начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

заплащане на щета

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

заплащане на щета

Мнениеот usera » 31 Юли 2009, 17:51

Здравейте,
При ремонт на една машина на клиент счупих една част от машината. Сега работодателят ми иска да я платя ,а тя хич не е евтина. Предполагам, че има такива основания, но искам да знам какъв е редът. Трябва ли да е бил попълнен някакъв констативен протокол или нещо друго? Вариант за солидарно поемане на щетата? Не съм МОЛ.
usera
Младши потребител

Re: заплащане на щета

Мнениеот ivan_lawyer3 » 01 Авг 2009, 11:25

Ако нямате трудов договор, както и ако в трудовият договор отсъства изречение, отнасящо се до такива щети, ще се приложи общото трудово законодателство.

Но първо работодателят трябва да заплати щетата на клиента, защото работодателят има с клиента договор за изработка (поръчка или друг тип договор) - тоест има граждански договор по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) и оттам следват отговорностите, а с Вас като трудов служител - има само и единствено трудов договор, подчинен единствено на Кодекса на труда (отчетническа отговорност, бригадно-имуществена отговорност и прочее).

Следват паралелно и се развиват успоредно двете процедури - по възстановяване на щетата от страна на работодателя, спрямо клиента - ако иска да запази доброто си отношение, реклама и тъй нататък, работодателя следва да заплати незабавно, съответно да възстанови повредената част, а от друга страна - спрямо Вас може да се провежда процедура по Кодекса на труда и в частност по подписаният от Вас и работодателя трудов договор.

Може и да Ви наложат дисциплинарно наказание, като че ли - но не тежко. Но Вие да възстановявате щети, от работата си - не виждам начин.

Това е така, защото Вие дължите не нещо конкретно, а полагане на труд, тоест, Вие нямате ангажимент пряко към клиента, а изпълнявате нареждания и се подчинявате на трудови заповеди на работодателя.
ivan_lawyer3
Потребител

Re: заплащане на щета

Мнениеот dask » 02 Авг 2009, 13:32

Най-много ми хареса първата фраза от отговора "Ако нямате трудов договор,.... ще се приложи общото трудово законодателство."
А останалото е направо чудо. Но поне успокоихте човека макар и за кратко- докато шефа му не разбере от юриста си как стоят нещата. :lol:
dask
Потребител

Назад към Трудово право