начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Как мога да се защитя?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как мога да се защитя?

Мнениеот alexa05 » 16 Юли 2009, 12:38

Започнах работа като заварчик по чл.70, ал.1 от КТ за срок от 3 месеца.Имам заболявания - деабет (неинсулинозависим и на стресова основа) и хипертония,отразени в предоставеното от мен мед.свидетелство при постъпване на работа.Редовно вземам предписаните ми от специалисти лекарства.Чувствам се в отлична форма.Но от личен състав ме пращат на лекарска комисия с цел тя да се произнесе дали съм годен за заеманата длъжност.Ако решението не е в моя полза имам ли право да обжалвам и къде?Има ли нормативен документ който ме защитава в тази ситуация?Към коя институция мога да се обърна за информация и подкрепа?
alexa05
Нов потребител

Re: Как мога да се защитя?

Мнениеот realist » 16 Юли 2009, 15:18

Не казвате дали срокът за изпитване е изтекъл. Ако не е + е уговорен в полза на работодателя, той може да Ви освободи по време на тези 3 месеца, без да Ви дава каквито и да било обяснения.
Ако в медицинското, което сте представил при започване на работата заболяванията Ви са отразени и нямате издаден ТЕЛК, с който да се установява, че не е препоръчително за Вас да работите като заварчик, тези заболявания не могат да станат причина да бъдете освободен от работа.
realist
Младши потребител

Re: Как мога да се защитя?

Мнениеот realist » 16 Юли 2009, 15:22

Забравих да Ви кажа, че ако се стигне до решение на експертите и мерки на работодателя, които смятате, че нарушават правата Ви, е най-добре веднага да се обърнете към адвокат.
Не се притеснявайте за парите - устната консултация ще Ви струва около 20 лв., а и в повечето случаи трудовите дела се печелят от работниците/служителите, което пък значи, че работодателят ще плати и възнаграждението на Вашия адвокат.
realist
Младши потребител

Назад към Трудово право