начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Възможно ли е да се приложи чл.199 от КТ?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възможно ли е да се приложи чл.199 от КТ?

Мнениеот ivens » 05 Юни 2009, 08:18

И така колеги много заплетена история....аз съм юристконсулт в железопътния транспорт има една Наредба № 54 от 2 юни 2003 г.за медицинските и психологичедките изисквания към персонала,който осъществява железопътни превози на пътници и товари и съпътстващите ги дейности и за провеждане на предпътните/предсмени/ медицински прегледи и така в чл.9 ал.2 се казва следното:след изтичане срока на валидност на заключението за медицинска годност и до приключване на прегледите и получаване на заключение за медицинска годност лицата от персонала не могат да изпълняват задълженията си по длъжностите,свързани с осъществяване на железопътни превози на пътници и товари и съпътстващи ги дейности. И в този ред на мисли мога ли според вас да отстраня няколко човека,които отказват категорично даже след писмена покана да преминат задължителните за длъжноста им периодични медицински прегледи по чл.199 от КТ?Четах практиката,но не ми стана ясно дали мога или немога със сигурност?Всеки отговор ще ми е много полезен!Благодаря предварително. :oops:
ivens
Младши потребител

Re: Възможно ли е да се приложи чл.199 от КТ?

Мнениеот nikodim77 » 05 Юни 2009, 11:05

Здравейте,
Аз не съм Юрист но ще си позволя да дам своето мнение, а Вие ще прецените дали ще има резон в думите ми заедно с другите мнения, които ще се напишат.
(„Към своята мъдрост прибавяй понещо и от чуждата глупост”)
От една страна текстът в Чл.199 от КТ сочи, че временното отстраняване се извършва над служител, който се явява в състояние, което не му позволява да изпълнява трудовите си задължения, като текста продължава с изброяване на следващи причини. Тоест не продължава с думите „като се явява след употреба на алкохол...” именно това считам, че е основание за прилагане на Чл.199 от КТ.
От друга страна неналичието на документ – удостоверяващ медицинската пригоднст на служителя, също е достатъчно основание да се приеме, че той се явява в състояние, което не му позволява да изпълнява трудовите си задължения, тъй като документът доказва пригодността за изпълнение на трудовите задължения, което отново води до прилагане на Чл.199 от КТ.
Тук обаче си мисля, че за правилно решаване на Вашия казус е добре обстойно запознаване с дл. характ. и най-вече с ТД. на въпросните служители. Ако /например/ при подписване на ТД (или ДС) е приложен Чл.66, ал.2 или ако разгледаме някои точки от Чл.126 от КТ то дори може действията на служителите да с тълкуват като нарушение на тр. дисциплина или неизпълнение трудови разпоредби и т.н.т.
Всичко е във вашите ръце. :wink:

Силно ще се радвам ако с нещо съм допринесъл за решаване на вашия казус! :D
nikodim77
Активен потребител

Назад към Трудово право