начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Мнениеот latinska » 12 Май 2009, 16:41

Здравейте,
След 4 месеца ми изтича отпуска по майчинство.Работих в аптека като продавач консултант(не съм завършила фармация).Преди няколко месеца приеха нов закон ,според който лица без необходимото образование немогат да работят в аптеките-тогава освободиха около 4000 души в цялата страна.Моя колежка е в подабно положение, но и заявиха, че не могат да я съкратят и затова тя излезе в 6 месечен неплатен отпуск след майчинството. :?: Въпросът ми е:какво трябва да направя ,за да ме съкратят тк смятам ,че след като не отговарям на изискванията за работната място точно това трябва да се случи?Има ли закон и алинеи, на които да се позова и да си потърся правата ? Какви молби и заявления , и в какви срокове трябва да подам? Другия вариант е по взаимно съгласие, но тогава няма да получа обезщетение от фирмата и месеците за обезщетение от борсата ще са наполовина по-малко, а за мен това е от значение.
Извинявам се ако не съм достатъчно ясна и предварително благодаря!
latinska
Нов потребител

Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Мнениеот rts » 12 Май 2009, 16:51

Основанието, на което работодателят може да прекрати трудовия Ви договор е:
чл.328, ал.1, т.6 от КТ - когато служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация (в конкретния случай Вие не притежавате и двете).
rts
Активен потребител

Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Мнениеот prim2001 » 01 Юни 2009, 12:42

Първо - работите в аптека, но не казвате какво - на каква длъжност сте назначена. Това е важно, защото...
Второ - до 3-годишната възраст на детето се ползвате от специална защита срещу уволнение.
Трето - искайте работодателят да спази изскването на чл.14, ал.4 от Закона за защита от дискриминация и да ви увеличи трудовото възнаграждение със съответния %, с който е увеличил трудовите възнаграждения на останалите работници и служител, през времето, в което сте били в отпуск по майчинство. Ако ще ви прекратява тр. договор, да го направи след това. Не вярвам да нямата е натрупан отпуск.
prim2001
Нов потребител

Назад към Трудово право