Здравейте,
След 4 месеца ми изтича отпуска по майчинство.Работих в аптека като продавач консултант(не съм завършила фармация).Преди няколко месеца приеха нов закон ,според който лица без необходимото образование немогат да работят в аптеките-тогава освободиха около 4000 души в цялата страна.Моя колежка е в подабно положение, но и заявиха, че не могат да я съкратят и затова тя излезе в 6 месечен неплатен отпуск след майчинството. Въпросът ми е:какво трябва да направя ,за да ме съкратят тк смятам ,че след като не отговарям на изискванията за работната място точно това трябва да се случи?Има ли закон и алинеи, на които да се позова и да си потърся правата ? Какви молби и заявления , и в какви срокове трябва да подам? Другия вариант е по взаимно съгласие, но тогава няма да получа обезщетение от фирмата и месеците за обезщетение от борсата ще са наполовина по-малко, а за мен това е от значение.
Извинявам се ако не съм достатъчно ясна и предварително благодаря!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
Основанието, на което работодателят може да прекрати трудовия Ви договор е:
чл.328, ал.1, т.6 от КТ - когато служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация (в конкретния случай Вие не притежавате и двете).
чл.328, ал.1, т.6 от КТ - когато служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация (в конкретния случай Вие не притежавате и двете).
- rts
- Активен потребител
Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
Първо - работите в аптека, но не казвате какво - на каква длъжност сте назначена. Това е важно, защото...
Второ - до 3-годишната възраст на детето се ползвате от специална защита срещу уволнение.
Трето - искайте работодателят да спази изскването на чл.14, ал.4 от Закона за защита от дискриминация и да ви увеличи трудовото възнаграждение със съответния %, с който е увеличил трудовите възнаграждения на останалите работници и служител, през времето, в което сте били в отпуск по майчинство. Ако ще ви прекратява тр. договор, да го направи след това. Не вярвам да нямата е натрупан отпуск.
Второ - до 3-годишната възраст на детето се ползвате от специална защита срещу уволнение.
Трето - искайте работодателят да спази изскването на чл.14, ал.4 от Закона за защита от дискриминация и да ви увеличи трудовото възнаграждение със съответния %, с който е увеличил трудовите възнаграждения на останалите работници и служител, през времето, в което сте били в отпуск по майчинство. Ако ще ви прекратява тр. договор, да го направи след това. Не вярвам да нямата е натрупан отпуск.
- prim2001
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|