начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Въпрос за прекратяване на ТД по чл. 70

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за прекратяване на ТД по чл. 70

Мнениеот s.trifonov » 21 Апр 2009, 18:43

Здравейте, в момента работя в фирма с трудов договор по чл. 70 от КТ. Той изтича на 17.05.09. Аз не жалая да продължавам да работя в тази фирма.
Въпросът ми е трябва ли да подготвя някаква писмена форма на уведомлемие?
Интересувам се също какво мога да направя за да съм сигурен, че фирмата ще ми изплати 10 дни неизползван платен отпуск?
s.trifonov
Нов потребител

Re: Въпрос за прекратяване на ТД по чл. 70

Мнениеот monteskio » 22 Апр 2009, 00:32

Здравейте,

В случай, че не желаете да продължите да работите след срока на изпитване, то следва да прекратите трудовите си взаимоотношения, така както е записано в договора ви. Ако срокът за изпитване е в полза на работодателя, то срокът на предизвестие зависи от това по повод на какъв договор се провежда изпитването - дали е безсрочен или срочен. В првия случай предизвестието е един месец в общия случай, при втория - три месеца. Ако срокът на предизвестие е в полза и на двете страни или не е уговорен, то отношенията се уреждат както при окончателния договор. Ако такъв не е посочен, се счита, че той е безсрочен. В крайна сметка подайте молба за прекратяване на договора по взаимно съгласие считано от изтичане на изпитателния срок, защото винаги най-добре е да се приключи доброволно. Ако ли не - знаете си правата.

От друга страна, независимо по какъв начин престанете да работите при този работодател, то той ви дължи обезщетение за отпуска, който не сте използвали. Гаранция за плащането му някак как да се осигури. Работодателят е длъжен да плати при прекратяване на дговора. Ако не стори това имате право да водите дело в съда, за да се събере това, което имате да вземате.

В общи линини е това. ЗА поробности и ако се наложи потърсете компетентна правна помощ от адвокат практикуващ в тази материя - Трудово право.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Re: Въпрос за прекратяване на ТД по чл. 70

Мнениеот s.trifonov » 22 Апр 2009, 12:35

Благодаря за информацията.
s.trifonov
Нов потребител

Назад към Трудово право