Здравейте, имам малък проблем с компанията за която работих и в последствие днес ми беше връчена заповед за прекратяване на трудовия договор.Искам да попитам дали мога да оспорвам тази заповед и ако да то на какво основание.Ето и какво се случи в действителност.
На 1.04 имах среща с моите шефове и на края на срещата те решиха че аз не трябва да работа повече за тази компания. В последствие ме накараха да напиша молба за прекратяване на трудовите правоотношения без да заработя едномесечното предизвестие. До колкото съм запознат на такава молба би трябвало в 7 дневен срок да получа отговор и ако той е "Да" то в този срок да ми връчат заповедта. Вчера изтече този срок и днес аз отидох на обекта, в който работех и подадох молба, в която бях описал че не съм уведомен в този срок и моля да ми бъде посочено работното място и да бъда включен в разписанието за месец Април (тъй като след срещата на 1.04 аз бях свален от разписание и срещу моето име за всеки ден от месец Април пишеше "OFF" т.е. не е на работа). В отговор на моята молба управителят на обекта ми връчи тази заповед която е на основание на чл.326 ал.1 от КТ като причини е описано "Подадена молба без спазване на едномесечното предизвестие", като е записано че се счита от 01.04.2009 год. При връчването на заповедта беше записана дата 09.04.2009 год. Въпроса ми отново е мога ли да оспорвам тази заповед на основа на това че те на са спазили законният срок?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заповед за прекратяване на трудовия договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Заповед за прекратяване на трудовия договор
Информацията е недостатъчна.
Какво точно е написано във Вашата молба за прекратяване на трудовото правоотношение, от кога искате прекратяване, има ли посочена дата?
В случай, че е фиксирана дата - например от 10.04.2009 тогава защо не сте се явавали на работа от 01 до 06.04.09 - тогава това си е самоотлъчка?
В случай, че не е фиксирана дата, може да се разбира, че искате прекратяването веднага на 01.04.09 при съгласие на другата страна. Само в този случай - има записана дата тече 7 дневен срок за приемането - т.е. до 8.04.09 г. Тогава заповедта е закъсняла с 1 ден, на 08.04.09 има неприемане от работодателя.
Интересно е също има ли текст "при несъгласие считайте настоящето за предизвестие". При тази ситуация без съгласието на работодателя Вие 2 или 3 раб.дни не сте се явявали на работа. При което разбирам че сте искали прекратяване веднага.
Вие сте се намирали в ситуацията на чл.190 ал.2 от КТ - дисциплинарно уволнение поради неявяване на работа 2 последователни дни. Работодателят е направил компромис в случая.
Предизвестието може да се оттегли, (чл.326 ал.4 КТ) ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.
На 06.04.09 избора да се приеме или не Вашето оттегляне на предизвестието е право на работодателя
Какво точно е написано във Вашата молба за прекратяване на трудовото правоотношение, от кога искате прекратяване, има ли посочена дата?
В случай, че е фиксирана дата - например от 10.04.2009 тогава защо не сте се явавали на работа от 01 до 06.04.09 - тогава това си е самоотлъчка?
В случай, че не е фиксирана дата, може да се разбира, че искате прекратяването веднага на 01.04.09 при съгласие на другата страна. Само в този случай - има записана дата тече 7 дневен срок за приемането - т.е. до 8.04.09 г. Тогава заповедта е закъсняла с 1 ден, на 08.04.09 има неприемане от работодателя.
Интересно е също има ли текст "при несъгласие считайте настоящето за предизвестие". При тази ситуация без съгласието на работодателя Вие 2 или 3 раб.дни не сте се явявали на работа. При което разбирам че сте искали прекратяване веднага.
Вие сте се намирали в ситуацията на чл.190 ал.2 от КТ - дисциплинарно уволнение поради неявяване на работа 2 последователни дни. Работодателят е направил компромис в случая.
Предизвестието може да се оттегли, (чл.326 ал.4 КТ) ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.
На 06.04.09 избора да се приеме или не Вашето оттегляне на предизвестието е право на работодателя
-
wladi - Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|