начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Конфликт на интереси след напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конфликт на интереси след напускане

Мнениеот demolition_man » 23 Фев 2009, 18:18

Историята ми е следната: бях недоволен от работодателя си и напуснах. Работя в ИТ сферата. Освен че извърши куп нарушения: невръщане на трудова книжка, неплащане на последна заплата, липса на мое копие на молба за напускане, осигуряване на мин. заплата, шефът ми е недоволен, че продължих да работя с негов чуждестранен клиент (който от момента на напускането ми вече не е клиент на шефа ми). Та шефът ми е недоволен, че не взима вече нечестно високи комисионни за работата ми с този клиент. Клиентът е ИТ фирма в Дания. В договора ми има единствено това:
----------------
Non-competition:

Art 11(1) The employee shall ensure that he/she has no business, financial or other interest that might give rise to conflict with the interests of the Employeror of its customers; and will not, without prior written consent of the Employer be engaged or have any interest in any other business or profession in any capacity that might conflict with the interests of the employer. The Employee must immediately consult the manager of the Employer if he/she has any doubts about whether he/she may have such conflict of interests and shall take such action as directed.

(2) The non-competitive obligation under Art.11(1) above shall be binding on the employee for the duration period of the Agreement and for six (6) months after the termination of the Agreement.

-------------------

1) Според вас има ли минимална възможност шефът ми (бившият) да завежда дело срещу мен, при положение, че е нарушил цял куп неща от същия договор.
2) Никой не може да ми блокира банкова сметка предварително - т.е. сега в момента. Трябва бая дълга процедура, в която да се докаже конфликт на интереси, при това са нужни някакви официални данни от фирмата в Дания според мен. Така ли е?

3) Да се притеснявам ли, или всичкото е бош лав работа? За трудовата книжка че не е върнал, може ли нещо да се направи?

Мерси за вниманието!
demolition_man
Нов потребител

Re: Конфликт на интереси след напускане

Мнениеот laridii » 23 Фев 2009, 20:10

Че трябва да се консултирате с адвокат е ясно, но мен ми е любопитно този договор само на английски ли е подписан. Защото, аз лично имам не лошо владеене на езика и доста двуезични договори зад гърба си, но този текст нещо ми се чини, че при евентуален превод би могъл да има доста интересни и съществени нюанси.
and will not, without prior written consent of the Employer be engaged or have any interest in any other business or profession in any capacity that might conflict with the interests of the employer
Interest - е доста разтегливо понятие ...

Не им ли писна да ги бутат тия глупави клаузи по договорите, уж за да плашат гаргите, а всъщност никой да не ги спазва.
laridii
Потребител

Мнениеот laridii » 23 Фев 2009, 20:13

Въх, profession, чак са написали, не това само е творба на някой труженик зад граница, която после е напасвана и редактирана от някой просветен български юридически ум.
laridii
Потребител

Мнениеот demolition_man » 23 Фев 2009, 20:27

Двуезичен е, като на български е същото нещо на БГ (в този момент го нямам пред себе си) с "интерес" (или "интересите")и т.н. Като цяло тая клауза не струва, знам, но ми се искаше по-професионално мнение.
demolition_man
Нов потребител

Мнениеот vetre » 23 Фев 2009, 23:07

1) нищо не му пречи да заведе дело,ако си наеме адвокат и си внесат
таксата.но не ми се вярва да стане тая работа.наистина ми се вижда
бош лаф това.иначе няма значение неговите нарушения за хипотетичните
ваши.всеки си отговаря за делата.
3)докато не ти заведе дело,няма какво да се притесняваш,то и нищо
не можеш да направиш /едва ли ще си оставиш клиента /.
инспекцията по труда не си ли я сезирал?
vetre
Потребител

Мнениеот laridii » 24 Фев 2009, 10:43

Професионално мнение без да се изчете целия договор няма как да се даде. Спомената клауза не струва, поне английския превод не струва. Никой не може да ограничава правото да труд и свободен избор на професия с подобни клаузи. Но все пак изчерпателно може да Ви посъветва само колега, на кого занесете всичките си документи. Колкото до това, че работодателят Ви е нарушавал договора като Ви е осигурявал на вминимална заплата, да знаете, че в нарушение сте и Вие, защото сте получавалеи повече и не сте декларирали полученото, от гледна точка на данъчните, Вие сте укривали данъци, така че не тръгвайте по тази плоскост.
laridii
Потребител

Мнениеот demolition_man » 24 Фев 2009, 15:15

Мерси за вниманието! Ще се вслушам в съветите.
demolition_man
Нов потребител

Назад към Трудово право