Здравейте,
Моля Ви за помощ по един казус!
В трудовия ми договор има точка" Право на фирмено обучение, участие в семинари и квалификационни курсове свързани със заеманата позиция на служителя." Има и друга:"При прекратяване на договора и ползвано право по горната точка, служителя следва да заплати на работодателя цялата сума по извършените разходи за посещения на семинари и квалификацинни курсове, ако не са изминали повече от 12 месеца от провеждането на същите."
Сега да Ви обясня за какво става въпрос.
М.09.2008 шефа ме изпрати на семинар. М.12.2008 подадох предизвестие, което беше два месеца и 30.01.2009 беше послесния ми работен ден. След като отидох да си взема последната заплата, ми бяха удържани парите за семинара. Въпросът ми е този договор законосъобразен ли е и бившият ми работодател има ли право да ми удържи тези пари?
Къде мога да си потърся правата? Мога ли да предизвикам ревизия и проверка от Инспекцията по труда?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 11:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Законно ли е?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Законно ли е?
Добре е адвокат да види целия Ви договор, не само цитираните от Вас клаузи, за да се направи категорична преценка. Възможно е договорът да съдържа елементи на договор за повишаване на квалификацията по чл.234 от КТ с възможните последици при неизпълнение, но този извод няма как да се направи категорично само от посочените клаузи.
На първо четене и само въз основа изложения от Вас текст намирам, че с подписването на договора сте дали съгласието си работодателят да Ви удържи от трудовото възнаграждение посочените разноски за провеждане на обучението - възможен е и друг отговор, но на базата на целия текст на договора.
На първо четене и само въз основа изложения от Вас текст намирам, че с подписването на договора сте дали съгласието си работодателят да Ви удържи от трудовото възнаграждение посочените разноски за провеждане на обучението - възможен е и друг отговор, но на базата на целия текст на договора.
- fani_i
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|