Здравейте,
миналата година започнах работа в частна фирма. След като мина месеца ми на обучение, трябваше да подпиша трудов договор. При подписването му обаче, работодателя поиска да подпиша и декларация, че при напускане няма да работя във фирми със същата дейност до 3 години от датата на напускане. Подписах я. После напуснах, а сега мога да си намеря работа в друга фирма, на друга длъжност, но със същата дейност.
Въпросът ми е, какви биха могли да са последствията, ако започна работа. Всъщност ако предишния ми работодател реши да предявява някакви искове. Той може и да не разбере, може и да не реагира, но искам да питам за това предварително.
Благодаря за коментарите Ви предварително.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
декларация при започване на работа
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: декларация при започване на работа
Никакви последствия няма да има. Тези декларация работодателите ги ползват, за да плашат гаргите!
- laridii
- Потребител
Dано е така. Все пак ако иска може ли да ми предяви някакъв съдебен иск и за какво - обезщетение ли? Дали може да има претенции към настоящия работодател?
- Mikaela_69
- Нов потребител
Госпожо бившият ви работодател, не е Господ, та да определя, кой за кого и къде ще работи, живеем в свободна държава, все пак. Конституцията провъзгласява правото на труд.
Какви обезщетения и искове може да иска, ами че вие може и да не си намерите друга работа, гладна ли ще стоите или ще се преориентирате професионално, заради някаква декларация
Какви обезщетения и искове може да иска, ами че вие може и да не си намерите друга работа, гладна ли ще стоите или ще се преориентирате професионално, заради някаква декларация
- laridii
- Потребител
бе не е баш така колежке. Такава декларация се подписва, тъй като въпросният работник/служител може в процеса на работа при първия работодател да узнае факти и обстоятелства които биха могли да се класифицират като фирмена/производсвена тайна. И ако новия работодател узнае тези факти, това може да навреди на първия. И като приложим чл. 44 вр. чл. 20а ЗЗД и ето ти чудесно основание на иск за обезщетение.
ПС. В немското търговско право, ако не ме лъже паметта, има разпоредба според която в дружественият договор на персоналните дружества може да се уговори че неограничено отговорните съдружници нямат право в определен срок след напускане да участват в дуги персонални ТД със сходен предмет на дейност определен срок след напускане, в противен случай дължат обезщетение.
ПС. В немското търговско право, ако не ме лъже паметта, има разпоредба според която в дружественият договор на персоналните дружества може да се уговори че неограничено отговорните съдружници нямат право в определен срок след напускане да участват в дуги персонални ТД със сходен предмет на дейност определен срок след напускане, в противен случай дължат обезщетение.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Нека тогава отговорността да е във връзка с предоставяне на определен кръг информация на конкурентното лице, представляваща фирмена/търговска тайна, която предварително е известна на лицето като такава, която отговорост впрочем при наличието на данни за това и представяне на доказателства винаги може да се реализира и без въпросната декларация. Тук става въпрос за задължение да не работи при друг работодател със същия предмет на дейност, което само по себе си не влече непременно вреди за предходния работодател. Аналогията с търговското представителство е неуместна по много причини, които не е удачно да излагам тук.
Ако аз имам само една професия, как бих се препитавала, ако приемем поемането на такова задължение за разумно с оглед интересите на предходния работодател?! Може би цял живот ще се преквалифицирам заради подобни абсурдни приумици. За професионално развитие (ако това ми е бил първия работодател) да не говорим...
Ако аз имам само една професия, как бих се препитавала, ако приемем поемането на такова задължение за разумно с оглед интересите на предходния работодател?! Може би цял живот ще се преквалифицирам заради подобни абсурдни приумици. За професионално развитие (ако това ми е бил първия работодател) да не говорим...
- fani_i
- Потребител
Колега, law master, хайде да не бъркаме трудовото право с търговското. Жената е работила по трудово правоотношение, не като търговски представител.
Конституцията
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
(2) Държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физически и психически увреждания.
(3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа.
(4) Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд.
(5) Работниците и служителите имат право на здравословни и безопасни условия на труд, на минимално трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа, както и на почивка и отпуск при условия и по ред, определени със закон.
Да не забравяме йерархията на нормативните актове все пак. Колкото до търговската тайна и настъпилите вреди за предходния работодател, в 95% от случаите доказването им в съда невъзможно. Та обикновено тези декларации са едно правно нищо и Срава Богу, защото вероятно и ние с Вас сигурно ще трябваше да се преквалифицираме 2-3 пъти при всяка смяна на работното място.
Конституцията
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
(2) Държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физически и психически увреждания.
(3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа.
(4) Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд.
(5) Работниците и служителите имат право на здравословни и безопасни условия на труд, на минимално трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа, както и на почивка и отпуск при условия и по ред, определени със закон.
Да не забравяме йерархията на нормативните актове все пак. Колкото до търговската тайна и настъпилите вреди за предходния работодател, в 95% от случаите доказването им в съда невъзможно. Та обикновено тези декларации са едно правно нищо и Срава Богу, защото вероятно и ние с Вас сигурно ще трябваше да се преквалифицираме 2-3 пъти при всяка смяна на работното място.
- laridii
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|