- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прекратяване на трудов договор със срок на изпитване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
прекратяване на трудов договор със срок на изпитване
Имам подписан трудов договор със срок на изпитване 6 месеца, които изтичат на 28.11.2008. Редовно не се спазва датата за заплата и аванс, отношението е нечовешко към служителите, не се плащат извънредни часове, както и неделните дежурства. Трудовият ми договор е за 8 часов работен ден и 5 дневна работна седмица. Имам възможност да започна работа на друго място, но могат да ме чакат само до 15.11.2008. Има ли начин да напусна, като взаимно съгласие в случая е невъзможен вариант. Срокът за предизвестие от ТД ми е 1 месец. Моля, даите ми съвет.
- sandra07
- Младши потребител
Re: прекратяване на трудов договор със срок на изпитване
А срока за изпитване в чия полза е уговорен
- dimist
- Потребител
Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.
1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.
- k_valcheva
- Нов потребител
В ТД не се споменава в чия полза, в скоби пише, че едномесечното предизвестие важи и за двете страни. Има и друг проблем. Имам запор на част от заплатата, която ми се удържа, но от кантората на съдия изпълнителя ми се обаждат непрекъснато, че плащане при тях няма, т.е. делото ми е пуснато за опис. Не ми се предоставят платежни от преведените пари, не ми се връща трудовата книжка от април и фишове за заплати не ми се дават. Подписваме се на хвърчаща "ведомост" и никаква информация, дори връзка със счетоводството не ни се дава. Моля за съвет.
- sandra07
- Младши потребител
Щом не е посочено, в чия полза е срокът за изпитване се счита , че е уговорен в полза на двете страни. Така,че можете да напуснете веднага.
Що се отнася до трудовата книжка, как тя е в работодателят Ви от април, като Вие сте започнали там работа в края на месец май ?
Не получавате ли фишове за работни заплати, или на това, на което се разписвате, не е ли видно дали се правят удръжки.
Връчиха ли Ви уведомлението до НАП за регистрация на трудовия договор преди започване на работа?
Що се отнася до трудовата книжка, как тя е в работодателят Ви от април, като Вие сте започнали там работа в края на месец май ?
Не получавате ли фишове за работни заплати, или на това, на което се разписвате, не е ли видно дали се правят удръжки.
Връчиха ли Ви уведомлението до НАП за регистрация на трудовия договор преди започване на работа?
- sunrise
- Активен потребител
Трудовата ми книжка е от април в счетоводството, защото имах договор за обучение преди срочния. ТД ми беше даден за подпис в края на юли, с дата на започване на работа 28 май и регистрацията му в НОЙ също ми беше показана, защото договорът за обучение не беше регистриран.
- sandra07
- Младши потребител
Не става въпрос да Ви покажат, а да Ви дадат. Но и в това не сте сигурна. Най-добре направете справка в НАП.
- sunrise
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|