начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Отказ за заверяване на предизвестие с вх.No?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ за заверяване на предизвестие с вх.No?

Мнениеот randm » 14 Окт 2008, 12:33

Здравейте!
Ситуацията е следната: Във фирма Х президентът Y забранява устно на служителите в Личен състав да заверяват с вх.No молби и предизвестия за напускане. По този начин няма как да влезне в сила по "нормален начин" едномесечният срок до прекратяване на трудовия договор. Предложете ми други начини (нормални или ненормални), по които да почне този срок да тече! Подсказаха ми идея за писмо с обратна разписка. Възможно ли е и как точно? Предполага се, че в разписката трябва да е описан добре изпратеният документ. Как по точно? Други начини има ли (свидетели, адвокат, инспекция по труда и т.н....)?
Очаквам съвети за стратегия на действие!
Предварително ви благодаря!

П.П. Извинявам се ако вече има подобна тема. Да добавя и че не съм юрист, а инженер, така че бъдете снизходителни относно начина на изразяване :oops:
randm
Младши потребител

Re: Отказ за заверяване на предизвестие с вх.No?

Мнениеот ania » 14 Окт 2008, 14:19

По пощата с обратна разписка, на която си написал какво пращаш - предизвествие или каквото е точно. Няма как да не го получан на съдебния си адрес :)
ania
Потребител

Мнениеот drill » 14 Окт 2008, 15:08

Да! Пощата е чудесен вариант! Разбира се вежат само Български пощи. И задължително с обратна разписка.
:D
Другият начин е да му бъде връчено предизвестието пред нотариус! :D
drill
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 15 Окт 2008, 10:18

от drill на 14 Окт 2008 02:08 pm

Да! Пощата е чудесен вариант! Разбира се вежат само Български пощи. И задължително с обратна разписка.

Другият начин е да му бъде връчено предизвестието пред нотариус!
Дрил , спрете да ръсите дезинформация из форума, посочвайте ,че сте самодеец, а не юрист.
Къде прочетохте , че е само чрез Български пощи?
Нотариуси предизвестия не връчват, уверявам Ви. Това, което правят е да пращат нотариални покани. Те на тях трудно се навиват, а Вие чакате да правят сбирки за връчване на разни предизвестия.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 15 Окт 2008, 10:53

Искам да споделя опит в тая насока...

Предизвестих един мой работодател,преди доста време,по пощата с обратна разписка...,но той имаше наглостта да тъврди, че съм му пратил празен плик...

Направих Нотариална покана, която му връчиха ...е те така се се разделихме по живо, по здраво ...

Уважаеми ГЛАВЕН РЕГИОНАЛЕН МЕНИДЖЪР,
На 03.07.2007г. отправих едностранно волеизявление (по чл.44 ЗЗД) във връзка с чл.325,т.1 от КТ,спрямо което не последва sanctio (в буквален смисъл на думата).
Считано от датата на получаване на настоящето ,Ви предизвестявам (в духа на чл.326,ал.1 от КТ ),че прекратявам едностранно трудовото си правоотношение с ХХХХХХХЕАД.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Позовавайки се на цивилистичната фигура facultas alternativа (подобно на р.№763/23.101990 г по г.д.№692/90г. на ІІІг.о. ВС) ,както и на разпоредбите на чл.220, ал1.от КТдържа да Ви уведомя ,в качеството Ви на насрещна равнопоставена страна поправоотношението ми с ХХХХХХ ЕАД,че няма да спазя установения срок (от 30дни )на предизвестието и ,считано от датата на получаване на настоящето ,прекратявамправоотношението си с ХХХХ ЕАД.Засрока на предизвестието ще Ви заплатяобезщетение ,по предложена по-долу схема.--------------------------------------------------------------
С настоящата НОТАРИАЛНА ПОКАНА ,Ви каня да разпоредите незабавно да ми бъдеоформена Трудовата книжка и (по смисъла на чл.6,ал3.от НТКТС) да предадете напосочения в настоящата нотариална поканаНОТАРИУС.-------------------------------------------
С настоящата НОТАРИАЛНА ПОКАНА ,Ви каня да разпоредите незабавно да ми бъдеизготвена обективна и справедлива характеристика за професионалните ми качества ирезултатите от трудовата ми дейност в ХХХХХХ ЕАД съобразно изискването заобективност и справедливост ( в съответсвие с 127чл ,ал 3. от КТ)и да я предадете на посочения в настоящата нотариална покана НОТАРИУС.
С настоящата НОТАРИАЛНА ПОКАНА ,Ви каня да разпоредите незабавно да ми бъденачислено паричното обезщетение за неползвания платен годишен отпуск пропорционалнона времето ,признато за трудов стаж(по смисъла на чл.224 ,ал.1от КТ),след което Ви приканвам да приспаднете дължимата от мен сума ,под формата на обзещетение за неспазеното предизвестие , равняваща се на трудовото ми възнаграждение за неспазения срокна предизвестието (,а именно 30 дни),като остатъка от дължимата ми сума от Вас ,насрещната равнопоставена страна –ХХХХХХХ ЕАД, да бъде преведена по нарочно
откритата ми сметка в ТБ ХХХХХХХ ЕАД,

[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот randm » 15 Окт 2008, 13:53

Благодаря на всички за помощта!!! На първо време смятам да пусна писмото с обратна разписка, но и аз първо се сетих за варианта "Ми то в плика имаше бял лист". Затовва питам има ли форма за описване на изпратения документ в пощата (куреирската фирма).
А какво мислите са Инспекция по труда? До къде стигат възможностите им (по закон) и ефективността им (на практика).
randm
Младши потребител

Мнениеот ania » 15 Окт 2008, 14:03

Да, ще си опишеш какво пращаш. На обратната разписка има място.
На мен това с белия лист ми се е случвало при наддавателно предложение :))) но както и да е.
ania
Потребител

Назад към Трудово право