- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кога се смята прекратен трудов договор...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Кога се смята прекратен трудов договор...
Нямам писмено уведомяване за прекратяване на трудовия договор. Аз и работодателя ми прекратихме трудовите си взаимоотношения април 2008. Не са ми наплатени социални и здравни осигуровки за февруари и март 2008. Означава ли това, че сме в прекратени взаимоотношения от февруари или трябва да си търся правата по съдебен път за двата месеца?...При сигнал и направена проверка работодателя ми показа договора, който сме сключили в началото и договора е прекратен април. Работил съм само за задгранични командировачни, а заплата не съм получавал. Парите са ми превеждани по дебитна карта. Нямам подписвана ведомост за заплати. Нямам и фишове. Има ли някой, който може да ми помогне да се ориентирам в проблема, защото имам да получавам още около 850.00 лв., но работодателя ми отказва и има наглостта да показва вносни бележки за преводи по моя сметка (на дебитната ми карта), но на пари за служебни цели (в случая аванс за командировачни пари на още трима мои колеги, които аз получих и раздадох, и пари за служебни разходи).
- marinov.valeri
- Нов потребител
Re: Кога се смята прекратен трудов договор...
На какво основание е прекретен ТД ,може би по взаимно съгласие? А може би да те е уволнил дисциплинано , но ти оплучил ли си заповедта с препоръчено писмо с обратна разписка или да ти е връчена лично , а писмени обяснения искани ли ти са? В трудовата ти книжка кво пише , а в тая заповед от м. април?
Може да поискаш и справка от НАП ,прекратените ТД се вписват и там .
Бил си командировки отчел си ги ,може да се докаже като сума , пътни дневни и т.н.
При заведено дело вещо лице ще трябва да направи икономическа експертиза ,колко е платено като ком. пари ,колко се дължи за заплата.
Тия колеги ще потърдят ли ,че сиим дал парите или имаш някви документи за това ,това последното е много важно ?
Може да поискаш и справка от НАП ,прекратените ТД се вписват и там .
Бил си командировки отчел си ги ,може да се докаже като сума , пътни дневни и т.н.
При заведено дело вещо лице ще трябва да направи икономическа експертиза ,колко е платено като ком. пари ,колко се дължи за заплата.
Тия колеги ще потърдят ли ,че сиим дал парите или имаш някви документи за това ,това последното е много важно ?
- donna
- Старши потребител
Дори трудовата ми книжка не е оформена както трябва. По липса на друга възможност за работа по професията си, приех тоя начин на работа - само да получавам командировъчни. Час от тях ми бяха плащани "на ръка" и по-голямата част по сметка. Колегите няма да отрекат, че съм им предал парите. Подписвал съм само "хвърчащи" листове за платените "на ръка" пари. Въобще при заплащането в тая фирма е голяма анархия. Тъй като собственика и е юрист, си позволява да заобикаля всякакви закони и на мен ми е невъзможно да се противопоставя. Това е практика със всичките му работници, но по една или друга причина, никой не смее да се противопостави. Алтернативата е да не работя при него, но в моя "занаят" се намира много малко работа и това принуждава всички като мен да се примиряват. Бих казал името на фирмата и собственика и, но се страхувам от неговата реакция, която е непредвидима.
- marinov.valeri
- Нов потребител
При постъпване на работа не съм представил (не ми е поискана) трудова книжка. Колкото до заповеди за прекратяване на трудовия договор...това го няма в тая фирма, а и не съм получавал никакви писма...дори не знам как съм уволнен...Не съм и попълвал "командировъчни заповеди"...просто ми е плащано на ръка...(и по сметка) като съм подписвал написан на бял лист списък на хората, които имат да получават пари, взетите на ръка валута и лева и какво трябва да се доплати докато работодателя имаше желание...
- marinov.valeri
- Нов потребител
При тия данни ,не мога да ви отговоря идете в НАП и проверете има или няма регистриран ТД ,както и прекратен ли е същия .
С тия данни ще идете при колега. А ко няма такъв то ще е вид граждански договор , можете да си търсите парите по реда на ЗЗД , но няма да е лесно предвид документацията ,с която разполагате и за която има разни "хвърчащи" листчета .
С тия данни ще идете при колега. А ко няма такъв то ще е вид граждански договор , можете да си търсите парите по реда на ЗЗД , но няма да е лесно предвид документацията ,с която разполагате и за която има разни "хвърчащи" листчета .
- donna
- Старши потребител
Много благодаря за вниманието. По принцип съм се отказал да си търся правата и няма да направя нищо. За мен това е свършен факт и мога само да си взема поука от премеждието. Започнах да се интересувам по проблема заради бъдещите си взаимоотношения с работодатели. Знам, че е възможно да получа удовлетворение чрез съда, но за 850.00 лв. не е нужно да си губя времето и нервите. В момента вече съм на работа в друга фирма и ако и там имам проблем с "некоректен работодател" ще ползвам пак форума. Предполагам, че не съм сам в тия трудности и когато споделям какво ми се е случило може да бъде от полза за някой друг. Не са се свършили некоректните работодатели и нека по тоя начин им направим "услуга" да изчезнат от действителността ни...
Още веднъж БЛАГОДАРЯ...
Още веднъж БЛАГОДАРЯ...
- marinov.valeri
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|