Здравейте.
С висше образование/инженер/ съм и имам 16г. трудов стаж в БТК.Постъпих на работа в търговска верига магазини като продавач консултант.Работодателят каза че всички ще бъдат с еднакви заплати,но при получаване на договорите се оказа че аз съм с по-ниска такава.Обяснението беше че мойта заплата е по-ниска защото с класа щял съм да взема повече пари от другите.Заплата ми е 351лв. а на колегите 383лв.при условие че са със средно образование и без стаж.Предложено ми беше ако искам да подпиша анекс към договора че се отказвам от стажа си и да ми дадат 383лв. заплата.
Не е редно според мен инженер със стаж да бъде назначен на по-ниска заплата от другите колеги които са със средно образование и без стаж.
Имат ли право на това ? Законнообосновано ли е ?
Към коя институция да се обърна и как да постъпя ?
Моля помогнете.
Благодаря.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Висше образование и стаж-по-ниска заплата ???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Висше образование и стаж-по-ниска заплата ???
Размера на възнаграждението е индивидуално договаряне между работодателя и работник и е елемент на трудовия договор. Може на една и съща длъжност да има различно възнаграждение по размер. Важно е да знаете, че брутното Ви възнаграждение се формира от основно възнаграждение, което не може да бъде по - ниско от минималния осигурутелен праг определен за икономическата дейност, в която е предриятието и допълнително възнаграждение, което е т.н. професионален опит и се изчислява като процент от профисионалния Ви опит в определена професионална област - годните признати за професионален опит по минимален коефициент 0,6 или коефициент определен от работотаделя в правилата за работната заплата във фирмата. В Допълнителните възнаграждения се включват и плащанията за положен нощен труд и извънреден труд, както и времето на разположение на работодателя и др. Размера на възнагражденията са задължителен елемент на трудовия договор (чл. 66 от КТ) Вижте и Наредба за структурата и организацията на работната заплата, и заплащанията за извънреден труд в 262 на Кодекса на труда.
Изискванията за заемане на длъжността са определени в длъжностната Ви характеристика, която Ви предоставя преди започване на работа, за да се запознаете с нея и в длъжностното разписание на фирмата, ако има такова разбира се.
Трудовия договор, уведомление за регистрацията му към НОИ и длъжностната характеристика се връчват в деня преди да постъпите на работа и Вие е трябвало да се запознаете с тях и да имате копие от тях.
И така значи: можете да не подпишете договора, в този случай не възниква трудово правоотношение, следователно никой никому нищо не дължи. Ако сте подписал договора с по - ниското възнаграждение, означава че сте се съгласили с условията на заплащане записани в него и единствения Ви изход е да говорите за корекция на възнаграждението с работодтеля си, а не със счетоводителя...ако се съгласи подписвате допълнително споразумение за изменение на трудовия Ви договор с новото възнаграждение...Ако не се съгласи мога да кажа, че пиете една студена вода или се опитвате да го съдите, ако успеете да докажете, че той Ви дължи по - високото възнаграждение в писмен вид т.е. документално подсигурени. Е винаги остава третия вариант да напуснете работа...избора е ваш
Изискванията за заемане на длъжността са определени в длъжностната Ви характеристика, която Ви предоставя преди започване на работа, за да се запознаете с нея и в длъжностното разписание на фирмата, ако има такова разбира се.
Трудовия договор, уведомление за регистрацията му към НОИ и длъжностната характеристика се връчват в деня преди да постъпите на работа и Вие е трябвало да се запознаете с тях и да имате копие от тях.
И така значи: можете да не подпишете договора, в този случай не възниква трудово правоотношение, следователно никой никому нищо не дължи. Ако сте подписал договора с по - ниското възнаграждение, означава че сте се съгласили с условията на заплащане записани в него и единствения Ви изход е да говорите за корекция на възнаграждението с работодтеля си, а не със счетоводителя...ако се съгласи подписвате допълнително споразумение за изменение на трудовия Ви договор с новото възнаграждение...Ако не се съгласи мога да кажа, че пиете една студена вода или се опитвате да го съдите, ако успеете да докажете, че той Ви дължи по - високото възнаграждение в писмен вид т.е. документално подсигурени. Е винаги остава третия вариант да напуснете работа...избора е ваш
- vkirova
- Нов потребител
Re: Висше образование и стаж-по-ниска заплата ???
Господин инженер, 2008 година сме!
(нищо, че все още ни управляват комунистите)
(нищо, че все още ни управляват комунистите)
- inspectora
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|