начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос относно нощни смени

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно нощни смени

Мнениеот DSBONEV » 07 Авг 2008, 19:48

Здравейте,

Когато си подавах документи при кандидатсване за работа ми беше съобщено, че ще работя първа и втора смени без нощна. Още от втората седмица обаче ме сложиха нощна смяна и в продължение на четири седмици имах поне по три нощни на седмица, а по график дори трябваше да съм само нощна. А в една седмица ми се събраха 4 нощни , една втора и една извънредна първа смяна в неделя, тъй като не може да е в събота след нощна петъчна.

1. Предните две лета като бях при същия работодател подписвах една декларацийка, че съм съгласен да работя на трисменен режим на работа, но това лято мисля, че не съм подписвал такава, имат ли право да ми дават да раотя нощна смяна при това положение?

2. Имат ли право да ми определят да съм само нощна смяна за близо месец?

3. Ако има нарушение на КТ дали имам право на обезщетение?
DSBONEV
Младши потребител

Мнениеот NazeT » 08 Авг 2008, 14:40

Здравейте!
В КТ е регламентирано - Чл. 141. (1) Когато характерът на производствения процес налага, работата в предприятието се организира на две или повече смени.
(2) Работната смяна е смесена, когато включва дневен и нощен труд. Смесена работна смяна с 4 и повече часа нощен труд се смята за нощна и има продължителност на нощна смяна, а с по-малко от 4 часа нощен труд се смята за дневна и има продължителност на дневна смяна.
(3) Редуването на смените в предприятието се определя в правилника за вътрешния трудов ред.
Доколкото разбирам нямате сключен трудов договор, но ако имате чл.141, ал.1 от КТ! И какво представлява тази "декларацийка" /за която споменавате/???
NazeT
Младши потребител

Мнениеот NazeT » 08 Авг 2008, 14:43

Грешка - чл.141, ал.3 от КТ! и ако дадете повече информация ще е добре!
NazeT
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 08 Авг 2008, 14:50

Какви декларации ... какви 5 лева ... питащият казва:"...ми беше съобщено..." ... А какво ли е ПОДПИСАЛ (като договор имам предвид)???
inspectora
Активен потребител

Мнениеот DSBONEV » 09 Авг 2008, 13:57

Имам сключен договор, декларацията представлява един лист с големината на пощенски плик, на който е написано едно изречение, нещо от сорта на "Съгласен съм да работя на трисменен режим."
DSBONEV
Младши потребител

Назад към Трудово право