Здравейте! Имам много въпроси, но ще се огранича.Ще ви опиша накратко ситуацията. Беше ми прекратен трудовия договор на основание чл.328, ал.1, т.3 от КТ с едномесечно предизвестие.Когато ми връчиха предизвестието имах да получавам възнаграждение за два месеца и непокрити служебни разходи.Оттогава изминаха вече два месеца и нищо.Никой от ръководството на фирмата не отговаря на обажданията и писмата ми, а аз нямам възможност да ходя всеки ден до офиса, тъй като живея във В.Търново, а той е в София.Потърсих услугите на адвокат.Той ми предложи една последна мярка преди завеждане на дело-нотариална покана.Направихме го и след като не даде резултат,аз реших че трябва да подам иск.Само, че адвокатът ме информира, че само за да заведем дело ми трябват 400лв, и ако се наложи да се разглежда делото в София допълнителни разходи за път, а аз съм без заплата от 2 месеца и все още нямам нова работа.В трудовия ми договор не е посочено на чия територия да се разглеждат споровете, но доколкото разбрах ответната страна /работодателя/ може да поиска разглеждане на делото в софийски съд, което ще увеличи много разходите за мен.Въпросите ми са следните:
1.Мога ли да изискам делото да се разглежда във В.Търново;
2.Има ли някаква нормаривно определена тарифа за правните услуги и такси или всеки адвокат си определя сам цената на услугите;
3.Каква е гаранцията, че ако спечеля делото разходите по него ще ми се възстановят от работодателя.
Предварително благодаря!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 23:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
неизплатени заплати и служебни разходи при уволнение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
1.Ако работодателят Ви е ЮЛ искът се предявява пред съда в района на който е седалището му.Ако сте сключили трудовият си договор с клон , може да предявите иска и по седалището на клона.Ако работодателят физическо лице, в съда ,в района на който е постоянният му адрес.Тъй като се касае за трудов спор, може да предявите иска и пред съда в района на който ,обичайно сте полагала труда си.Ако е било във В.Търново , може да предявите иска си във вашия град.
Ако предявите иска си без да спазвате местната подсъдност , ответника може да направи възражение и делото ще бъде изпратено по компетентност , което ще го забави.
2.Възнаграждението на адвоката се определя свободно , чрез договор.Все пак има тарифа за минималните размери на адвокатските възнаграждения.
http://www.lex.bg/f/n1_mrav.htm.
Всичко е въпрос на договаряне.
3.Гаранция е имуществото му.Ако има такова и не ви изплати присъденото от съда , може да заведете изпълнително дело.Съществува риск , дружеството де факто да е неплатежоспособно , тогава става сложно…………………………..
Успех!
Ако предявите иска си без да спазвате местната подсъдност , ответника може да направи възражение и делото ще бъде изпратено по компетентност , което ще го забави.
2.Възнаграждението на адвоката се определя свободно , чрез договор.Все пак има тарифа за минималните размери на адвокатските възнаграждения.
http://www.lex.bg/f/n1_mrav.htm.
Всичко е въпрос на договаряне.
3.Гаранция е имуществото му.Ако има такова и не ви изплати присъденото от съда , може да заведете изпълнително дело.Съществува риск , дружеството де факто да е неплатежоспособно , тогава става сложно…………………………..
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|