начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Прекратяване по взаимно съгласие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване по взаимно съгласие

Мнениеот cacadu » 08 Юли 2008, 12:22

Здравейте, имам следния казус. Миналата седмица работодателят ме извика и ме накара да подпиша молба за напускане по взаимно съгласие. Отказах, след което ми беше връчена молба за напускане по член 326. Отказах да подпиша и нея и казах, че искам време да помисля, което ми биде отказано. Не ми позволиха и да се допитам до Кодекса на труда.
В крайна сметка след един дълъг разговор се разбрахме да подпиша по взаимно съгласие, като ми бъде изплатено обезщетение в размер на 2 заплати (срокът на предизвестие е 2 месеца). На следващия ден ме извикаха да подпиша заповед за прекратяване на трудовия договор: и попаднах на следното: в заповедта пишеше, че договорът се прекратява по член 326 (не 325), а за неспазеното предизвестие работодателят дължи на служителя обезщетение в размер на 2 брутни заплати по член 220.
Въпросите ми се:
1. Може ли в случая да бъде повдигнат съдебен иск за принуда на служителя и отказ да му се предостави време за размисъл, както и Кодекса на труда?
2. Може ли да бъде повдигнат иск за разминаване м/у член 325 и 326 в молбата и заповедта?
3. Не е ли редно в случая работодателят да предложи прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение по член 331?
4. Длъжен ли е работодателят да плаща осигуровки за 2-та месеца, за които изплаща обезщетение?
Благодаря предварително!
cacadu
Нов потребител

Мнениеот blossom » 11 Юли 2008, 12:45

Много неща могат да се оспорят, но това означава да искате отмяна на уволнението.Това ли е вашата цел - да се върнете на работа? От целта ще зависят средствата.
blossom
Потребител

Назад към Трудово право