начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Много въпроси около съкращаване по чл.328, ал.1, т.2

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Много въпроси около съкращаване по чл.328, ал.1, т.2

Мнениеот magareshka » 30 Май 2008, 23:27

Здравейте,
Съкратена съм по чл.328, ал.1, т.2 след отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Дъщеря ми навършва 2 години на 25.02.2008 година.
На 11.02.08 изпратих молба (фирмата не е софийска) за полагаем платен годишен отпуск. Получих заповед за съкращаване, издадена на 11.02.08 по гореописания член, която да влезе в сила на 14.03.08 година. Въпросът ми тук е: Има ли право работодателят да ми даде предизвестие докато съм в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст?
Реално от натрупания полагаем годишен платен отпуск използвам 13 дни – 5 за месец февруари и 8 за месец март. В сайта на НОИ информация има само за месец март. За месец февруари в графата Дни в осигуряване (раб. дни) е нула, осигурителния доход – също е нула. На въпроса ми защо е така – не получих отговор. Не е ли правилно и за месец февруари да бъдат отразени петте дни дни отпуск със съответната сума за осигурителен доход?
Имаме спор за това каква трябва да бъде базата при изчисляване на обезщетението по чл.222, ал.1 за прекратяване поради закриване на част от предприятието. Според счетоводител и работодател – 186 лв. Върху толкова съм осигурявана през месец януари 2006 година, когато са и последно отработените ми 10 дни. Аз зная обаче прочетох НСОРЗ чл.19 (2). Права ли съм да твърдя, че базата трябва да бъде МРЗ към момента на съкращаването ми през месец март 2008 година, а именно 220 лв?
Ако съм права, издаденото ми УП2 също не е коректно попълнено.
В трудовата книжка имам твърде много нанесени корекции – задраскано с химикал, използван коректор, липса на правоъгълен печат. Помолих да бъде написано, че корекциите са техни. Подпис и печат има – само от управител. Това, което трябва да бъде описано в правоъгълния печат е написано с думи, но стажът е объркан с една година – в повече. Помолих да ми бъде издадено УП3, но счетоводителят ми отказва. Причината според него е, че работния ми ден е бил 8 часов и нямам основание да искам такъв документ.
Явно без адвокат, няма да минат нещата, но имайки предвид положението, в което съм в момента, ще ми бъде трудно да заведа дело. Нямам представа какви са хонорарите на адвокатите и къде мога да открия информация за коректни и съвестни такива, които да не са на мнение, че за 100 лв не си заслужава... Въпросът ми е: има ли раздел в сайта, в който да открия адвокати по трудово право?
Благодаря за отделеното време и евентуалните отговори!
magareshka
Нов потребител

Мнениеот hasplu » 31 Май 2008, 10:52

темата е заключена, поради ситематичен FLOOD на Самообявилия се, неуполномощен от никой говорител на форума!!!!!!!!
при желание за писане в нея, моля пишете ми на лични

hasplu
Аватар
hasplu
Потребител

Назад към Трудово право