- Дата и час: 25 Ное 2024, 04:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Връчване на срок за предизвестие със задна дата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Връчване на срок за предизвестие със задна дата
Учител съм в основно училище и поради въвеждането на делегираните бюджети в системата на образованието положението в училищата стана трудно. В тази връзка подразбрах, без да съм уведомен от работодателя си /в случая директора на училището/, че ще бъда съкратен. До настоящият момент не ми е връчвано писмено предизвестие, което според последното подписано допълнително споразумение към трудовият ми договор /във връзка промяна на възнаграждението ми/ е 3 месеца. Днес - 21.04., идвайки на работа, разбирам, че искат да ни връчат такова предизвестие със задна дата?!! Възможно ли е такова своеволие? На какво имам право в случая? Отказът ми от подписването на "предизвестие" с дата 10.04. счита ли се че документа няма стойност? Предварително ви благодаря за помощта!
- filew
- Нов потребител
Каквато и дата на издаване да е записана в предизвестието, срокът му, съгласно закона, тече от деня, следващ връчването му.
Т.е. релевантната дата, от която ще се брои срокът на предизвестие и след чието изтичане правоотношението се прекратява, е отбелязаната дата на получаването.
В случай, че работодателят със заповед прекрати правоотношението на по-ранна дата, ще Ви дължи обезщетение за неспазения срок по чл.220(1) КТ.
Т.е. релевантната дата, от която ще се брои срокът на предизвестие и след чието изтичане правоотношението се прекратява, е отбелязаната дата на получаването.
В случай, че работодателят със заповед прекрати правоотношението на по-ранна дата, ще Ви дължи обезщетение за неспазения срок по чл.220(1) КТ.
- rosi_i
- Потребител
А работодателят ми има ли право да променя с допълнително споразумение срокът ми на предизвестие? Може ли да го направи едностранно? А ако не се съглася да го подпиша?
- filew
- Нов потребител
Срока на предизвестието е определен в трудовия договор.Без ваше съгласие няма право да променя срока му.Просто няма да подписвате ДС.
Подписа ви върху предизвестието е затова,че е връчено,а не дали сте съгласна или не.
Подписа ви върху предизвестието е затова,че е връчено,а не дали сте съгласна или не.
- tania_gan
- Младши потребител
filew написа:А работодателят ми има ли право да променя с допълнително споразумение срокът ми на предизвестие? Може ли да го направи едностранно? А ако не се съглася да го подпиша?
Работодателят не може едностранно да променя клаузите в трудовия договор.
Ако трудовият Ви договор е срочен, то предизвестието е 3 месеца, но не повече от срока на договора. Ако е безсрочен, е 1 мецец, ако не е уговорен по-дълъг период.
- ivankavrakov
- Потребител
Искам да Ви попитам член ли сте на синдикатите - КНСБ или КТ "Подкрепа", защото ако сте такъв можете да се поинтересувате какво пише в Колективния трудов договор /в раздел Прекратяване на трудови правоотношения/, а ако сте председател или секретар на СО - още по-добре - ще трябва да искат съгласие от съответния синдикат, което ще видат "зор" да го вземат
- rosi_gb
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|