Признавам, че нищо не разбирам от тази материя и ви моля за помощ, за да си изясня следната ситуация:
Работодателят прекратява трудовите договори на работниците поради закриване на фирмата. Срокът на предизвестието е отработен от тях, за което им е начислено трудово възнаграждение. Сега те претендират, че за този период работодателят им дължи и обезщетение.
Правилно ли е това?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Работна заплата или обезщетение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
7777777 написа:Не е лошо да прочетете и чл. 222, ал. 1.
Това е съвсем друго обезщетение Те не претендират за него,а за предизвестието.
- tania_gan
- Младши потребител
Благодаря още веднъж за отговорите, проблемът с работниците вече е решен.
Commander, ясно е, че трудът на юриста е отговорен, високоинтелектуален и струва пари. Но идеята на всеки един форум е помощта. В тази връзка Вие имате право на избор - да ми отговорите или да не ми отговорите. Та дори и да ми отговорите погрешно, ако щете.
Аз просто се опитах да помогна на мой роднина (дребен ЕТ с двама работници), който е в болница и поради това е в невъзможност да свърши много неща, включително и да потърси среща с юрист.
Работя в ИТ сферата и на много хора по ИТ форумите съм се опитвала да помогна. Но не съм си позволила никога от позицията на многознаеща да напиша, че това, което съм учила струва пари. Ако не желая да отговоря, просто не отговарям.
Още веднъж - благодаря на отзовалите се. И считам темата за приключена.
Commander, ясно е, че трудът на юриста е отговорен, високоинтелектуален и струва пари. Но идеята на всеки един форум е помощта. В тази връзка Вие имате право на избор - да ми отговорите или да не ми отговорите. Та дори и да ми отговорите погрешно, ако щете.
Аз просто се опитах да помогна на мой роднина (дребен ЕТ с двама работници), който е в болница и поради това е в невъзможност да свърши много неща, включително и да потърси среща с юрист.
Работя в ИТ сферата и на много хора по ИТ форумите съм се опитвала да помогна. Но не съм си позволила никога от позицията на многознаеща да напиша, че това, което съм учила струва пари. Ако не желая да отговоря, просто не отговарям.
Още веднъж - благодаря на отзовалите се. И считам темата за приключена.
- ani_08
- Нов потребител
За периода на предизвестието работодателя НЕ дължи обезщетение за неспазено предизвестие /по чл. 220/,
но дължи обезщетение по чл. 222, ал. 1 -поради закриване на предприятието, като обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за ВРЕМЕТО, ПРЕЗ КОЕТО Е ОСТАНАЛ БЕЗ РАБОТА, НО ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1 МЕСЕЦ[/b]
но дължи обезщетение по чл. 222, ал. 1 -поради закриване на предприятието, като обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за ВРЕМЕТО, ПРЕЗ КОЕТО Е ОСТАНАЛ БЕЗ РАБОТА, НО ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1 МЕСЕЦ[/b]
- rosi_gb
- Младши потребител
Модераторът, някои отговори напоследък взеха да ме "изумяват" Отдавна не беше се случвало. Да не би...?!
- rosi_i
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|