начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

моля посъветвайте ме

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля посъветвайте ме

Мнениеот btkmaria » 08 Апр 2008, 22:48

На работа съм на безсрочен трудов договор в една фирма.На 02.04 подадох молба за напускане/като молбата ми се счита за предизвестие/.Имам стара отпуска за 2007 г. и искахда я пусна,през този период на предизвестие но работодателят отказа да ми я даде.В същото време си намерих друга работа и ме викат да започна на 14.04.Моля Ви посъветвайте ме как да постъпя?Ще ме уволнят ли дисциплинарно ако не спазя предизвестието?Мога ли да ползвам неплатен отпуск?Не иска да изпусна новата работа.
btkmaria
Нов потребител

Re: моля посъветвайте ме

Мнениеот Melly » 08 Апр 2008, 23:24

btkmaria написа:На работа съм на безсрочен трудов договор в една фирма.На 02.04 подадох молба за напускане/като молбата ми се счита за предизвестие/.Имам стара отпуска за 2007 г. и искахда я пусна,през този период на предизвестие но работодателят отказа да ми я даде.В същото време си намерих друга работа и ме викат да започна на 14.04.Моля Ви посъветвайте ме как да постъпя?Ще ме уволнят ли дисциплинарно ако не спазя предизвестието?Мога ли да ползвам неплатен отпуск?Не иска да изпусна новата работа.

Можете да прекратите договора и преди изтичане срока на предизвестието, но дължите обещетение на работодателя си в размер на брутното ви трудово възнаграждение за непазения срок (чл.220, ал.1 КТ). Работодателят ви няма право да откаже. Добре би било да го уведомите писменно, че от.. (дата) въпреки, че сте в срока на предизвестие да счита договора ви за прекратен от ...(дата), като се задължавате да му изплатите сума, равняваща се на брутното ви тр. възнаграждение за неспазване на този срок. Обикновено е 30-дневен, но погледнете в договора си да не сте се уговорили за по-дълъг срок. Това, в крайна сметка е по отношение на пресмятането за сумата.
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Трудово право