начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

докторант редовна поръчка на трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

докторант редовна поръчка на трудов договор

Мнениеот iavorets » 01 Апр 2008, 12:36

Здравейте, пиша във форума по повод следния казус:
Докторант съм първа година редовно обучение към Института по металознание- БАН. Преди това работех на трудов договор в същия институт. След като ме зачислиха ми казаха, че трудовия договор ми се замразява, а аз имам право да работя на половин работен ден по граждански договор. После ми казаха, че не мога да продължа и на граждански договор. Това е хронологията.
А сега моята мотивация: Тази година се ожених, от октомври чакаме дете, средствата са крайно недостатъчни. Ето защо си търся спешно работа с добро възнаграждание. Много съм близо до споразумение с друг работодател от частна фирма, но се притеснявам какъв точно договор трябва да подпиша. Знам, че има някаква финта свързана с осигуровките, но товаби ли трябвало да ме възпира. Много моля някое вещо лице, несъмнено има много такива в този форум, да ме насочи към закона, където пише какви права имам да го прочета или пък даже да се устрои една среща за консултация как да се действа, разбира се чрез заплащане.
iavorets
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 01 Апр 2008, 13:42

Сключвате си нормален трудов договор с работодателя.
Приказките за "финти" с осигуровките не ги мислете, това не е ваша работа.
Единственото, което ви касае, е че няма да можете да ползвате платен отпуск по чл.169 ал.4 от КТ
prnedev
Активен потребител

Мнениеот sasunek » 04 Апр 2008, 10:48

Имам колежка, която е редовен докторант и работи по трудов договор на 8 ч. работен ден като учителка. Канцеларката от отдел „докторанти” й правеше врътки и тя си подаде официално запитване до МТСП и й отговориха, че щом работодателя е съгласен няма проблем.
Имай впредвид, че трудов стаж +социални осигуровки не ти вървят за времето когато си докторант, а имаш само здравно осигуряване при условие, че не работиш и си го декларирал. А колкото до 8часов работен ден - имаш право на отпуск за обучение по чл. 169 от КТ.
Има едно тълкуване за редовни студенти с Писмо № 94ЛЛ/144 от 09.07.2007 г. на МТСП (зависи кога си започнал и дали доктурантурата се приема като 4-та степен на висшето образование).
sasunek
Младши потребител

Мнениеот asddsa » 04 Апр 2008, 17:19

Не съм съгласен, че върви трудов стаж докато си докторант, поне така пише тук:

№ 26-29 от 28.01.2005 г. относно правото на допълнително възнаграждение за продължителна работа на докторанти
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
чл. 354 КТ,
чл. 3 НДДТВ
Съгласно чл. 354, т. 8 от Кодекса на труда за трудов стаж се признава и времето, през което не е съществувало трудово правоотношение в случаите, установени от Министерския съвет.
С текста на чл. 10 от Разпореждане № 224 на Бюрото на Министерския съвет от 23.10.1973 г. за материални стимули за българските аспиранти (обн., ДВ, бр. 89 от 1973 г.) е регламентирано, че времето, прекарано в редовна аспирантура, се признава за стаж по специалността съгласно Кодекса на труда.
Това разпореждане не е отменено.
Ето защо, от датата на влизане в сила на РБМС № 224 от 1973 г. и понастоящем, времето на редовна докторантура (аспирантура) се признава за трудов стаж по смисъла на Кодекса на труда.
Съгласно чл. 3, ал. 1 от Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения за продължителна работа на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основното трудово възнаграждение, определено с индивидуалния трудов договор. За продължителна работа се зачита времето, което се признава за трудов стаж по Кодекса на труда.
Поради горните причини времето, прекарано в редовна докторантура (аспирантура), се признава за трудов стаж за изплащане на допълнително възнаграждение за продължителна работа (клас).
asddsa
Младши потребител

Мнениеот Stiliana_Marinova » 04 Апр 2008, 21:01

asddsa написа:Поради горните причини времето, прекарано в редовна докторантура (аспирантура), се признава за трудов стаж за изплащане на допълнително възнаграждение за продължителна работа (клас).

Да ама не! Съветвах се с юристконсулта на университета по същия проблем. Той също беше на мнение, че трябва да ми се попълни трудовата книжка и да ми тече трудов, но не и осигурителен стаж. Само че в отдел "Докторанти" ми отговориха, че такова нещо няма и че откакто докторантурата се признава за степен на висшето образование в трудовата книжка не се пише нищо. След като се заядох ме изпратиха юристконсулта да ми подпечати трудовата книжка........
Факт е, че вече две години съм докторант, а трудов стаж не ми тече
(Е, аз си поработвам друго :twisted: )
Stiliana_Marinova
Нов потребител

Мнениеот sasunek » 07 Апр 2008, 10:27

asddsa, на страницата на МОН все още има образец за УП 30 за докторант, ама това е до и за 2000 г. Така, че колежката е права.
iavorets,
направи си официално запитване до МОН с вх. номер и пр.
sasunek
Младши потребител

казуса е за трудов договор

Мнениеот iavorets » 11 Апр 2008, 12:25

Става въпрос за следното: Кандидатствам за работа, одобряват ме, казвам им че съм докторант и те трябва да ми напишат трудов договор, та имено това ми е въпроса има ли някакви спънки за тях или за мен? просто искам да печеля пари, трябват ми за да издържам семейство...
iavorets
Нов потребител

Мнениеот 4ere6ka » 12 Апр 2008, 15:32

I za6to trqbva da im kazva6 sled kato ne iska6 otpusk po 4l.168, ima6 drugi otpuski, bolni4ni, posledva6to maj4instvo i t.n.t.
Raboti i tolkova-ne si dlazen da obqvqva6 na rabotodatelq tova, a samo vav Vuza, da ti sprat zdravnite (i to sled kato proveri6 dali naistina te osigurqva rabotodatelq v noi, a ima i PIK ili EIK). Sorry za ezika.
4ere6ka
Младши потребител

Назад към Трудово право