начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

предизвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

предизвестие

Мнениеот fester1 » 24 Мар 2008, 17:11

На служител е връчено предизвестие и след изтичане на срока му - заповед за прекратяване на договора. Работата е там обаче, че предизвестието не е изведено - няма ни номер, ни дявол... :lol:
За мен в такъв случай заповедта си е валидна с тази разлика, че ще се дължи обезщетение за целия срок на предизвестието, защото на практика излиза, че предизвестие няма, то не съществува в изходящ дневник...:shock: Обаче съм толкова изумен от случката, че вече в нищо не съм сигурен, за пръв път попадам на такова чудо... :shock: :?
fester1
Потребител

Мнениеот bonbonche » 24 Мар 2008, 17:20

А защо трябва да има номер и да е отразено в дневник. Все пак нали е връчено такова, удостоверено е с дата и подпис. Аз не смятам за задължителен реквизит номера и т.н. ,след като е връчено по начин който да удостоверява получаването му - предизвестие има. Който смята, че е ощетен да си търси и доказва правата по съдебен ред.
bonbonche
Младши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 24 Мар 2008, 17:47

СРОКЪТ НА ПРЕДИЗВЕСТИЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТРАБОТЕН РЕАЛНО, НО МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПЛАТЕНО И ОБЕЗЩЕТЕНИЕ СЪОБРАЗНО ОБЩОТО ПРАВИЛО НА ЧЛ. 220, АЛ. 1 КТ. ВЪПРОС НА ПРЕЦЕНКА НА РАБОТОДАТЕЛЯ Е ДА ИЗБЕРЕ НАЧИНА НА ИЗПЪЛНЕНИЕ, КОЕТО СОЧИ НА ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ, ЗА КОЯТО СЪДЕБНИЯТ КОНТРОЛ Е НЕДОПУСТИМ.
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот fester1 » 24 Мар 2008, 17:48

И на мен ми е изгодно да разсъждавам така, но ако бях сигурен нямаше да питам. :D
Все пак си мисля, че трябва по някакъв начин да се удостовери, че този документ излиза от работодателя Х. Защото документа винаги може да се "изпари" и в такъв случай ако е вписан може да се докаже, че съществува... :? Такава ми е логиката.
Иначе факт е, че е издадено, съдържа си реквизитите, подписано е и т.н.
fester1
Потребител

Мнениеот fester1 » 24 Мар 2008, 17:52

Горното беше за bonbonche... :D
fester1
Потребител

Мнениеот bonbonche » 24 Мар 2008, 17:59

То всеки документ може да се изпари и какво като е записан под някакъв номер и някаква книга, ако няма как да се възпроизведе съдържанието.. :) След като всичко е оформено както трябва подписаното предизвестие се прилага към досието на служителя. Досието все пак се пази и съхранява от ЧР или там който е назначен да се занимава с това. А ако се окаже, че нещо от него липсва...това си е проблем на работодателя, и още по-голям проблем ще е за този който не го е опазил... :) Не смятам че следва се плаща предизвестието при тези обстоятелства, които излагате.
bonbonche
Младши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 24 Мар 2008, 18:05

Предизвестието представлява писмен задължителен акт, съдържащ волеизявление, с което насрещната страна по трудовото правоотношение се уведомява за предстоящо прекратяване на трудовия договор. От фактическа страна то е период от време с определена в закона минимална и максимална продължителност, през който страните по трудовото правоотношение изпълняват задълженията си в очакване то да бъде прекратено. Срокът на предизвестието започва да тече от деня, следващ деня на получаването му.След като е връчено и подписано от двете страни,смятам, че няма за какво да се хванете.Най-вероятно незавеждането с изходящ номер и грешка на счетоводителката.
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот fester1 » 24 Мар 2008, 18:29

Не търся "за какво да се хвана", точно обратното... :D :D :D
Много по-лесно е да нямаш забележки (и по-бързо)...
fester1
Потребител

Мнениеот tati_go » 25 Мар 2008, 11:40

Предизвестието обикновено се печата в два екземпляра - по един за двете страни. Задължително се отбелязва датата на връчване. Не необходимо да се извежда - единият екземпляр се пази в досието на работника.
Аватар
tati_go
Потребител

Re: предизвестие

Мнениеот ani_ruseva » 23 Ное 2008, 18:55

Ами, ако предизвестието, не е подписано от служителя (работника), и същия няма екземпляр за себе си? Какво става в този случай?
ani_ruseva
Нов потребител

Назад към Трудово право