начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Самоосигуряване при трудов договор!?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Самоосигуряване при трудов договор!?

Мнениеот vodica » 21 Мар 2008, 13:52

Здравейте! Много ще съм ви благодарна, ако можете да ме упътите как да постъпя.
Работя по основен трудов договор. Искам да ставам отново майка и искам да вдигна осигурителните си вноски за период от 6 месеца. Мога ли успоредно с осигуровките от работодателя и да се самоосигурявам, върху 500лв. примерно?
Предварително благодаря!
vodica
Младши потребител

Мнениеот vodica » 21 Мар 2008, 19:17

Разбирам, че самоосигуряването няма как да стане, защото трябва да имам фирма. Остава варианта: допълнителен трудов договор.
Благодаря за вниманието! :D
vodica
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 21 Мар 2008, 19:51

Тук има една статия, на един добър приятел - счетоводител.
Сметките не съм ги гледал, до колко им трябва актуализация, но общо взето принципа не е променен, и горе долу ще ви стане ясно какво можете да направите.
Вече за конкретни работи, най-добре се обърнете към някоя счетоводна кантора. Имайте предвид, че ще трябва после да доказвате доход - в смисъл, работата не е само да се платят осигуровките, а ще се плати и определен данък върху доходите.
Ако се пропусне последното, се рискува НОИ да не ви отпуснат парите по обезщетението в размера, който желаете, а да ви възстановят внесените осигуровки като недължимо платени.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vodica » 22 Мар 2008, 15:42

Благодаря Ви много за статията! Чета доста внимателно всичко, което касае проблема ми. Никога не съм бягала от данъци. Никога не съм искала да укривам доходи. Проблема обаче идва от факта, че на допълнителен трудов договор не може да се работи повече от 8 часа седмично/40 часа по основния + 8 часа по допълнителния/. А ако може, то за срок не по-дълъг от 4 месеца. Това автоматически ми се явява пречка за намирането на допълнителна работа, защото никой работодател не би ми плащал 500лв./бруто/ само за 8 часа седмично или за 4 месеца.
А след подробното прочитане на статията пък възниква пак въпроса: Основно трудово правоотношение + свободна професия.... съвместими ли са? Ще намеря отговора :D
Благодаря на форума, че обърнахте внимание на лаик като мен и ви желая спокойни дни!
vodica
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 25 Мар 2008, 18:05

Напълно съвместими са ;-) В смисъл, няма никаква пречка да работите каквото, колкото и когато си искате - да пишете статии по вестници, да пишете любовни романчета и т.н. ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vodica » 25 Мар 2008, 18:46

Много Ви благодаря за съвета :D Между другото ми дадохте идея! :idea: Много познати са ми казвали защо не започна да пиша - удавало ми се :oops:
Тъй като доста "задълбах" в проблема си, или по-точно си създадох проблем, се обръщам пак към вас за помощ! Стига да бъдете снизходителни и да ми я дадете!
Прочитайки днес ОСНОВНИЯ си трудов договор, се натъквам на това:
.....да не сключва други договори за работа без изричното писмено съгласие на изпълнителния директор и дружеството.
Да не извършва от свое име или от името на трети лица сделки, сходни със сделките на работодателя, както и да не съдейства за сключване на такива сделки.
Да не е и да не бъде собственик, съсобственик или член на орган за управление на стопански субект с предмет на дейност, аналогичен с предмета на дейност на работодателя...
Въпросите, които отново "заглождиха" мозъчето ми са:
Оцветеното в червено изречение изцяло ли ми забранява сключването на допълнителен трудов договор, пък било и той за чистачка?
Оцветеното в синьо изречение пък забранява ли ми категорично регистрацията на фирма с предмет на дейност коренно различна от упражняваната от мен професия?
Много благодаря на отзовалите се на моя "кахър"!!! :D
vodica
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 25 Мар 2008, 19:11

Е, не съм адвокат, но то се вижда - имате забрана да сключвате допълнителен трудов договор без разрешение на работодателя ви - това, което сте го оцветили с червено. Същото е написано и в чл.111 от КТ
Чл.111. (изм.,ДВ,бр.100 от 1992 г., бр.25 от 2001 г.) Работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение.

Останалите сини работи - може да ги вършите, доколкото не е "конкурентна" дейността спрямо сегашния ви работодател - демек според мен, ако работите във фирма от IT сектора, няма пречка да бъдете "регистриран земеделски производител" :wink:

Знаете ли... няма да е лошо да си направите една среща на кафе с някой познат юрист (адвокат), та да си поговорите по-детайлно. Все пак във форум можете да разберете най-общо как стоят нещата, но рискувате да бъдете подведена.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vodica » 25 Мар 2008, 21:45

Много Ви благодаря, господин Недев за отзивчивостта! Поклон!
Разбирам, че поддадена на импулса да осигуря доход на семейството си, който не би се сринал от появата на едно дете, ще трябва да вляза в разрез с разбиранията и политиката на работодателя си. А това, определено, най-малко бих си позволила! Май ще е по-добре "шефа си" да поканя на кафе и да получа одобрението му :D
И за да внеса малко яснота ще кажа само, че става въпрос за здравеопазване :) Искаше ми се да допълня ангажираността си като продавач-консултант или хигиенист към някоя фирма, но май ще си гледам мъжлетата в къщи :lol:
Благодаря Ви!
vodica
Младши потребител

Няма пречка!

Мнениеот Rumiana_I » 25 Мар 2008, 21:54

Няма пречка да се регистрирате като свободна професия. Няма забрана за това и в договора ви. Ще ви дам подробна информация, ако още имате нужда от това - как да се регистрирате, какви осигуровки да плащате и каква дейност можете да извършвате...Изпратете ми лично съобщение, че още търсите отговор. Ще ви отговоря тук, но трябва да съм сигурна, че още имате нужда от това, защото трябва да направя проверки, ДА ВИ ПОСОЧА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ...УСПЕХ, ако вече сте се справили !
Rumiana_I
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 26 Мар 2008, 02:05

Като стана дума за кафе с шефа... защо не си поприказвате да ви вдигне "официалната" заплата, срещу...? Да не ме чуят от Инспекцията по труда... ама какво да се прави... всички знаят как става :wink:
prnedev
Активен потребител

Назад към Трудово право