начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Относно Наредба №7/2005

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно Наредба №7/2005

Мнениеот alena66 » 21 Мар 2008, 10:43

Здравейте,
от 10 г. работя в частна фирма. Работният ми ден минава пред РС-то.
От няколко месеца имам проблеми с очите и лекарят ми препоръча да ползвам очила за работа с РС. Обясни ми, че осигуряването на такива е задължение на работодателя. Когато се обърнах с молба към работодателя да ми осигури такива той ми отказа с аргумента, че това си е мой проблем. Намекна ми, че ако работата на РС ми пречи мога да напусна. В крайна сметка имало много безработни, които с удоволствие щели да започнат работа на моето място. Законно ли е това?
Посъветвайте ме как се процедира при такива ситуации.
Благодаря Ви предварително.
alena66
Младши потребител

Мнениеот rumi_r » 21 Мар 2008, 11:52

Точно в това обикновено е проблема. Имате право на очила за работа с видеодисплеи, както имате право и на определен брой и вид почивки (които едва ли са ви дадени), но трудно можете да принудите работодателя си да спазва тези изисквания на закона.
Можете да се оплачете в Инпекцията по труда за неспазване на трудовото законодателство, но те могат да дадат задължително предписание на работодателя ви и евентуално да го глобят за нарушенията, само че от това вие няма да получите очила за компютър, а само "любезно" отношение от страна на работодателя си.
Така че сте принудена да вземете важнорешение, дали здравето ви е по-важно или дохода ви от тази работа, с който предполагам се издържате. Убедена съм че избора не е лесен. Българинът обикновено в такива случаи прави компромис със здравето си .... уви :( .
След като работодателят е реагирал така при отправената от вас покана едва ли ще е по-благосклонен при какъвто и да е вариант на защита на вашите права. И това определено ще рефлектира върху работата ви. Така че наистина ще ви се наложи да прецените кое е по-важно.
rumi_r
Потребител

Мнениеот tati_go » 23 Мар 2008, 23:38

1. Имате право на очила (писменна молба), които работодателят е длъжен да Ви заплати;
2. Имате право на почивка след всеки час работа;
3. Имате ораво да се жалвате пред областната инспекция по труда и да настоявате работодателят Ви да бъде санкциониран;
4. Имате право да изчакате да ви намалят заплащането (процесът е двустранен, ако имате трудов договор);
5. Можете да изчакате да Ви уволнят по някяква причина, да обжалвате пред съда и евентуално да спечелите делото, и да Ви възстановят на работа, като Ви заплатят обезщетение за 6 месеца (през, които не сте били на работа);
6 Имате право да напуснете по собствено желание.
Изборът е Ваш, зависи от нервите и финансите Ви.
Аватар
tati_go
Потребител

Назад към Трудово право