начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

актуализация на работна заплата след майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

актуализация на работна заплата след майчинство

Мнениеот santjago » 21 Мар 2008, 01:27

Здравейте! Има ли минимум срок за който трябва да се върна на работа след изтичане на майчинство за да ми бъде актуализирана заплатата или мога веднага да ползвам натрупания годишен отпуск и това пак да стане. Държ. служител съм ако има значение.... Благодаря предварително
santjago
Нов потребител

Мнениеот sasunek » 25 Мар 2008, 11:37

Мисля, че срокът е един месец. Съжелявам за лошите новини.

ОТГОВОРИ НА МДААР относно майчинството и актуализацията:
въпрос:
Здравейте! Аз също съм държавен служител в отпуск по майчинство и с нетърпение следя какъв ще бъде отговори Ви на Мария Иванова от 21.01.2007 г. засега няма такъв. Това, което ме вълнува и мен е как ще ми бъде актуализирана заплатата. В отпуск съм от 2005 и ми предстои връщане на работа през 2007г. Ще ви дам пример: заплатата с която останах преди майчинството ми е 300лв. с 10%, които ще получа за 2007 г. ще стане 330 лв., всъщност процента ще бъде и по-малък, защото лица завръщащи се от отпуск по майчинство получават по-малък %. Междувременно колега изпълняващ същата длъжност, с който сме били с еднакво заплащане преди да остана в отпуск си е получил % за 2005,2006 и когато се завърна разликата в заплатата може да бъде от порядъка на 50 лв. например. Въпроса ми е защо ощетяват майките? Така на практика се получава при нас, и други колеги, които са си оставали в отпуск по майчинство вече никога не си стигат заплатите такива каквито би трябвало да бъдат. Моля за Вашето компетентно мнение.
С. Георгиева 07,02,2007 г.
S.Georgieva, 07.02.2007
отговор:
След завръщане на държавен служител от отпуск по майчинство, заплатата му се определя по следния начин:
разпоредбата на чл. 7, ал. 5 от ПМС № 168 от 7.07.2006 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности, където е регламентиран редът, по който се определя основната месечна заплата на служителите, завръщащи се от отпуск или командировка с продължителност повече от една година, препраща към предходната ал. 4. Последната гласи, че индивидуалната основна месечна заплата на визираните лица следва да се определи до размера на средната основна месечна заплата, изчислена въз основа на минималния и максималния размер на основната месечна заплата за съответната длъжност, като не може да бъде по-ниска от получаваната към момента.
При липсата на оценка на изпълнението от последното атестиране (новоназначени служители, служители, завръщащи се от продължителен отпуск, и др. подобни) увеличението на определена въз основа на горните правила индивидуална основна месечна заплата е от 4 до 5 на сто (чл. 9, ал. 1, т. 2, буква ж ПМС 168).
Към момента това е единствената, регламентирана от законодателя възможност за актуализация на основната месечна заплата на държавните служители, завръщащи се от продължителен отпуск.
въпрос:
Здравейте! През 2004г. родих второто си дете и от м.май същата година си останах в полагащия ми се платен отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст.От м.май 2006г. си останах в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 3 годишна възраст.Работя като държавен служител в Община.През м.май 2007г. ми предстой връщане на работа.Прочетах аналогично запитване на В. Хаджиева от 29,11,2006г., но не ми стана ясно за всяка година по отделно ли се извършва актуализация на раб.заплата.Въпросът ми е как трябва да ми бъде актуализиран заплата за трите години, през който съм била в отпуск- по отделно за всяка година и дали за неплатената година ми се полага актуализация на заплатата?
Предварително Ви благодаря и очаквам Вашият отговор скоро.
Maria Ivanova, 24.01.2007
отговор:
След завръщане на държавен служител от платен отпуск за отглеждане на дете до две годишна възраст, заплатата му се определя по следния начин:
Разпоредбата на чл.7, ал. 5 от ПМС № 168 от 7.07.2006 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности, където е регламентиран редът, по който се определя основната месечна заплата на служителите, завръщащи се от отпуск или командировка с продължителност повече от една година, препраща към предходната ал. 4. Последната гласи, че индивидуалната основна месечна заплата на визираните лица следва да се определи до размера на средната основна месечна заплата, изчислена въз основа на минималния и максималния размер на основната месечна заплата за съответната длъжност, като не може да бъде по-ниска от получаваната към момента.
При липсата на оценка на изпълнението от последното атестиране (новоназначени служители; служители, завръщащи се от продължителен отпуск, и др. подобни) увеличението на определена въз основа на горните правила индивидуална основна месечна заплата е от 4 до 5 на сто (чл. 9, ал. 1, т. 2, буква ж ПМС 168).
въпрос:
Каква отпуска се полага на държавен служител по време на отпуск по майчинство?
Полага ли се отпуск по време на неплатения отпуск по майчинство?
Тинка Андреева, 08.01.2007
отговор:
Времето през което държавен служител ползва платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете при условията на чл. 63 от Закона за държавния служител (ЗДСл) във връзка с чл. 162-167а от Кодекса на труда се признава за служебен стаж по смисъла на чл. 116 от ЗДСл. Следователно за това време се полага основен платен годишен отпуск.
sasunek
Младши потребител

Назад към Трудово право