начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Уволнен безпричинно в изпитателен срок

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнен безпричинно в изпитателен срок

Мнениеот senses » 19 Мар 2008, 12:09

Здравейте. Работя в представителството на голяма американска IT фирма в София с над 2500 служители тук. Две седмици преди изтичане на шестмесечния ми изпитателен срок, бях привикан на разговор с мениджърката ми, в присъствието на мениджъра по човешки ресурси и тийм лидера ми, и ми беше съобщено че съм уволнен. Като причини бяха посочени крайно несъстоятелни и явно тенденциозни причини, половината от които успях да развенчая още на място, а другата половина в последствие, като се разрових в статистиките. Насреща ми бяха хвърляни високопарни фрази и общи приказки и се даде да разбера, че мога да си чеша езика колкото искам, но решението е взето. Екипът ни е огромен, но смея да твърдя (показват го и статистиките), че постиженията ми са едни от най-добрите и със сигурност не са на човек, който трябва да бъде уволнен. С колегите съм в чудесни отношения, за сравнително краткото време, в което работим заедно, успях да се превърна в ключова фигура и всеобщ любимец, който намира общ език с всички. Още преди това да се случи, имах чувството, че мениджърката ми (за която между другото ВСЕКИ, който е работил с нея в предишните и фирми говори с неприязън заради интригантското и поведение) има негативно отношение и крои нещо, но никога не съм очаквал, че ще се опита да покаже мускули пред останалите точно чрез мен. Говореше се, че понеже е нова, иска да уволни някой за назидание и пример, но като гледам реакцията на колегите (която ми дава сили и амбиция да се боря още повече), ефектът беше повече от обратен.
В договора ми пише, че основание за сключването му е член 70, т.1 от Кодекса на труда, във връзка с чл. 67 ал.1 т.1. Казва се, че работодателят има правото да прекрати договора в ПИСМЕНА форма и без предизвестие. Досега нямам абсолютно нищо писмено, нито пък съществува такова нещо като протокол от въпросната среща, на която бях уведомен за уволнението си.
В момента съм на работа до 31.03, тоест до деня, в който ми изтича изпитателния срок. Решен съм да предприема мерки срещу тази несправедливост, но не трябва да правя грешни ходове от тук нататък и затова се обръщам към форума за съвет в какъв ред да подходя. Бих могъл по всяко време да се обърна към главния мениджър или дори към началника му в Щатите, понеже във фирмата съществува така нареченият принцип на отворените врати, по този начин предприемайки един вид политически мерки и позовавайки се на негативната енергия, която се генерира в екипа заради случващата се несправедливост. От друга страна бих могъл да се обърна към адвокат и да ги погваме юридически без много ослушване и политиканстване, или пък бих могъл да изчакам тихо десетина дни да ми мине изпитателния срок и след това да се позова на факта, че никъде не пише черно на бяло, че съм уволнен. Един от главните въпроси които имам също така е, дали това че мога да бъда уволнен без предизвестие е равносилно на това, че мога да бъда уволнен БЕЗ ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНА в пробния си период, защото ако това е така, всякакви действия биха се обезсмислили (без това с изчакването). И последно, дочух, че всяка голяма чуждестранна корпорация си има вътрешни разпоредби относно човешките ресурси, които са НАД всяко национално законодателство, и според които определено не може да се третира един служител по такъв начин, бил той в пробен период или не.
Ще бъда благодарен за всеки отговор или мнение от всеки който знае, предполага, или е преживял и се е налагало да се справя с нещо подобно.
Благодаря
senses
Нов потребител

Re: Уволнен безпричинно в изпитателен срок

Мнениеот ivankavrakov » 19 Мар 2008, 14:05

Вътрешните правила на която и да е чуждестранна фирма на могат да противоречат на БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, щом фирмата работи на теритирията на Р България.
За да бъде извършено уволнение, независимо от основанието, трябва да се издаде писмина заповед. Щом такава не Ви е връчена, следователно все още сте служител на тази фирма.
Като вид трудов договор, този по чл.70 може да бъде прекратен на всички основания, предвидени в чл. 325-331 КТ. Но в чл. 71, ал. 1 КТ е предвидено и едно специфично основание за прекратяване на договора със срок за изпитване. Съгласно цитираната разпоредба страната, в чиято полза е сключен договорът, може да го прекрати без предизвестие до изтичане срока на изпитването. За целта се отправя едностранно писмено изявление до насрещната страна.
Съветът ми е да чакате докато Ви се връчи нещо и тогава да реагирате. Ако заповедта на работодателя е след 31.03., то тогава не може да се възползва от чл.71, ал.1 и трябва да търси друго основание.
И рабрира се всяка заповед трябва да бъде мотивирана.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот gele_r » 19 Мар 2008, 14:49

Трудов договор със срок на изпитване може да се прекрати от сраната /в чиято полза е уговорен срока на изпитване/ без предизвестие, без да е длъжна да мотивира волеизявлението си..... /проф. д-р юрид. н. В. Мръчков/ 8)
gele_r
Младши потребител

Мнениеот senses » 19 Мар 2008, 16:01

Като казах че вътрешните правила на фирмата може би имат предимство пред местното законодателство, имах по скоро предвид не случая когато първите противоречат на вторите, а когато ги допълват. Например ако законът казва, че в пробния период работодателят не е длъжен да посочва причини за да освободи някого, то вътрешните разпоредби да го изискват изрично (примерно с цел да се избегне точно случай като моя, в който по субективни причини се действа неоправдано и по този начин се вреди не само на ощетения, а и на работата на целия екип, съответно на доходността на фирмата). Звучи логично, но както казваше един мой приятел, в правото това за съжаление не е достатъчно...
Благодаря за съветите досега, надявам се и на още, само ме притеснява, че в двете мнения се изразяват противоположни тези по повод на това дали все пак трябва да бъде посочена причина за освобождаването или не. Ето някои извадки от гореспоменатите членове от кодекса на труда:

Чл.70 т (3)
"През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор."
(тази точка е единствената, в която може да се направи някакъв косвен извод, за щастие в моя полза, иначе за изтъкване на причини никъде не е споменато абсолютно нищо)

Чл.71 т (1)
"До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие."
(тази точка е практически единствената в целия член, който се отнася до прекратяването на временния договор, говори се за предизвестие, но за причини отново не се споменава никъде)
senses
Нов потребител

Мнениеот ivankavrakov » 19 Мар 2008, 16:15

gele_r написа:Трудов договор със срок на изпитване може да се прекрати от сраната /в чиято полза е уговорен срока на изпитване/ без предизвестие, без да е длъжна да мотивира волеизявлението си..... /проф. д-р юрид. н. В. Мръчков/ 8)

Без да оспорвам авторитета на проф. д-р юрид. н. В. Мръчков (учебникът му е винаги на ръка разстояние в кабинета ми) ми се струва некоректно да се издава заповед без мотиви. А и май в съда не ги харесват немотивираните заповеди.
Да, вътрешните правила и колективният трудов договор трябва да допълват закононите. КТ дава минималните изисквания, с въпрешните правила и КТД може да се договаря и повече.
Пример - по КТ минималният размер на полагаемия платен отпуск е 20 дни, с КТД може да се договори 21, 22, 25, 30, 40, 200 :D дни.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Мар 2008, 16:22

ivankavrakov написа:
gele_r написа:Трудов договор със срок на изпитване може да се прекрати от сраната /в чиято полза е уговорен срока на изпитване/ без предизвестие, без да е длъжна да мотивира волеизявлението си..... /проф. д-р юрид. н. В. Мръчков/ 8)

Без да оспорвам авторитета на проф. д-р юрид. н. В. Мръчков (учебникът му е винаги на ръка разстояние в кабинета ми) ми се струва некоректно да се издава заповед без мотиви. А и май в съда не ги харесват немотивираните заповеди.
Да, вътрешните правила и колективният трудов договор трябва да допълват закононите. КТ дава минималните изисквания, с въпрешните правила и КТД може да се договаря и повече.
Пример - по КТ минималният размер на полагаемия платен отпуск е 20 дни, с КТД може да се договори 21, 22, 25, 30, 40, 200 :D дни.

Няма смисъл от мотиви.Те ще съдържат аргументи защо според работодателя този работник не може да изпълнява възложената работа.Тази преценка е в изключителната компетенция на работодателя и тя не може да подлежи на съдебен контрол или пък проверка за правилност.Ето защо тези заповеди са немотивирани и съдът не може да изисква мотиви.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivankavrakov » 19 Мар 2008, 16:28

Добре де! Ще се съглася с Вас - мотиви не са необходими.
Макар че не ми харесва, както и много други неща в този КТ.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Мар 2008, 16:45

И във вашите думи има основание , но засега стоят така нещата!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот chronometer » 19 Мар 2008, 16:45

Могат да го прекратят и без мотиви, щом е в срока за изпитване. Теглете им една българска благословия, даже ако трябва им я преведете на английски и си търсете друга работа. За утеха - прекратяването на трудовия договор на основание чл. 71 ал. 1 от КТ Ви дава добри шансове при определяне обезщетението за безработица. Не го пренебрегвайте, ако не сте си намерили добра работа. Ще ви върви трудов стаж, а се изплащат и малко "джобни" :wink:
chronometer
Младши потребител

Мнениеот dimist » 19 Мар 2008, 17:09

За прекратяването на трудовия договор в изпитателен срок работодателят следва да издаде писменна заповед. В случая не е необходимо да е мотивирана, само се сочи правното основание. Все пак смисълът на срокът на изпитване е в това, страната в чиято полза е уговорен, да прецени има лли смисъл в установяването на трайни трудовоправни отношения.
Моят съвет е - трайте си , дайте вид на примирен, на 31.3. си съберете нещата още от сутринта, така, че да се вижда и си вземете довиждане с колегите. На 01.04. не на шега се появете в началото на работния ден, ако дотогава няма писменна заповед за прекратяване на договора със срок на изпитване, то той вече е трансформиран в постоянен. Ако са решили да ви гонят, в края на краищата това и ще стане, но поне ще вземете някой лев отгоре.
dimist
Потребител

Мнениеот senses » 19 Мар 2008, 17:26

Ясно. Значи предлагате момента с аргументацията да си го сложа някъде на топло и тъмно... В такъв случай остава да изчакам да се издънят формално и да пропуснат да ме уведомят писмено, но вижте какво намерих в тази връзка:

Чл 70 (4)
В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.

От горното си правя извода, че изпитателният ми срок не изтича задължително в деня, в който изтичат шестте месеца. По този повод една колежка току що ми разказа как на някакъв неин познат, който е имал подобен проблем и се е наложило да се установява кога му изтича пробният период, са му извадили отнякъде някакви дни, в които е почивал и в крайна сметка са обърнали така нещата, че се оказало, че всъщност не е изтекъл...
Някакви предположения в тази посока?
senses
Нов потребител

Мнениеот rumi_r » 19 Мар 2008, 17:48

Съвсем вярно, ако пред тези щест месеца сте ползвали отпуск или болнични, то срока ви на изпитване се удължава с този срок и едва след това договорът ви ще стане постоянен.
А това че цитирате чл. 70, ал. 3 от КТ не е от съществено значение, тъй като смисълът му е да имате право като всички останали на отпуски, почивки, болнични и всичко друго което се предвижда по КТ, включително и да ви бъде прекратен договора на всички основания предвидени в глава 16, раздел 1 от КТ. Само че до изтичане на срока за изпитване съществува и другото основание за прекратяване - това по чл. 71 и за него както вече няколко пъти се каза за зло или за добро не се искат мотиви. Може да звучи гадно, но до 31.03 (или там когато би ви изтекъл 6-месечния срок) могат да ви изхвърлят от работа даже да сте и най-ценния кадър на света. Така че аргументацията ви просто ще е безпредметна, пък даже и да е вярна и истинна.
Затова смятам, че е добър съвета ако не ви връчат нищо до изтичането на срока за изпитване да се появите чинно на работа на следващия ден и тогава вече ще са нужни мотиви за уволнението ви. Ей тогава ще ви влезе в работа и вашата аргументация.
rumi_r
Потребител

Мнениеот senses » 19 Мар 2008, 18:16

Значи на 1 април за майтапа се появявам на работа, те ме питат какво правиш тук, аз им казвам така и така, никъде не пише че съм уволнен, така че ако обичате да си ми изплатите обезщетение понеже изпитателният ми срок изтече, те ми казват ами не е изтекъл, защото си имал почивни дни (имал съм), момент да ти напишем набързо една заповед (благодаря че ни подсети), желаем ти всичко най-добро, довиждане... ахмммм момент... забравихте си заповедта... ало... господине, чувате ли ме, заповедта ви... моля ви не се приближавайте с този нож към гумите на колата ми... Помощ, полицияяяя :lol:
С други думи (поправете ме ако греша) в момента, в който съм си взел първия почивен ден, съм предопределил, че ако един ден ме изхвърлят от работа преди да ми изтече изпитателният срок, си отрязвам и последната възможност за реакция (тихото изчакване)?
Nice...
senses
Нов потребител

Мнениеот dimist » 19 Мар 2008, 18:30

Абе пич, като не ти се дават пари за адвокат, що не се консултираш с юрист от някой профсъюз - ако членуваш в такъв. То и да не членуваш пак може.
А иначе като постоянно добавяш нови елементи в казуса, как искаш мнение?
dimist
Потребител

Мнениеот Karakochev » 19 Мар 2008, 21:59

При договор за изпитване положението е ......"аре бегай":))
Karakochev
Потребител

Мнениеот rumi_r » 20 Мар 2008, 15:12

Ама вие не разбрахте ли, че дали сте почивал или не има значение само за това колко дълго ще седите на тръни дали работотаделят ще си упражни правото да ви изхвърли в срока на изпитване или не. Да не мислите че ако не сте си вземали отпуск и това променя нещо нещата, освен да измести датата на която ви изтича изпитателния срок.
Защо мислите, че масово се сключват такива договори с изпитателен срок именно заради възможността в този срок да ви наритат и не казвайте "ама аз не знаех". Така че дали ще пукате гуми с нож или не си е ваша работа и може само да ви докара още малко главоболия, а не да ви разреши проблемите.
Освен това вече няколко пъти ви казаха, че ако работодателя е решил че ще ви уволни ще си намери начин. Просто на 1 април (ако не сте били в отпуск по-рано) вече не може да го направи без мотиви, пък били те и не вярни. И по-точно е да кажа не трябва да ви уволни без мотиви, това не значи че не може. Всеки може всичко, въпроса е дали това после би ви дало възможност да го съдите и разбира се да спечелите.

С други думи (поправете ме ако греша) в момента, в който съм си взел първия почивен ден, съм предопределил, че ако един ден ме изхвърлят от работа преди да ми изтече изпитателният срок, си отрязвам и последната възможност за реакция (тихото изчакване)?

А вие каква смятате че трябва да ви е реакцията??? Може би да изразите определени намерения от ваша стана към родата им от женски пол до девето коляно, и в частност към най-близката такава ..... Това можете да го направите по всяко време и ефекта ще е един и същ когато и да го сторите....
rumi_r
Потребител

Мнениеот monteskio » 22 Мар 2008, 00:02

ivankavrakov написа: Без да оспорвам авторитета на проф. д-р юрид. н. В. Мръчков (учебникът му е винаги на ръка разстояние в кабинета ми) ми се струва некоректно да се издава заповед без мотиви. А и май в съда не ги харесват немотивираните заповеди.

Здравейте,

За да отговорим на така поставения интересен и дискусионен въпрос се налага да изясним същността на договора със срок за изпитване..

Договорът със срок за изпитване е самостоятелен вид трудов договор. Той е различен от трудовия договор за неопределено време и този за определен срок. Този извод се налага от самата разпоредба на чл.70 КТ. Договорът със срок за изпитване се нарича още “предварителен трудов договор” или “договор предхождащ същинския трудов договор”. Сключва се, когато работата изисква да се провери годността на работника и служителя. Това е другата отлика от споменатите по-горе договори. Основната и най-значима разлика е тази, че при този договор, страната в чиято полза е уговорена клаузата за изпитване може да прекрати договора без предизвестие. Това е привилегията – да се прекрати договорът без предизвестие. Нищо друго извън нея. За това свидетелстват следващите изречения на чл.70 КТ, в които се казва, че страните по този договор имат всички права и задължения както при окончателния трудов договор.
От друга страна както беше споменато по-горе самият договор със срок за изпитване се сключва поради една единствена причина – да се провери годността на работника, когато работата го изисква. Привилегията която предоставя този договор е прекратяването му без предизвестие, за разлика от другите договори – срочен и безсрочен. В тях е уговорено изрично, че при прекратяване се дължи предизвестие /чл.326 КТ/. В тази връзка, при договора със срок за изпитване страните / в зависимост в чия полза е уговорен/ имат правото да го прекратят без предизвестие. Следователно не означава, че в обективната действителност не трябва да има други факти, които да бъдат мотив за реализирането на това право. Точно обратното - страната в чиято полза е уговорен срокът за изпитване, може да се възползва от правото си на прекратяване без предизвестие само ако тази страна е работодател и работникът с работата си е показал, че е негоден, или когато работникът е преценил за себе си въз основа на възложената задача, че работата не е подходяща тъй като не може да се справи с нея / не може да борави умело с поверената му техника и др/. С други думи трябва да е налице несправяне с работата в срок за изпитване. Ако такива обстоятелства не съществуват при едно евентуално оспорване на уволнението по реда на чл.344 КТ питащият би имал възможност за успех.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Мар 2008, 00:16

monteskio написа: С други думи трябва да е налице несправяне с работата в срок за изпитване. Ако такива обстоятелства не съществуват при едно евентуално оспорване на уволнението по реда на чл.344 КТ питащият би имал възможност за успех.
УСПЕХ !

Не съм съгласен с това мнение.Преценката дали един работник е годен или не и въз основа на какви обстоятелства работодателя преценява това , са в изключителната компетентност на последния.Съдът не може да преценя вместо него , затова и иск с основание за неправилна преценка ще е неоснователен.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 22 Мар 2008, 00:24

REVOLUTION написа: ..Преценката дали един работник е годен или не и въз основа на какви обстоятелства работодателя преценява това , са в изключителната компетентност на последния.Съдът не може да преценя вместо него , затова и иск с основание за неправилна преценка ще е неоснователен.

Здравейте,

Колега ако хипотетично допуснем Вашата теория за правилна, то се оказва че ще бъдем изправени пред един субективизъм досежно най-важното благо да един човек - правото на труд, което е гарантирано от най-висшия закон - Конститицията. Ето защо според мен / а не само / не може и не следва всичко да се решава произволно - за всичко трябва да има основание - за всяко едно действие.. В чл. 70 КТ и следващите е ясно казано каква е превилегията, но само това нищо повече. Само ще си позволя още един пример - дори записа на завед е абстрактна сделка, но тя също не може да съществува самостоятелно - винаги зад издаването му стои някакво каузално отношение ..

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Мар 2008, 00:51

Колега това не е моя теория , а е утвърденo становище в правната доктрина.Смисълът на ТД за изпитване е да се провери дали замисленият окончателен ТД от съответната страна , в чиято полза е уговорен срока , съответства на интересите му,тоест преценката е чисто субективна. Последната е автономна.Съответно отрицателната преценка не подлежи на обжалване , тя е окончателна.Трайната съдебна практика е за недопустимост на оспорването й по реда на трудовите спорове.Това е и следствие от договорната свобода.След като страната в чиято полза е уговорен срока за изпитване , прецени , че не е в неин интерес да сключва окончателен ТД с насрещната страна , такъв не може да и бъде натрапен.Същото е и когато срокът е в полза на работника , ако прецени , че не иска да работи тази работа поради ред субективни причини , то работодателя не може да го задължи да сключи окончателен ТД , па макар и да е годен и да се справя с работата.
Зад ЗЗ може и да стои казуално правоотношение , но това в никакъв случай не се отразява на действителността на абстрактната сделка ,освен по изключение в редки хипотези.А и сравнение между двата института не е коректно.
Последна промяна REVOLUTION на 22 Мар 2008, 00:58, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител

Следваща

Назад към Трудово право