- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Командировка по време на отпуск за бременност и раждане
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Командировка по време на отпуск за бременност и раждане
Здравейте!
Имам следния въпрос: В момента съм в отпуск за бременност и раждане като бебето ми е на 5 месеца. Иначе работя на постоянен трудов договор на пълен работен ден. Налага се да си прекъсна временно отпуска за няколко дни и да замина в командировка, на която ме изпраща моят работодател. След 2 месеца отново ще ми се наложи да си прекъсна отпуска за няколко дни, за да ме командироват отново. Т.е. изпадам в следния казус: работодателят ми държи да ме командирова на 2 пъти, аз съм съгласна, но законът позволява ли да си прекъсвам отпуска за бременност и раждане и колко пъти? ще съм благодарна, ако ми посочите и съответните нормативни разпоредби.
Благодаря предварително!
Имам следния въпрос: В момента съм в отпуск за бременност и раждане като бебето ми е на 5 месеца. Иначе работя на постоянен трудов договор на пълен работен ден. Налага се да си прекъсна временно отпуска за няколко дни и да замина в командировка, на която ме изпраща моят работодател. След 2 месеца отново ще ми се наложи да си прекъсна отпуска за няколко дни, за да ме командироват отново. Т.е. изпадам в следния казус: работодателят ми държи да ме командирова на 2 пъти, аз съм съгласна, но законът позволява ли да си прекъсвам отпуска за бременност и раждане и колко пъти? ще съм благодарна, ако ми посочите и съответните нормативни разпоредби.
Благодаря предварително!
- gus_gus
- Нов потребител
Няма абсолютно никакво ограничение колко пъти ще се връщате и отново ще излизате в отпуск за бревенност и раждане, щом е след 42 дни след раждането.
- rumi_r
- Потребител
КТ
Командироване на бременни жени и майки с деца
Чл. 310. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят не може да командирова бременна жена и майка на дете до 3-годишна възраст без нейното писмено съгласие.
Прекъсване на ползуването
Чл. 175. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Когато през време на ползуването на платения годишен отпуск на работника или служителя бъде разрешен друг вид платен или неплатен отпуск, ползуването на платения годишен отпуск се прекъсва по негово искане и остатъкът се ползува допълнително по съгласие между него и работодателя.
(2) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Извън случаите по предходната алинея отпускът на работника или служителя може да бъде прекъсван по взаимно съгласие на страните, изразено писмено.
Командироване на бременни жени и майки с деца
Чл. 310. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят не може да командирова бременна жена и майка на дете до 3-годишна възраст без нейното писмено съгласие.
Прекъсване на ползуването
Чл. 175. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Когато през време на ползуването на платения годишен отпуск на работника или служителя бъде разрешен друг вид платен или неплатен отпуск, ползуването на платения годишен отпуск се прекъсва по негово искане и остатъкът се ползува допълнително по съгласие между него и работодателя.
(2) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Извън случаите по предходната алинея отпускът на работника или служителя може да бъде прекъсван по взаимно съгласие на страните, изразено писмено.
- ivankavrakov
- Потребител
Е да де, ама от питането разбирам, че жената не е против и не става въпрос дали работодателя може да я задължи, а дали е забранено въобще по закон. В случая щом е налице нейното съгласие, мисля че няма пречка.
- rumi_r
- Потребител
rumi_r написа: В случая щом е налице нейното съгласие, мисля че няма пречка.
С цитираните норми исках да кажа точно това. Щом майката е съгласна, нека ходи в командировка, а бащата да кърми бебето!
Работодателят да я моли писмено, тя се съгласява, той издава заповед за прекъсване на отпуската и след командировката издава нова заповед за ползване на отпуск.
- ivankavrakov
- Потребител
Благодаря на всички за отговорите!
Точно това ме интересуваше - има ли някакви законови ограничения, които да не позволяват временното прекъсване на този вид отпуск. щом няма, значи всичко е ок и остава писмено да си дам съгласието, за да може работодателят ми да подготви заповедта за командировка. Опасявах се да не би да си прекъсна отпуска и после да изскочи някой "заек" от закона, според който да не мога отново да изляза в отпуск и да трябва да ходя на работа. В личен състав ги следят тези неща, ама и аз обичам сама да ги проверявам:)
Точно това ме интересуваше - има ли някакви законови ограничения, които да не позволяват временното прекъсване на този вид отпуск. щом няма, значи всичко е ок и остава писмено да си дам съгласието, за да може работодателят ми да подготви заповедта за командировка. Опасявах се да не би да си прекъсна отпуска и после да изскочи някой "заек" от закона, според който да не мога отново да изляза в отпуск и да трябва да ходя на работа. В личен състав ги следят тези неща, ама и аз обичам сама да ги проверявам:)
- gus_gus
- Нов потребител
rumi_r написа:Хайде, хайде, може и бебето да отиде командировка ... както се казва "първата в живота му"...
Ама то бебето вече е било в командировка - още в корема на мама, ама си беше наша женска тайна
- gus_gus
- Нов потребител
До 315-я ден от излизането в майчинство, Ви се изплащат болнични и не можете през този период да се върнете на работа. След 315-я ден вече ще бъдете в майчинство и няма причина тогава да го прекратите, независимо по каква причина.
- dalila2308
- Младши потребител
dalila2308
До 315-я ден от излизането в майчинство, Ви се изплащат болнични и не можете през този период да се върнете на работа. След 315-я ден вече ще бъдете в майчинство и няма причина тогава да го прекратите, независимо по каква причина.
ПИСМО ИЗХ. № 04-02-530 ОТ 20.06.2007 Г. НА МТСП ОТНОСНО: ПРАВОТО НА ОТПУСК ПОРАДИ БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ, РЕГЛАМЕНТИРАН В ЧЛ. 163 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА Е СУБЕКТИВНО ПРАВО НА МАЙКАТА
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
В чл. 163, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) е предвидено, че работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 315 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. Този отпуск е субективно право на работничката или служителката, когато настъпи основанието, заради което се предоставя. В Наредбата за работното време, почивките и отпуските е регламентиран редът и начинът за ползване на този отпуск. Според чл. 45, ал. 1 от наредбата отпускът поради бременност и раждане в размер 315 дни за всяко дете се ползва, както следва:
1. в размер 135 дни, от които 45 дни преди раждането - въз основа на съответен акт на здравните органи, издаден по реда на чл. 26, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, приета с Постановление № 99 на Министерския съвет от 2005 г., а отпускът поради осиновяване - за остатъка до 135 дни - въз основа на съответния акт на здравните органи и акта за предаване на детето за осиновяване;
2. в размер на остатъка до 315 дни - въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) до предприятието, към което се прилага акт за раждане на детето или акт за предаване на детето за осиновяване и декларация, съгласно приложение № 7; предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението.
Отпускът за бременност и раждане е целеви, неговото предназначение е упражняване на майчини грижи за детето. Затова отпускът се прекратява, ако по определени в закона причини майката не упражнява такива грижи. Тези причини са изрично и изчерпателно изброени в закона: даване на детето за осиновяване, настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка или ако детето почине. В тези случаи майката е длъжна да уведоми работодателя за наличието на някое от посочените основания за прекратяване на отпуска по чл. 163 КТ. Прекратяване се допуска след 42-я ден от раждането на детето, защото до този момент майката е неработоспособна и има право на отпуск само поради факта на раждането. Извън горепосочените случаи, в които за майката е установено задължение за уведомяване, както и поради това, че правото на отпуск по чл. 163 КТ е субективно право на майката, няма пречка работничката или служителката по свое желание да прекрати отпуска и да се върне на работа. За това е необходимо да подаде писмено заявление до работодателя, в което да посочи датата, от която желае да се яви на работа.
- rumi_r
- Потребител
ИЗПАДНАХ В СМУТ! Последно имам ли право да го прекъсна и да отида в командировка или не? Отиването ми в командировка е все едно връщане на работа временно, нали? И тогава според въпросното писмо на МТСП би трябвало да мога да го прекъсна, така ли е? А според предния постинг - май не мога, защото се водя болнични. Нещо съвсем се обърках!
- gus_gus
- Нов потребител
"правото на отпуск по чл. 163 КТ е субективно право на майката" - какво значи "субективно право на майката"?
- gus_gus
- Нов потребител
Можете разбира се. Болнични получихте само до 135-я ден. Това че после получавате същия размер на обезщететието не означава че сте в болничен. така че след 135 ден, т.е. след последния болничен който сте получили може да се връщате на работа колкото пъти си искате и после пак да излизате в отпуск за бременност и раждане. Забраната е свързана само с периода, за който ви се издава болничен, тъй като за този период сте обвързана с т.нар. режим на болничния, който не можете да нарушавате. Но след това няма какво да ви спре.
- rumi_r
- Потребител
И още един въпрос, свързан с казуса: Ако отида в командировка, това ще означава, че работодателят ми трябва да уведоми НОИ, че не съм в болнични, съответно НОИ да прекрати изплащането на обезщетението ми, а работодателят ми да ми плаща заплата за периода, през който съм в командировка, така ли? След това цялата процедура отново - да уведоми НОИ, че пак съм в майчинство, те да започнат пак да ми превеждат обезщетението и т.н. Леле май много сложно стана
- gus_gus
- Нов потребител
"Болнични получихте само до 135-я ден. Това че после получавате същия размер на обезщететието не означава че сте в болничен"
Аааа, загрях! Вярно, че е така! След 135-ия ден се подаваше заявление до работодателя, че искам да ползвам отпуска до 315-ия ден и той ми позволява да го направя (т.к. е задължен по закон да ми разреши). Наистина е логично след 135-ия ден аз да си решавам, дали искам да се връщам на работа и за колко време. Благодаря rumi_r!!!
Аааа, загрях! Вярно, че е така! След 135-ия ден се подаваше заявление до работодателя, че искам да ползвам отпуска до 315-ия ден и той ми позволява да го направя (т.к. е задължен по закон да ми разреши). Наистина е логично след 135-ия ден аз да си решавам, дали искам да се връщам на работа и за колко време. Благодаря rumi_r!!!
- gus_gus
- Нов потребител
И още един въпрос, свързан с казуса: Ако отида в командировка, това ще означава, че работодателят ми трябва да уведоми НОИ, че не съм в болнични, съответно НОИ да прекрати изплащането на обезщетението ми, а работодателят ми да ми плаща заплата за периода, през който съм в командировка, така ли? След това цялата процедура отново - да уведоми НОИ, че пак съм в майчинство, те да започнат пак да ми превеждат обезщетението и т.н. Леле май много сложно стана
Не се притеснявайте не е чак толкова сложно. Вярно малко повечко бумащина е, ама пък след като е толкова важно да сте на работа тия два три дни значи си заслужава. Освен това всички тия уведомявания могат да станат наведнъж. Счетоводителката да попита в съответното ТП на НОИ как точно да го направи технически. А вие че ще се съгласите писменно да се върнете на работа, ще трябва и после пак писмено да подадете молба за излезете отново в отпуск. Но това едва ли е чак такъв проблем.
- rumi_r
- Потребител
То първия път ще съм в командировка 2 седмици, а втория - 1 седмица. Важно е наистина - не само за мен, но и за работодателя ми, т.к. става въпрос за поет ангажимент от негова и моя страна по проект и ако не се изпълни този ангажимент е кофти най-вече за него.
- gus_gus
- Нов потребител
В такъв случай работодателят ви има интерес да се потруди малко над бумагите, но може да е спокоен, че законови пречки да се върнете на работа и после пак да излезете в отпуск по бременност и раждане няма.
- rumi_r
- Потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|