начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

моля за съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за съвет

Мнениеот sofaraway » 17 Мар 2008, 17:19

реших да напусна работата си и пуснах 30- дневно предизвестие ... почнаха проблемите, 1во шефът ми нежелае да ходя на работа (тъй като щом съм решил да напусна съм нямало да бъда сериозен) и 2ро нежелае да ми плати (въпреки че преди да пусна предизвестието съм работил седмица) предизвестието изтича след седмица като през този период не можех да запо4на работа на трудов договор поради горепосочените причини а утре е ден за заплата... четох в КТ че при нежелание от страна на шефа да ходиш на работа ти дължи заплата но не мисля че ще я получа
ще се радвам да получа отговор

поздрави
sofaraway
Нов потребител

Re: моля за съвет

Мнениеот ivankavrakov » 17 Мар 2008, 17:31

А защо не помолихте за взаимно съгласие, а сте пуснали предизвестие?
Ако не ви се плати за последния месец, потърсете помощ от адвокат.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот sofaraway » 18 Мар 2008, 10:26

ами защото не искаше да ме пусне а и мислех да си изработя до край предизвестието ... винаги съм бил точен но ето какво получаваш в замяна...
sofaraway
Нов потребител

Мнениеот sofaraway » 20 Мар 2008, 18:42

ммм мерси но то адвоката ще ми вземе повече отколкото искам да си прибера от работодателя ...
sofaraway
Нов потребител

Мнениеот diaida » 20 Мар 2008, 21:54

sofaraway написа:ммм мерси но то адвоката ще ми вземе повече отколкото искам да си прибера от работодателя ...

Ето това е проблема! Ами най-добре си подвийте опашчицата, поплачете си в някой ъгъл и с усмивка и напред ... или платете на някой адвокат, като съветващите ви по-горе и с останалите ви 20 ст. на цяло от дължимото от работодателя се почерпете с един чай от автомата, за това че мъжки сте отстоял правото си на заплащане за извършен труд..
Според мен, обаче имате още алтернативи. Направете си една разходка до "Бюрото по труда", намира се на гърба на Следствието. Отидете при някой от експертите и изложете устно, ако трябва и писмено проблемът си. В случая това е директната институция с компетенции по въпроса и служби за хора, които нямат достатъчно средства да си позволят лукса да платят адвокат.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 20 Мар 2008, 23:29

Само да поправя колежката не е бюро, а инспекция и Ви се полага обезщетение и за неползван пл. отпуск / по КТ /-
Не РАЗБРАХ ДАЛИ има ИЗОБЩО подписан ТД? Ако има, защитете си правата!
Ето и адреса на инспекцията

Дирекция "Областна инспекция по труда - София град"

Работно време: понеделник - петък : 09:00 - 12:00 ч., 13:30 - 17:00 ч.

Директор: (+359 2)875 8003, факс: (+359 2)875 8003

e-mail: oit_sofia-grad@iagit.org

web адрес: http://git.mlsp.government.bg/

Поздрав и УСПЕХ!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот inspectora » 21 Мар 2008, 17:08

sofaraway написа:ммм мерси но то адвоката ще ми вземе повече отколкото искам да си прибера от работодателя ...

не е "баш" така но Вие си знаете най-добре ... щом 1 месец без работа и заплата Ви устройва ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sofaraway » 24 Мар 2008, 18:19

мерси на всички, ходих до ГИТ и оттам ми казаха че няма какво да се направи и нямало смисъл и жалба да пиша (нямало как да го накарат да ми плати) та си е се тая щот договора е срочен (демек изпитателния срок още не е изтекъл) и ми казаха "дори той да не е желал да ходите на работа е трябвало да ходите което не го схванах... как да ходя кат няма да ме пуснат ...

а бях готов да почерпя с ония бутилки дет не се търкалят :)
sofaraway
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 24 Мар 2008, 19:38

sofaraway написа:мерси на всички, ходих до ГИТ и оттам ми казаха че няма какво да се направи и нямало смисъл и жалба да пиша (нямало как да го накарат да ми плати)

:) :) :)

В ГИТ какво друго да Ви кажат! Не съм сигурен какви са им всички правомощия, но си мисля че "няма как да го накарат да Ви плати" - за това са си прави :)
Единствено Вие можете да го "накарате" да Ви плати и никой друг!
То Вие щом сте толкова дезинтересиран ... хората ли да Ви водят исковете :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот tati_go » 25 Мар 2008, 00:28

В ГИТ не само се приказва, а се пише жалба. Само тогава ще се размърдат, защото има документ - длъжни са да направят проверка на място и ако установят нарушение на КТ (работодателят е длъжен да заплати всеки положен труд: Чл. 128. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят е длъжен в установените срокове:
1. да начислява във ведомости за заплати трудовите възнаграждения на работниците и служителите за положения от тях труд;
2. да плаща уговореното трудово възнаграждение за извършената работа;
Чл. 242. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Положеният труд по трудово правоотношение е възмезден....Чл. 270. (1) Трудовото възнаграждение се изплаща в предприятието, където се извършва работата.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти доколкото не е уговорено друго.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост или срещу разписка или по писмено искане на работника или служителя - на негови близки. По писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда на влог в посочената от него банка.
, съставят му акт (Чл. 414. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 5000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 250 до 1000 лв.
Първо си подгответе жалбата и можете да запознаете с нея работодателя си, може би глобичката ще го стресне?
Инспекторите получават до 50 % от сумата на глобата!!!!!
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот ivankavrakov » 25 Мар 2008, 18:27

diaida написа:Ето това е проблема! Ами най-добре си подвийте опашчицата, поплачете си в някой ъгъл и с усмивка и напред ... или платете на някой адвокат, като съветващите ви по-горе и с останалите ви 20 ст. на цяло от дължимото от работодателя се почерпете с един чай от автомата, за това че мъжки сте отстоял правото си на заплащане за извършен труд..
Според мен, обаче имате още алтернативи. Направете си една разходка до "Бюрото по труда", намира се на гърба на Следствието. Отидете при някой от експертите и изложете устно, ако трябва и писмено проблемът си. В случая това е директната институция с компетенции по въпроса и служби за хора, които нямат достатъчно средства да си позволят лукса да платят адвокат.

Това за Бюрото по труда е крайно несериозно. Там се занимават с посредничество при намиране на работа, а не следят за спазване на трудовото законодателство.
Институцията е, разбира се, ГИТ.
А проблемите не се решават само с питане, а и с писане. Напишете жалба, сигнал, няма значение как ще го кръстите. Институцията е длъжна да извърши проверка.
ivankavrakov
Потребител

Назад към Трудово право