начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Моля, за съвет и помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля, за съвет и помощ

Мнениеот skinshell » 12 Мар 2008, 17:03

Съкратен съм по чл. 328(1) т2 от КТ. Съда ме възстановява на работа. Работодателя изпълнява решението на съда но на следващият ден ме съкращава отново. Ползвал съм за 9 месеца обещетения от Бюрото по труда по 180 лв. Имам ли право на обещетения от Бюрото по труда след новото съкращение. И може ли Работодателят да ме съкрати пак по същия чл. 328 (1) 2 от КТ или трябва да си измисли друга причина. Който знае моля да каже. Благодаря предварително.
skinshell
Нов потребител

Мнениеот skinshell » 12 Мар 2008, 17:20

Защитава ме адвокат, но адвоката е от В. Търново а аз съм от Белене. Вече свърших парите . Още не са ми изплатени обещетенията - 6 заплати . Изключиха ми телефона. Какво да направя . Ходих до Бюрото по труда , но там директора го нямало и никой не може да ми каже как е. Този сайт го намерих случайно и виждам че има разбиращи хора . Ако някой знае може и да ми каже. Иначе трябва пак да гладувам. Ако имам някакъв шанс ще взема пари на заем и пак ще отида до В. Търново . Но първо искам да попитам дали имам такъв шанс.
skinshell
Нов потребител

Мнениеот Raffaello » 14 Мар 2008, 13:58

Мога да ви отговоря на единия въпрос - да, работодателят може отново да прекрати трудовия договор на основание съкращаване в щата /чл. 328, ал. 1, т.2 КТ/. Но първо следва да Ви е връчил предизвестие за прекратяването и да издаде заповедтта за прекратяване след изтичане срока на предизвестието или да заплати неспазеното предизвестие. И разбира се отново имате право да обжалвате заповедта за прекратяване поради съкращаване.

За обезщетението от Бюрото по труда - не мога да отговоря в момента, най-добре питайте служтелите от бюрото.

А за присъденото обезщетение следва да си извадите изпълнителен лист.
Raffaello
Младши потребител

Re: Моля, за съвет и помощ

Мнениеот 7777777 » 15 Мар 2008, 02:14

skinshell написа:
Ползвал съм за 9 месеца обещетения от Бюрото по труда по 180 лв. Имам ли право на обещетения от Бюрото по труда след новото съкращение.

Важно е да уточните за колко месеца Ви отпуснаха обезщетение от НОИ при първото съкращение. Ако осигурителният Ви стаж е между 10 и 15 год., сте имали право на 9 месеца обезщетение за безработица и сте ги получили. В този случай в момента нямате право на ново обезщетение. Но ако стажът Ви е по-голям и са Ви отпуснали обезщетение, примерно, за 12 месеца, което е било прекратено поради възстановяването Ви на работа, при новото съкращение имате право да получите остатъка.
7777777
Младши потребител

Мнениеот ivankavrakov » 17 Мар 2008, 13:49

7777777 написа:
skinshell написа:
Ползвал съм за 9 месеца обещетения от Бюрото по труда по 180 лв. Имам ли право на обещетения от Бюрото по труда след новото съкращение.

Важно е да уточните за колко месеца Ви отпуснаха обезщетение от НОИ при първото съкращение. Ако осигурителният Ви стаж е между 10 и 15 год., сте имали право на 9 месеца обезщетение за безработица и сте ги получили. В този случай в момента нямате право на ново обезщетение. Но ако стажът Ви е по-голям и са Ви отпуснали обезщетение, примерно, за 12 месеца, което е било прекратено поради възстановяването Ви на работа, при новото съкращение имате право да получите остатъка.

Колега, според мен не сте прав. Щом въпросното лице е възстановено със съдебно решение то са му възстановени всички права и задължения по тр. договор преди незеконното уволнение. Срокът от уволнението до възстановяването се зачита за трудов стаж и работодателят е длъжен да внесе дължимите осигуровки за периода. Нйа вероятно този период е повече от 2 години. Според мен лицето има право на ново обещетение в пълния му размер, а не само за остатъка.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот skinshell » 17 Мар 2008, 14:42

И според мене ivankavrakov е прав . Но от Бюрото по труда са толкова некомпетентни, че не могат да ми дадат никакав отговор, пък бил той и неправилен. Само казват - "НЕЗНАМ ТРЯБВА ДА ПИТАШ" а кого да питаш ако не тях . Все пак това и е работата - да бъдат компетентни и да помагат. Говорих с Главния счетоводител и тои ми каза същото като ivankavrakov. Само че ми каза и че със сигурност ще искат пак да ме съкратят по този гаден член /чл. 328, ал. 1, т.2 КТ/. , защото ги е яд че някакъв си "селянин" ги е осъдил . Към 30 март си чакам да излезе съдебното решение и тогава ще видя какво ще стане. Все още незнам дали ще се захвана да ги съдя пак. Първия път направиха грешка , а сега сигурно са си взели поука и няма да я направят пак. Благодаря на всички които се отзоваха на молбата ми за помощ. Бъдете здрави и ..... късмет.
skinshell
Нов потребител

Мнениеот 7777777 » 17 Мар 2008, 15:11

ivankavrakov написа:
Колега, според мен не сте прав. Щом въпросното лице е възстановено със съдебно решение то са му възстановени всички права и задължения по тр. договор преди незеконното уволнение. Срокът от уволнението до възстановяването се зачита за трудов стаж и работодателят е длъжен да внесе дължимите осигуровки за периода. Нйа вероятно този период е повече от 2 години. Според мен лицето има право на ново обещетение в пълния му размер, а не само за остатъка.

Питащият твърди, че 9 месеца е получавал по 180 лв. Тъй като за 2006г. максималният размер на обезщетението за безработица беше 160 лв., предположих, че събитията са изцяло от 2007г. и не е имал възможност да натрупа нови 9 месеца осигурителен стаж.
Впрочем, skinshell, по този въпрос трябва да питате не в Бюрото по труда, а в НОИ. Регистрацията в Бюрото по труда е само необходимо условие за получаване на обезщетението за безработица, но разпореждането за неговото отпускане се издава от НОИ.
7777777
Младши потребител

Мнениеот ivankavrakov » 17 Мар 2008, 17:54

От написаното разбирам, че уволнението е станало преди повече от 9 месеца и след като е възстановен и работодателят плати осигуровките може да се възползва от обещетение за безрабица, но може би за минималния срок 4 месеца.
skinshell сигурен ли сте, че работодателят няма да обжалва решението. Все пак производството е триинстанционно.
Моят съвет е да изчакате не само излизането на решението, но и влизането му в сила и едва тогава да предприемате каквото и да е.
А за обещетението за безработен, наистина, най добре е да попитате в НОИ.
ivankavrakov
Потребител

Назад към Трудово право