начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Тормоз и заплашване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тормоз и заплашване

Мнениеот code233 » 11 Мар 2008, 06:31

През март 2007г. с мен се свърза познат (така ще го наричам в текста), с който преди това сме работили по няколко неуспешни проекта. Каза ми, че има готова идея за онлайн игра, която иска да реализира. Тъй като съм работил с човека и преди, необърнах внимание и не взех проекта на сериозно.
След това обаче той ми обясни, че няма да работя за него, а за сериозна фирма, която ще финансира идеята му. Показа ми десетина картинки (екрани от играта) и ме запозна с фирмата, с която трябваше да сключа договор.
В крайна сметка се съгласих и подписах безсрочен трудов договор с три месеца изпитателен срок с въпросната фирма през май 2007г. на длъжност програмист.
Шефът на фирмата искаше да види план за реализация на играта, но тъй като нямаше изготвена информационна структура, аз просто извадих нещат, които бяха в менюто и помолих познатия да напише под тях какво се случва на всеки от тези екрани. Това което беше написал той бяха по няколко реда трудно разбираеми обяснения, които в процеса на работа се оказаха доста малка част от всичките неща които се случват. По този документ предположих срок на работа около 6 месеца.
Тъй като проекта няма информационна структура процеса на работа беше доста труден. Постояно се измисляха нови неща. Стигахме до моменти в които аз научавам, че се случват неща,за които базата от данни не е пригодена и се налагаха хиляди преработки. Дори дизайна и менюто на играта станаха съвсем различни от тези които бяха в началото. И така срока за който бяхме говорили изтече.
Не съм имал никакви проблеми с шефът на въпросната фирма, но Познатия казваше, че има и постоянно обвиняваше мен за забавянето. И така от края на септември 2007г. започнах да работя и събота и неделя. Също така често се налагаше да ходя в Пловдив за по няколко дни, в апартамента на Познатия за да може той да гледа какво правя и в същото време да мисли какво се случва напред с играта.
След още няколко месеца нещата започнаха да стават непоносими. Наложи ми се на коледните празници да съм с компютъра на масата и да съм постоянно включен в скайп, за да може Познатия да ми пише какво иска и аз да го правя. Вечерта преди бъдни вечер трябваше да изтърпя нечовешки скандал и обиди отново за сроковете които „аз не съм бил спазил”.
По време на поредния скандал на 28.01.2008г. Познатия ми каза, че повече заплати няма да взимам. На 29-ти подадох предизвестие за прекратяване на трудовия договор. В офиса ми дадоха входящ номер и считано от 29.02.2008г. не съм на работа. В периода на предизвестието от мен се искаше да да оправя някой проблеми (описани във файл) и да въведа новия програмист в работата, като често бях заплашван от Познатия с мутри, рязане на пръсти, гости и т.н. През цялото време се опитвах да се свържа с шефа на фирмата, но Познатия ми казваше да не му звъня, защото той не искал да ме вижда. А аз все пак имам правни отношения с него, а не с Познатия.
Сега, 11.03.2008г. без да съм взимал заплати за януари и февруари, под заплаха продължавам да работя по проекта. Дори веднъж думите му бяха „Ще дойдат и ще ВИ (живея с приятелката си) направят нещо”. На 10.03.08г ми каза, че за малко шефът щял да ми прати „гости”, а с него дори по телефона не мога да се свържа.

Дайте съвет как да процедирам. Наистина се страхувам. Ако има адвокат, който може да ме измъкне и предпази от създалата се ситуацията съм готов да платя въпросните две заплати, които са над 3000лв.
code233
Нов потребител

Мнениеот code233 » 11 Мар 2008, 11:20

Не ми е много ясно как да го свърша това... Трябва да се обърна към адвокат, но не познавам такъв. Трябва да съм сигурен че адвоката наистина ще може да ме защити.
code233
Нов потребител

Мнениеот code233 » 12 Мар 2008, 12:49

В София съм. Мисля, че ще е достатъчно някой адвокат да поговори с него и ще престане да ме тормози. Казвайте къде да дойда.
code233
Нов потребител

Мнениеот code233 » 12 Мар 2008, 14:14

Препоръчайте ми някой. Иска ми се още днес да говоря с него.
code233
Нов потребител

Мнениеот balachev » 12 Мар 2008, 14:42

bgarj написа:http://www.lex.bg/members/justus/
пробвай !

Не че нещо, колежката дава вид на доста компетентна, но мисля, че на човека му трябва адвокат, който се занимава с наказателно право...
balachev
Младши потребител

Мнениеот code233 » 13 Мар 2008, 00:53

Хм... къде отидоха всички постове?
code233
Нов потребител

Мнениеот code233 » 13 Мар 2008, 12:05

Добре, в крайна сметка мисля, че решенията са две.
Да пусна жалба в прокуратурата и след това да се започне с викане в полицията, евентуално жалба от него за набедяване и т.н.
И втория вариянт - адвокат да преговаря с него и той да спре да ме тормози.
Кой да избера...
code233
Нов потребител

Мнениеот pdimitrow » 14 Мар 2008, 09:40

code233 написа:Добре, в крайна сметка мисля, че решенията са две.
Да пусна жалба в прокуратурата и след това да се започне с викане в полицията, евентуално жалба от него за набедяване и т.н.
И втория вариянт - адвокат да преговаря с него и той да спре да ме тормози.
Кой да избера...

Моя съвет е намирайте един адвокат. Той ще знае какво да направи. Съвместно с него отидете и пуснете жалба в съответното РПУ. 1-то действие което ще породи жалбата е ако Вие го поискате разбира се е да бъде предупреден въпросния познат с протокол за полицейско предупреждение да не Ви заплашва и т.н. Не че ако има сериозни намерения да Ви стори нещо това ще го спре, но така или иначе ще има нещо черно на бяло. Другия момент е защо продължавате да работите без заплата????? Не вярвам да е толкова трудно да се свържете с въпросния работодател и да го попитате дали има нещо вярно в това което твърди познатият Ви. За набедяването няма какво да се притеснявате няма да стане, но Вие трябва да предприемете някакви действия лично за себе си и да действате. Защото вече са Ви се качили на главата и ще продължават в същия дух докато не предприемете някакви действия.
pdimitrow
Потребител

Назад към Трудово право