начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Граждански договор с непълнолетен

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Граждански договор с непълнолетен

Мнениеот deyana_tg » 10 Мар 2008, 15:54

Здравейте! Интересувам се дали е необходимо да се изисква съгласие от Инспекцията по труда за назначаване на работа по граждански договор на непълнолетен - 17 годишен?
deyana_tg
Младши потребител

Граждански договор

Мнениеот deyana_tg » 11 Мар 2008, 12:36

Моля за мнение по темата :arrow: .
Обадих се в Инспекцията по труда и те ми казаха, че не може да се сключва граждански договор с непълнолетен, но не ми обясниха защо :( .
Инспекцията не се ли занимава само с трудови договори?
Отвсякъде чувам различни мнения и не знам на кого да вярвам, затова поставих този въпрос тук...
deyana_tg
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Мар 2008, 12:46

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Този кодекс урежда трудовите отношения между работника или служителя и работодателя, както и други отношения, непосредствено свързани с тях.
(2) (Нова - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) Отношенията при предоставянето на работна сила се уреждат само като трудови правоотношения.
Обявяване съществуването на трудово правоотношение

Чл. 405а. (Нов - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Инспекцията по труда има право да обявява съществуване на трудово правоотношение, когато установи, че работна сила се предоставя в нарушение на чл. 1, ал. 2. Обявяването се извършва с постановление на инспекцията по труда, което се връчва на страните по трудовото правоотношение. (2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по ал. 1 инспекцията по труда дава предписание на работодателя да предложи на работника или служителя сключване на трудов договор.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отношенията между страните до постановяване на предписанието по ал. 2 се уреждат като при действителен трудов договор, ако работникът или служителят е бил добросъвестен. Ако страните по трудовото правоотношение не уговорят в писмена форма условията по него, постановлението по ал. 1 замества трудовия договор, който се смята за сключен за неопределено време при 5-дневна работна седмица и 8-часов работен ден.

(4) Работодателят може да обжалва предписанието пред районния съд по своето седалище или по местожителство в седемдневен срок от връчването му. Обжалването не спира изпълнението на трудовото правоотношение.

(5) Ако съдът отмени предписанието на Инспекцията по труда, работодателят може да прекрати трудовия договор едностранно без предизвестие.
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Граждански договор

Мнениеот portokal » 11 Мар 2008, 13:34

deyana_tg написа:Моля за мнение по темата :arrow: .
Обадих се в Инспекцията по труда и те ми казаха, че не може да се сключва граждански договор с непълнолетен, но не ми обясниха защо :( .
Инспекцията не се ли занимава само с трудови договори?
Отвсякъде чувам различни мнения и не знам на кого да вярвам, затова поставих този въпрос тук...

Само с трудови се занимава, и не виждам никаква пречка да се сключи с непълнолетен граждански договор, иначе казано - договор за изработка. Стига да не прикрива трудов. А от инспекцията много работи може да казват, без да обясняват защо.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Граждански договор

Мнениеот REVOLUTION » 11 Мар 2008, 18:45

portokal написа:Само с трудови се занимава, и не виждам никаква пречка да се сключи с непълнолетен граждански договор, иначе казано - договор за изработка. Стига да не прикрива трудов. А от инспекцията много работи може да казват, без да обясняват защо.

Нищо лошо няма да се сключи граждански договор с непълнолетен.Но питам се дали ако мисля да дам чадъра си на младеж да го поправи , да дам обувки за поправка, да сключа договор да ми боядиса оградата или да прокопае градината,да ми направи интернат страница , срещу заплащане и т.н....ще го изразявам с “назначаване на работа” или пък да се двоумя дали да искам разрешение от инспекцията по труда.Май по-скоро това ще е от “онези граждански договори”-с работно време , с възнаграждение под минималната и т.н……… :wink: :wink: :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот deyana_tg » 11 Мар 2008, 19:06

Благодаря на отзовалите се със сериозни отговори и мнения.
Става дума точно за изработка на интернет страница в рамките на около 1 месец. Но после може да се наложи още някоя страница да се направи ... В никакъв случай няма да става дума за работно място и време.
deyana_tg
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Мар 2008, 19:11

deyana_tg написа:Благодаря на отзовалите се със сериозни отговори и мнения.
Става дума точно за изработка на интернет страница в рамките на около 1 месец. Но после може да се наложи още някоя страница да се направи ... В никакъв случай няма да става дума за работно място и време.

Тогава отговора е Да!Не е нужно разрешение на инспекцията по труда.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Трудово право