- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Работодателя не връща трудовата книжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Работодателя не връща трудовата книжка
Преди десет дена пуснах на работодателя Молба да ме освободи по чл. 327, т. 2 от КТ но до ден днешен тои не ми връща трудовата книжка и ме мотае Нямам и отговор на молбата Какви са законовите начини да го принуда да ми я върне тъй като искам да започна на ново място
- nikiberk
- Младши потребител
Поканете работодателя да Ви върне трудовата книжка , като го предупредите , че в противен случай ще потърсите обезщетение .по Чл. 226. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:
1. неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение;
2. вписване на неверни данни в издадените документи.
(2) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.
(3) Обезщетението по ал. 1 обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.Ако не вземе от дума , си ангажирайте адвокат и го съдете.В случай на дело обаче трябва да можете да докажете , че сте му връчили “молбата” по 327, т. 2 , както и датата , на която е станало това.
1. неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение;
2. вписване на неверни данни в издадените документи.
(2) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.
(3) Обезщетението по ал. 1 обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.Ако не вземе от дума , си ангажирайте адвокат и го съдете.В случай на дело обаче трябва да можете да докажете , че сте му връчили “молбата” по 327, т. 2 , както и датата , на която е станало това.
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION благодаря за компетентното мнение трябва ли писменно да го поканя и да се позова наЧл. 226. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
Колкото до молбата тя има входящ номер
Тои по никъкъв начин не ми е отговорил на молбата и значили че все още съм работник в фирмата му.И можели ако още ме мотка да си взема голям болничен
Колкото до молбата тя има входящ номер
Тои по никъкъв начин не ми е отговорил на молбата и значили че все още съм работник в фирмата му.И можели ако още ме мотка да си взема голям болничен
- nikiberk
- Младши потребител
След като сте упражнили правото си да прекратите ТД по чл.327 т.2 , вече не сте в трудови отношения с работодателя си.ТД е прекратен от датата в която сте депозирали едностранното си волеизявление в писмена форма , това че работодателят Ви не е взел отношение няма значение.Няма нужда поканата да е писмена(изобщо не е нужно да го каните) , тъй като Р е длъжен да върне ТК , веднага след прекратяването , без да бъде канен.Съветвам Ви да го поканите , тъй като е възможно да се разберете доброволно , което е във взаимен интерес и на двете страни.
- REVOLUTION
- Активен потребител
последен въпрос
има ли възможност работодателя да не е завел коректно молбата ми и сега да търси възможност за ме уволни примерно Държа да подчертая че молбата има входящ номер и фирмен печат
има ли възможност работодателя да не е завел коректно молбата ми и сега да търси възможност за ме уволни примерно Държа да подчертая че молбата има входящ номер и фирмен печат
- nikiberk
- Младши потребител
nikiberk написа:последен въпрос
Не е изключено.Предполагам имате екземпляр у вас от молбата с вх.номер.Освен печат трябва да има и подпис от лицето , което я е приело с името му или длъжността му.Няма значение кога e заведена молбата.
- REVOLUTION
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|