начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Обезщетение за гледане на дете до 2 год.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение за гледане на дете до 2 год.

Мнениеот salesman » 20 Фев 2008, 00:51

Здравейте,
имам следния въпрос:
В момента ползвам отпуск 315 дни,който изтича на 03.03.2008.Имах намерение да се върна на работа след тази дата, но от началото на февруари захриха отдела в който работя. От фирмата ми предлагат обезщетение в размер на 5 заплати за да ми прекратят договора.Интересува ме ако получа това обезщетение, след това ще мога ли да ползвам отпуск за гледане на дете до 2 години. Необходимо ли е да бъда назначена на нов трудов договор и поне колко дни трябва да работя преди да подам молба за отпуск за гледане на дете до 2 години.
Благодаря предварително!
salesman
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 20 Фев 2008, 14:01

Отпуск се ползва, когато се намираш в трудови правоотношения.
Сметни си кое ще ти е по- добре /не знам каква е стойността на тези 5 заплати/- дали да ги приемеш или да си останеш до навършване 2 години на детето на МРЗ. За да ползваш отпуск за гледане на дете до 2 г. не е необходимо да работиш след отпуска си за бременност и раждане.
Ако смениш работата си /предполагам към това си се ориентирала/ и приемеш тези 5 заплати и напускане на сегашната си работа, пак можеш да излезеш в отпуск за гледане на малко дете при новия си работодател и ще си получаваш майчинството.
Julyan
Потребител

Мнениеот salesman » 20 Фев 2008, 14:36

Мерси за отговора.
Тоест няма да имам проблем от НОИ за това че съм получила обезщетение за да напусна. И колко отработени дни трябва да имам при новия работодател преди да подам отново молба за отпуск за гледане на дете до 2 год
salesman
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 20 Фев 2008, 15:34

Обезщетението за прекратяването на трудовия договор не се намира в някаква връзка с обезщетението, което би получавала за гледане на дете до 2 години. По принцип не е наложително прекъсване и започване на работа реално, за да имаш право на обезщетение за майчинство. Ще сключиш договор с новия си работодател и ще подадеш документите за майчинство /предполагам, че той знае, т.е. имате съответната договорка/.
Julyan
Потребител

Мнениеот salesman » 04 Мар 2008, 23:48

Здравейте отново,
Пак имам нужда от помощ и ще съм благодарна ако ми помогнете.Подадох молба с която се съгласих да бъда освободена по чл.331 с изплащане на обезщетение. Уговорката беше да ми прекратят ТД с дата 04.03., но днес счетоводителката ми казва, че чак следващата седмица ще ми връчат заповедта и всички останали документи, защото шефа го нямало и няма кой да разпише(тя ме уверявя че договора ще е прекратен с дата 04.03). А аз се бях разбрала с новия работодател от утре 05.03 да ме назначат. Интересува ме възможно ли е да ме назначат в новата фирма, при положение че не съм си получила заповедта от старата и че НОИ няма да са уведомени за прекратяването на стария ТД. Възможно ли е стария работодател да не ми прекрати ТД(въпреки молбата и уговорката ни) и например да каже че днес 04.03 не съм се явила на работа, тъй като не съм си подновила и майчинството.
salesman
Нов потребител

Мнениеот salesman » 05 Мар 2008, 11:29

Добре де нали за това е този форум
А и аз какво съм виновна че в БГ е пълно с некоректни работодатели
Вместо да си гледам детето на спокойствие аз трябва да се превръщам в счетоводител +юрист за да си потърся правата :cry:
salesman
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 07 Мар 2008, 10:09

Понеже темата се поизмести отговорих на лични.
Лек ден и приятен уикенд на всички.
Julyan
Потребител

Назад към Трудово право