начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

трудов или граждански договор да сключим?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудов или граждански договор да сключим?

Мнениеот milamam » 06 Фев 2008, 17:32

Може ли в един производствен цех, да се сключат граждански договори с операторите на машини, един вид скрит трудов договор, тъй като цеха отваря след една седмица и хората, които ще работят там не се знае дали ще могат да се справят с работата? А освен това и заплатите ще са по-малки и осигуровките също, ако са на такъв договор. Защо да плащаме повече на хора, които не са доказали своите способности все още?
И ако не може, защо?
Чух мнения, че в производството не можело, но не знам защо?
Ако правните правните основания са, понеже се сключва по ЗЗД и няма: място на работа, работно време, а има извършване на конкретна работа.
И все пак, дали ще мине номера, ако дойдат от ИТ? Как можем да се защитим при една проверка от тях? Няма ли някакъв начин, да защитим този вид договор, дори и в производството?
milamam
Младши потребител

Re: трудов или граждански договор да сключим?

Мнениеот ivankavrakov » 06 Фев 2008, 18:08

Няма да мине! Подпишете нормални трудови договори!
Защо ли да Ви пращам при адвокат, следкато Ви се свиди да платите заплати, на работниците?!
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот milamam » 06 Фев 2008, 19:26

вашите разсъждения, относно възнагражденията, които ще плащаме не ме интересуват, патили сме от "добросъвестни" работници, които идват да работят само, защото да могат да представят трудов договор пред някоя банка, да изтеглят потребителски кредит и после - ни вест, ни кост от тях, а ние добросъвестно сме си ги осигурявали и сме им плащали заплатите, искаме да се застраховаме по някакъв начин, понеже работниците все още не ги познаваме и в крайна сметка, ако нямате мнение по темата, просто не пишете
очаквам някой друг да каже какво мисли
milamam
Младши потребител

Мнениеот milamam » 06 Фев 2008, 19:56

когато работникът напусне по такъв начин, процедурата по освобождаването му е дълга и продължителна, но си мислех, че това е сайт за юристи, а не за кибици, защото ми се задават въпроси, на които един юрист би имал отговор....
да, точно така, мога да го изгоня на минутата, без да си създавам главоболия по никакъв начин, а пък и осигуровките до този момент ще са по-малко, но много моля...ако все пак има някой мнение по въпроса, не какви пари ще платим на хората, а как да обясня на ИТ, защо са по този вид договор, да ми пише, просто другото е спам...ок?
milamam
Младши потребител

Мнениеот ivankavrakov » 07 Фев 2008, 09:38

Ввъпреки отрицателното ми мнение за Вас, milamam, ще Ви отговоря. С граждански договор не можете да минете пред ИТ. Назначете работниците по чл.70 от КТ - със срок на изпитване.
Ако искате да имате лоялни работници, отнасяйте се с тях лоямно.
И все пак - потърсете съвет, срещу съответното възнаграждение разбира се, от колега адвокат.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот milamam » 07 Фев 2008, 11:06

"И все пак - потърсете съвет, срещу съответното възнаграждение разбира се, от колега адвокат"

ясно, услугата е платена, въпроса е много сложен и тук няма място за питане един "капиталист", просто сте готини :D
milamam
Младши потребител

Мнениеот milamam » 07 Фев 2008, 12:09

съжалявам, че така е прозвучало, но от самото начало сте предубедени към въпроса ми, не съм си мислела да ви "експлоатирам" като ви искам безплатен съвет, явно материята е специфична...
добре, извинявам се за: "излишната си злоба", "фукливостта", за "...тона в изявленията си...", за "скръндзливостта" и за всичко, което е подразнило участниците
просто опитах да защитя работодателя - нали имало две страни в спора, а фирмата не е от вчера, да поясня, просто цеха ще бъде отворен скоро, до сега беше на друго място и държа да ви кажа, че ВИНАГИ им се е плащало, били са по трудов договор с полагаемите осигуровки и сме се държали КОРЕКТНО към тях, но с преместването на ново място, новите хора, с които ще работим са съвсем непознати, нормално е да се застраховаме по някакъв начин...
а вие веднага ме нападнахте...
milamam
Младши потребител

Мнениеот milamam » 07 Фев 2008, 21:06

не съм аз работодателя, ама няма значение, просто си мислех, че този сайт, на юристите, прилича на онзи, на счетоводителите, дето каквото ги попиташ ти отговарят, ама те май не си ценят труда като вас, вие сте по-предпазливи от тях, препатили...от капиталисти :D
п.с. maximum нямам собствена продукция, за съжаление... :D
milamam
Младши потребител

Мнениеот portokal » 07 Фев 2008, 21:27

Самото нежелание да им внасяте осигуровки в съответния размер вече отива към некоректност. Разбирам, че осигуровките са високи, но...
А трудовият договор със срок за изпитване е достатъчно добър за целта, която описвате. Другото са тарикатлъци. :oops: (Сега ако е тука Гъдьо, ще каже нещо за про-фискалното и античастническо мислене, ама карай. :wink: )
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот milamam » 08 Фев 2008, 16:25

Ще обясня...
Ами представете си, че съм един отговорен служител, в прекия и в буквалния смисъл на думта, на който са му дали задача, да провери как стоят нещата със заплащането на работниците по двата договора и кое ще е по-изгодно за фирмата.
Исках да намеря разумно обяснение, за предимствата и недостатъците за този договор и дали може да се защити такъв договор при една проверка от ИТ? Очаквах отговори от сорта, не става няма уговорено постоянно място на работа, няма уговорено работно време и т.н.
А най-вече исках да намеря разумен довод, за да не ги сключим, понеже..да не мислите, че ми се занимава с граждански договори, ама като има и такива варианти, трябва да се проверят.
Ама явно лошо си зададох въпроса, вие ме нападнахте и се заформи една ...Но пък страшно се забавлявах, понеже ме помислихте за "капиталиста" :D :D :D
п.п. maximum дано не ти се налага да трябва да се занимаваш с материя, дето не я разбираш, но се очаква от теб да я знаеш
milamam
Младши потребител

Мнениеот milamam » 08 Фев 2008, 20:19

Ще ме амбицирате накрая и аз да завърша едно право... :wink: дано тогава кажеш браво.. :D ама се чудя и аз ли ще стана такава дето ще викам, консултации - само в офиса...
И защо го има тоя форум изобщо, ако не може този, който пита да получи отговор, ама...друга тема...
п.п. maximum - ако някой очаква от теб да го знаеш, дали ще те прати на обучение :wink: ако си мислиш, че не ми се ходи...ех, мечти
milamam
Младши потребител

Мнениеот donna » 10 Фев 2008, 10:32

:D Не се карайте бийте се то така стана. Врно е ,че ако хората са на граждански договор може много лесно да ги освободи .
Както е вярно ,че при една проверка от ИТ ,ако съответните работници имат осигурителни книжки ,внасяни са им осигуровки и времето прекарано на тая работа им се признае за осигурителен стаж съобразно чл.9 КСО ИТ едва ли ще се заедя и ще тръгне да прилага процедураат по 405а КТ/последното е лично мнение/

Вярно е друго ,че при една трудова злополука ,понеже човека е на граждански догоовр тия се измъкват ,както и че тъй като работниците им са на граждански договори вс. година ще подават дан. декларация.

Ако работодателя още с назначаването мисли как ще осовобождава работници то тоя ми е мн. съмнителен.Нормално е да има постоянен персонал ...Тук госпожата пита за няакква гимнастика ,ама много ме съмнява да намери хора , с изк. някое малко населено място където за КТ не са и чували.
donna
Старши потребител

Мнениеот milamam » 11 Фев 2008, 10:58

ykostov, donna, благодяра за включването, сега поне малко, от малко ще имам някакво основание, да обяснявам, че не е разумно и не е редно да се назначават хората по граждански договор...
между другото, в разговорите си с мои колеги, относно манталитета на българския работодател, сме стигнали до мнението, че масово те са некоректни към работниците си и ако могат да не дадат нещо, ще го направят винаги...май още време трябва да мине, за да се променят нещата към по-добро, но до тогава...
благодаря на всички за дискусията, надявам се, че не съм ви накарала да се чувствате използвани :wink:
milamam
Младши потребител

Мнениеот tati_go » 27 Фев 2008, 05:36

Не става гр. договор.
Има фиксирано място на работа, раб. време, машини - собственост на работодателя, материали - също и т.н. Налице са всички елементи за трудов договор.
Правилният вариант е договор с изпитателен срок (достатъчен е срокът).
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот prnedev » 27 Фев 2008, 12:19

milamam написа:не съм аз работодателя, ама няма значение, просто си мислех, че този сайт, на юристите, прилича на онзи, на счетоводителите, дето каквото ги попиташ ти отговарят, ама те май не си ценят труда като вас, вие сте по-предпазливи от тях, препатили...от капиталисти :D
п.с. maximum нямам собствена продукция, за съжаление... :D

Хмммм това ли са отговорите, които получихте в сайта на счетоводителите? Вярно, отговарят хората :lol:
prnedev
Активен потребител

Назад към Трудово право