Моля ви кажете ми как мога да прекратя следния трудов договор
по чл70 ал1 ,с 3 месеца предизвестие в полза на работодателя ми ,още не ми е минал и първия ,допълнителното споразомение ми е чл 54 т.1 КСО и чл.164 т. 5 КТ/още 3 месеца ми остават до края на моето майчинство/ и ще си загубя ли майчинството ако прекратя този трудов договор и не започна нова работа !
Не ме питайте защо съм подписала такъв договор...незнаех как стоят нещата !
Предварително благодаря !
- Дата и час: 01 Дек 2024, 09:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на трудов договор по чл.70 с 3 месеца предизвес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на трудов договор по чл.70 с 3 месеца преди
silviats написа:Моля ви кажете ми как мога да прекратя следния трудов договор
по чл70 ал1 ,с 3 месеца предизвестие в полза на работодателя ми ,още не ми е минал и първия ,допълнителното споразомение ми е чл 54 т.1 КСО и чл.164 т. 5 КТ/още 3 месеца ми остават до края на моето майчинство/ и ще си загубя ли майчинството ако прекратя този трудов договор и не започна нова работа !
Не ме питайте защо съм подписала такъв договор...незнаех как стоят нещата !
Предварително благодаря !
Възможности :
І.По взаимно съгласие на страните,изразено писмено.Чл.325,т.1 от КТ.Т.е подавате молба до работодателя,той ще я разгледа и в 7 дневен срок ще се произнесе.Ако я удовлетвори трудовия договор ще Ви се прекрати.
ІІ.Трудовите договори по чл.70 от КТ могат да бъдат прекратявани в рамките на изпитателния срок и едностранно от страната,в чиято полза е уговорен срока .Т.е работодателя ако поиска може в рамките на изпитателния срок едностранно по чл.71 от Кт да прекрати трудовото правоотношение.Само,че в случая не съм съвсем сигурен приложима ли е при Вас предварителната закрила за уволнение,а именно: Ако работодателя реши по своя инициатива той да прекрати трудовия договор,съобразно разпоредбите на КТ за бременни жени и майки с деца до 3 год.възраст трябва да иска и да получи разрешение от съответната инспекция по труда.
По питанията Ви за майчинството,ще трябва да попрочета това-онова,не съм се замислял.
- sarbijanac
- Активен потребител
А това 3 месечно предизвестие важи и за изпитателния срок от 3 месеца нали ?
Само не мога да разбера как така става хем си 3 месеца на изпитателен срок хем и 3 месеца по-рано трядва да кажа че ще напускам !!!
Това не е ли някакво противоречие !
Само не мога да разбера как така става хем си 3 месеца на изпитателен срок хем и 3 месеца по-рано трядва да кажа че ще напускам !!!
Това не е ли някакво противоречие !
- silviats
- Нов потребител
Ако си прочетеш чл. 70 от КТ ще видиш, че там е записано, че срокът на изпитване е ДО 6 месеца. В случая разбирам, че сте сключили договор със срок на изпитване 3 месеца. От форума съм разбрал, че тези договори могат да се прекратяват и по чл. 326, с предизвестие от 30 дни до 3 месеца. Според това, което казваш с работодателя сте се уговорили в договора, че предизвестието ще е 3 месеца. Ако нямаш такава точка в договора, значи е 30 дни.
Също за предизвестието знам, че не може да надвишава срока на договора - ако по договор то е 3 месеца, но ти остават до края на договора 2 значи, ще го предизвестиш само 2 месеца, защото така или иначе като ти изтече договорът ти можеш да откажеш да подпишеш новият и така трудовото правоотношение ще се прекрати.
Надявам се, че съм бил полезен. В този ръздел на форума са разгледани много добре често срещаните казуси, разгледай го целият ще ти бъде интересно.
Също за предизвестието знам, че не може да надвишава срока на договора - ако по договор то е 3 месеца, но ти остават до края на договора 2 значи, ще го предизвестиш само 2 месеца, защото така или иначе като ти изтече договорът ти можеш да откажеш да подпишеш новият и така трудовото правоотношение ще се прекрати.
Надявам се, че съм бил полезен. В този ръздел на форума са разгледани много добре често срещаните казуси, разгледай го целият ще ти бъде интересно.
- ilkogd
- Нов потребител
Ако целта ти е на всяка цена да се прекрати това трудово правоотношение - можеш да го прекратиш по всяко време като излпатиш на работодателя си обезщетението за неспазено предизвестие по чл. 220 ал. 1 КТ.
- koteto6
- Нов потребител
А автоматично ли се продължава договора или трябва да се изготвя нов договор ... защото сег акато се замисля, тя ми каза 3 месеца изпитателен срок ,но в договора май никъде не бе опоменато такова нещо , а и копие от договора нямам ...
Незнам какво да правя ,но искам да съм на ясно с правата ми ,защото ме подлъгаха много !
Незнам какво да правя ,но искам да съм на ясно с правата ми ,защото ме подлъгаха много !
- silviats
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|