начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Предизвестие при прекратяване на трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предизвестие при прекратяване на трудов договор

Мнениеот hdimitrova » 09 Дек 2007, 17:06

Здравейте!
Назначена съм на трудов договор съгласно чл. 67, ал. 1, т. 1, в който в т. 7.5 е изрично упоменато, че "Всяка от страните има право да прекрати договора с едномесечно предизвестие в съответствие с КТ, както и във всички останали случаи, предвидени в КТ." Към този договор имам анекс, който променя някои от точките като променя и чл. за сключване на тр.д. в чл. 68, ал. 1, т.1. Всяка друга промяна по договора е изброена, но т. 7.5. от първоначалния договор остава същата (т.е. според чл. 3 от анекса - Останалите клаузи по основния договор остават непроменени.) Въпросът ми в този случай е тримесечно ли трябва да е предизвестието за прекратяване на трудовия договор, както е според чл. 326 от КТ или трябва да е както е по договор - едномесечно? Ако е едномесечно, това не противоречи ли на КТ? Ако тази точка противоречи на КТ, това прави ли договора/анекса ми невалиден?

И към този въпрос е вързан и друг :roll: Ако работодателят прекрати трудовия си договор с мен (независимо с какво предизвестие), а аз започна нова работа без прекъсване, това ще попречи ли на прехвърлянето на майчинството ми на моята майка?
hdimitrova
Нов потребител

Мнениеот softy » 10 Дек 2007, 23:46

Независимо, че в договора Ви или в анекс към него е отразено, че срокът за прекратяване на трудовия договор е едномесечен, следва да се прилагат клаузите на КТ - т.е. предвиденият в него тримесечен срок на предизвестие за прекратяване на срочен трудов договор, какъвто договор е Вашият. "Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора."- чл.326, ал.2, предложение второ от КТ.
Ако започнете работа при нов работодател, това не засяга правото Ви отпускът за отглеждане на дете да бъде ползван от майка Ви- чл.154, ал.3 от КТ " (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение."
И не обръщайте внимание на колеги, които си губят времето да обясняват из форума, че тук не е място за безплатна правна консултация. Който желае, ще ви отговори. Който не желае, нека просто да си замълчи.
softy
Младши потребител

Мнениеот dask » 11 Дек 2007, 17:49

И двата отговора не са верни. Но последиците са за вас. В случай, че вярвате на това което пише тук съм сигурен, че ще бъдете уволнен скоропостижно-може и дисциплинарно според настроението на шефа. :lol:
dask
Потребител

Мнениеот gele_r » 14 Дек 2007, 19:25

Здравейте,
Много ми е любопитно, по чия инициатива сте променили трудовото си правоотношение?
gele_r
Младши потребител

Мнениеот RumenL » 05 Яну 2008, 09:36

Срока е едномесечен / чл. 326, ал. 2 КТ /, ако не сте договорили с работодателя друг срок, който е еднакъв за двете страни по договора /чл. 66, ал. 1, т. 6 КТ / или не са налице условията за прекратяване на трудовият договор без предизвестие/ чл. 330 КТ /. Тримесечен е максимално допустимият срок за предизвестие / , който изрично се договаря от страните, несериозно е да се презумпира такъв срок.
RumenL
Младши потребител

Мнениеот ilkogd » 12 Яну 2008, 09:48

Здравейте на всички,
Пиша в тази тема, защото моят случай е сходен.
На 10.08.2007 подписах ТД със срок на изпитание по чл.70 от КТ в полза на работодателя. Той изтече на 09.01.2008 и на същият ден (09.01.2008) от работодателят ми беше връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл.71 от КТ и същевременно нов ТД от 10.01.2008, но по чл.68 от КТ - срочен договор. Уволняват ме и пак ме назначават, но по друг член.
Въпросът ми е свързан с предизвестието за прекратяване на ТД. В договора пише, че предизвестието от страна на работника е 30 дни и не се споменава нищо за предизвестието от страна на работодателят, но същевременно в чл.326 (2) е посочено, че предизвестието при прекратяване на срочен ТД е 3 месеца.

Тогава кой от двата срока е валиден, има по-голяма тежест - уговореният между страните в ТД или този по КТ?

Предварително благодаря на всички за отговорите.
ilkogd
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 12 Яну 2008, 12:22

ilkogd написа: Здравейте на всички,
Пиша в тази тема, защото моят случай е сходен.
На 10.08.2007 подписах ТД със срок на изпитание по чл.70 от КТ в полза на работодателя. Той изтече на 09.01.2008 и на същият ден (09.01.2008) от работодателят ми беше връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл.71 от КТ и същевременно нов ТД от 10.01.2008, но по чл.68 от КТ - срочен договор. Уволняват ме и пак ме назначават, но по друг член.
Въпросът ми е свързан с предизвестието за прекратяване на ТД. В договора пише, че предизвестието от страна на работника е 30 дни и не се споменава нищо за предизвестието от страна на работодателят, но същевременно в чл.326 (2) е посочено, че предизвестието при прекратяване на срочен ТД е 3 месеца.

Тогава кой от двата срока е валиден, има по-голяма тежест - уговореният между страните в ТД или този по КТ?

Предварително благодаря на всички за отговорите.

Здравейте,

Срокът на предизвестието е взависимост от вида на трудовия договор. Разпоредбите на КТ са задължителни дотолково, доколкото те установяват един минимум, под който страните по трудовото правоотношение не могат да "слизат". Идеята на законодателя е била да не се нарушават правата на работника, респективно служителя, който престира трудовата си сила по срочен трудов договор.
В тази връзка меродавен е срокът, който е посочен в КТ, а не в трудовия ви договор. Тази негова клауза - 1 месец е недействителна и ще бъде заместена от нормите на закона. Тази порочност може да бъде установена само по съдебен ред и само след това страната може да се позове на нея.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право