Здравейте!
Назначена съм на трудов договор съгласно чл. 67, ал. 1, т. 1, в който в т. 7.5 е изрично упоменато, че "Всяка от страните има право да прекрати договора с едномесечно предизвестие в съответствие с КТ, както и във всички останали случаи, предвидени в КТ." Към този договор имам анекс, който променя някои от точките като променя и чл. за сключване на тр.д. в чл. 68, ал. 1, т.1. Всяка друга промяна по договора е изброена, но т. 7.5. от първоначалния договор остава същата (т.е. според чл. 3 от анекса - Останалите клаузи по основния договор остават непроменени.) Въпросът ми в този случай е тримесечно ли трябва да е предизвестието за прекратяване на трудовия договор, както е според чл. 326 от КТ или трябва да е както е по договор - едномесечно? Ако е едномесечно, това не противоречи ли на КТ? Ако тази точка противоречи на КТ, това прави ли договора/анекса ми невалиден?
И към този въпрос е вързан и друг Ако работодателят прекрати трудовия си договор с мен (независимо с какво предизвестие), а аз започна нова работа без прекъсване, това ще попречи ли на прехвърлянето на майчинството ми на моята майка?
- Дата и час: 01 Дек 2024, 10:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предизвестие при прекратяване на трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Независимо, че в договора Ви или в анекс към него е отразено, че срокът за прекратяване на трудовия договор е едномесечен, следва да се прилагат клаузите на КТ - т.е. предвиденият в него тримесечен срок на предизвестие за прекратяване на срочен трудов договор, какъвто договор е Вашият. "Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора."- чл.326, ал.2, предложение второ от КТ.
Ако започнете работа при нов работодател, това не засяга правото Ви отпускът за отглеждане на дете да бъде ползван от майка Ви- чл.154, ал.3 от КТ " (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение."
И не обръщайте внимание на колеги, които си губят времето да обясняват из форума, че тук не е място за безплатна правна консултация. Който желае, ще ви отговори. Който не желае, нека просто да си замълчи.
Ако започнете работа при нов работодател, това не засяга правото Ви отпускът за отглеждане на дете да бъде ползван от майка Ви- чл.154, ал.3 от КТ " (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение."
И не обръщайте внимание на колеги, които си губят времето да обясняват из форума, че тук не е място за безплатна правна консултация. Който желае, ще ви отговори. Който не желае, нека просто да си замълчи.
- softy
- Младши потребител
И двата отговора не са верни. Но последиците са за вас. В случай, че вярвате на това което пише тук съм сигурен, че ще бъдете уволнен скоропостижно-може и дисциплинарно според настроението на шефа.
- dask
- Потребител
Срока е едномесечен / чл. 326, ал. 2 КТ /, ако не сте договорили с работодателя друг срок, който е еднакъв за двете страни по договора /чл. 66, ал. 1, т. 6 КТ / или не са налице условията за прекратяване на трудовият договор без предизвестие/ чл. 330 КТ /. Тримесечен е максимално допустимият срок за предизвестие / , който изрично се договаря от страните, несериозно е да се презумпира такъв срок.
- RumenL
- Младши потребител
Здравейте на всички,
Пиша в тази тема, защото моят случай е сходен.
На 10.08.2007 подписах ТД със срок на изпитание по чл.70 от КТ в полза на работодателя. Той изтече на 09.01.2008 и на същият ден (09.01.2008) от работодателят ми беше връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл.71 от КТ и същевременно нов ТД от 10.01.2008, но по чл.68 от КТ - срочен договор. Уволняват ме и пак ме назначават, но по друг член.
Въпросът ми е свързан с предизвестието за прекратяване на ТД. В договора пише, че предизвестието от страна на работника е 30 дни и не се споменава нищо за предизвестието от страна на работодателят, но същевременно в чл.326 (2) е посочено, че предизвестието при прекратяване на срочен ТД е 3 месеца.
Тогава кой от двата срока е валиден, има по-голяма тежест - уговореният между страните в ТД или този по КТ?
Предварително благодаря на всички за отговорите.
На 10.08.2007 подписах ТД със срок на изпитание по чл.70 от КТ в полза на работодателя. Той изтече на 09.01.2008 и на същият ден (09.01.2008) от работодателят ми беше връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл.71 от КТ и същевременно нов ТД от 10.01.2008, но по чл.68 от КТ - срочен договор. Уволняват ме и пак ме назначават, но по друг член.
Въпросът ми е свързан с предизвестието за прекратяване на ТД. В договора пише, че предизвестието от страна на работника е 30 дни и не се споменава нищо за предизвестието от страна на работодателят, но същевременно в чл.326 (2) е посочено, че предизвестието при прекратяване на срочен ТД е 3 месеца.
Тогава кой от двата срока е валиден, има по-голяма тежест - уговореният между страните в ТД или този по КТ?
- ilkogd
- Нов потребител
ilkogd написа: Здравейте на всички,
Здравейте,
Срокът на предизвестието е взависимост от вида на трудовия договор. Разпоредбите на КТ са задължителни дотолково, доколкото те установяват един минимум, под който страните по трудовото правоотношение не могат да "слизат". Идеята на законодателя е била да не се нарушават правата на работника, респективно служителя, който престира трудовата си сила по срочен трудов договор.
В тази връзка меродавен е срокът, който е посочен в КТ, а не в трудовия ви договор. Тази негова клауза - 1 месец е недействителна и ще бъде заместена от нормите на закона. Тази порочност може да бъде установена само по съдебен ред и само след това страната може да се позове на нея.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|