начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ima li platen godishen otpusk za studenti zado4no obuchenie?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ima li platen godishen otpusk za studenti zado4no obuchenie?

Мнениеот violetamax » 06 Ное 2007, 17:52

Az sym studentka zadochno obuchenie i kogato trqbva dva pyti v godinata da hodq na lekcii rabotodatelqt mi me kara da si polzvam plateniq godishen otpusk ot 20 dena, koqto si mi se polaga. Iskam da popitam dali imam pravo na platen otpusk za uchashti i ako e taka vqrno li e,che za da go polzvam trqbva da e vpisano v trudoviq mi dogovor?
violetamax
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 06 Ное 2007, 18:00

Разбира се, че имаш право. Виж чл. 169, чл. 171 и чл. 171а от Кодекса на труда. :wink:
А това за вписването в трудовия договор е някаква глупост явно... :roll: Този отпуск се полага поради качеството ти на работник или служител и за ползването му не е необходима специална уговорка в трудовия договор.
fester1
Потребител

Мнениеот chernata_strela » 06 Ное 2007, 18:01

Да, имаш право на 25 дни за учебна година по чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда. Тъй като имах подобен проблем, но със служителя от човешки ресурси, който твърдеше, че тази отпуска е само за редовно обучение, аз изпратих писмо до Министерство на транспорта и социалната политика, като изрично попитах за задочно или редовно обучение става въпрос, те ми отговориха, че отпуската е за редовно обучение, като се изисква и съгласието на работодателя. Министерството ми отговори след около 2 месеца.
chernata_strela
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 06 Ное 2007, 18:11

Да ме прощава Министерството на ТРАНСПОРТА и социалната политика, ама в чл. 169, ал. 1 КТ пише "БЕЗ ОТКЪСВАНЕ ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО". За какво редовно обучение тогава става дума? :shock: :shock: :shock:
fester1
Потребител

отпуска за студенти задочно обучение

Мнениеот violetamax » 06 Ное 2007, 18:22

Значи в крайна сметка отпуската е само за студенти редовно обучение? Питам, защото в чл.169 , чл. 171 и чл.171а никъде не се уточнява.
violetamax
Нов потребител

Мнениеот kavage » 06 Ное 2007, 18:27

имаш право на отпуск
от значение е дали обучението е със съгласието на работодателя или не
в първия случай имаш право и на платен и неплатен отпуск за обучение,
в случай, че нямаш съгласието на работодателя имаш право само на половината от неплатения отпуск за обучение
погледни КТ
Последна промяна kavage на 07 Ное 2007, 14:25, променена общо 1 път
kavage
Младши потребител

Мнениеот kavage » 06 Ное 2007, 18:29

освен това задаи си въпроса студент редовно обучение има ли право да работи и на какво работно време
kavage
Младши потребител

Мнениеот m.s.g. » 07 Ное 2007, 13:57

Iskam da popitam dali imam pravo na platen otpusk za uchashti i ako e taka vqrno li e,che za da go polzvam trqbva da e vpisano v trudoviq mi dogovor? Нямаш право на платен отпуск за обучение, освен ако обучението ти е със съгласието на работодателя. След като не ти дава отпуска - явно не е с неговото съгласие. Може неплатен по чл. 171 на половина.
m.s.g.
Младши потребител

Мнениеот fester1 » 07 Ное 2007, 17:45

Ехо-о-о, някой да не е видял "БЕЗ ОТКЪСВАНЕ ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО"? :roll:
fester1
Потребител

Мнениеот kavage » 07 Ное 2007, 18:06

какво не е ясно в този текст

това се отнася за задочници и ученици вечерно/или друга форма на обучение за завършване на средно образование, но само не и редовни ученици/
kavage
Младши потребител

Мнениеот mariya.d » 09 Ное 2007, 23:23

На мен лично, работодателят ми първоначално ме пусна в платен отпуск по чл. 169 и когато се върнах на работа ми заяви, че няма да ми плати отпуската, защото "досега никога не са изплащали" такава отпуска?! :roll: При положение, че са ми приели молбата за отпуск по този член, това май си е повече от "съгласие" на работодателя, но в крайна сметка отказаха да ми изплатят парите. Посъветваха ме, че имам право да си търся парите по съдебен път, но тъй като на всичкото отгоре ме осигуряват на минималната работна заплата (което естествено не отговаря на реалната ми заплата) не знам дали изобщо има смисъл за толкова пари да си създавам допълнителни ядове...
mariya.d
Нов потребител

Re: ima li platen godishen otpusk za studenti zado4no obuche

Мнениеот tomova » 11 Ное 2007, 19:25

[Здравейте,
Вече знаете отговора на въпроса си, но искам и аз да се включа, тъй като също бях задочник. Имате право на 25 дни платен отпуск за обучение в рамките на една учебна година и 30 дни при подготовка за държавен изпит. Има едно условие обаче - работодателят да е съгласен.- Имах доста колеги, работещи като учители и в структурите на МВР , които нямаха съгласието на работодателите си и съответно не можеха да се възползват от това си право по КТ, т.е. първо - съгласие на работодателя и после - отпуск за обучение.
tomova
Нов потребител

Назад към Трудово право