начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване тредов договор - зов за помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване тредов договор - зов за помощ

Мнениеот conka69 » 13 Окт 2007, 08:12

Здравейте!
Моят случай е малко объркан. Дано успея да обясня, за да получа отговор на въпросите си.
На 16 октомври т.г. изтича отпускът ми за отглеждане на дете до 2г. Започнах работа в нова фирма на 1 октомври, като от старата ще бъда освободена на 16.10.2007г.
В новата фирма съм назначена с трудов договор "на основание чл.111 от КТ и във връзка с чл.70, ал.1 със срок на изпитване 6месеца" , като работното време е на 4 часа (независимо ,че работя по 8 часа и уговорката е да ми се плати за това време, в което работя). На 17 октомври ще бъда преназначена на 8 часа.
В договора е посочено още , „Договорът се прекратява при условията предвидени в КТ, както и с писмено предизвестие, отправено на отсрещната страна, със срок 30дни.
Искам да напусна тази работа. Как да постъпя, да изчакам ли да ме преназначат на пълен работен ден или мога и сега да си подам молбата за напущане?
Трябва ли да спазвам срока на предизвестието - в смисъл ще трябва ли да продължа да работя още един месец, след като си подам молбата за напущане?
Мога ли след като напусна да се регистирам в бюрото за безработни? Колко месеца бих могла да ползвам обезщетение като безработна?
Има още нещо, което не съответства на това което извършвам на работно си място. Работя в склад. Изписвам стоки, фактурирам същите, обслужвам клиенти и фирми, търгуващи на едро. Изпращам пратки със стоки в други градове от страната. Отчитам наличността на касата. Нося материална отговорност. Но съм назначена на длъжност КОМПЛЕКТОВАЧ НКПД 93210001. Проверих в НКПД и останах доста учудена, защото има несъответствие между това, което върша и описанието на длъжността в НКПД.
Много ви моля, погнете ми да си изясня тези въпроси. Нищо не разбирам от закони, наредби , нормативни актове и пр.
conka69
Нов потребител

Мнениеот rts » 13 Окт 2007, 10:24

Ако в трудовия Ви договор по чл.111 от КТ не е посочено в чия полза е изпитателния срок, то се счита, че той е в полза на двете страни - в такъв случай, всяка от двете страни може да прекрати едностранно в срока на изпитване договора, без да дължи предизвестие, т.е. Вие можете да прекратите този договор едностранно на основание чл.71, ал.1 от КТ в изпитателния срок (от 01.10.2007г. до 31.03.2008г. (само с писмено заявление, без да отработвате никакъв срок. Ако обаче изпитателният срок е уговорен в полза на работодателя, само той може без предизвестие в изпитателния срок да прекрати договора-в този случай, Вие, за да прекратите договора, трябва да отправите писмено предизвестие от 30 дни. Ако не желаете да спазите предизвестието, ще дължите на работодателя обезщетение в размер на брутната си заплата по договора, но пропорционално на неспазения срок от предизвестието.
Относно несъответствието между длъжността и реално извършваната от Вас работа - при постъпването трябва да Ви е връчена длъжностна характеристика с кратко описание на основните Ви задължения. Тук проблеми можете да имате, само, ако работодателят предяви някакви претенции към Вас.
rts
Активен потребител

Мнениеот conka69 » 13 Окт 2007, 14:26

Благодаря Ви за отговора. В договора не е записано в чия полза е изпитателния срок. Но е записано в "т.5 Прекратяване. Договорът се прекратява при условията предвидени в КТ, както и с връчването на писмено предизвестие, отпправено до насрещната страна, със срок 30 дни. "
Ще задам отново въпросите си свързани с бюрата по труда: Мога ли след като напусна да се регистирам в бюрото за безработни? Колко месеца бих могла да ползвам обезщетение като безработна?
А що се отнася до длъжностната характеристика: в договорът ми пише, че ми е връчена длъжностна характеристика и заверено копие от уведмлението по чл.62, ал.3 КТ преди постъпване на работа, които естествено не са ми връчени. С естетвото на работа ме запозанаха устно на проедените интервюта при кандидастване за работа във фирмата.
conka69
Нов потребител

Назад към Трудово право