начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Платен отпуск след майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Платен отпуск след майчинство

Мнениеот vvvvvvv » 18 Сеп 2007, 23:04

За 2005,2006 и 2007 имам отпуск, който се е натрупал по време на майчинството ми. През месец май като ми свърши майчинството пододох молба да ползвам целия отпуск, в отговор получих писмо с отказ да ми разрешат целия, а само този за 2006 г. Първият ми въпрос е възможно ли е работодател да даде отпуск за 2006, преди този за 2005? След това отново подадох молба за отпуск поне за 2005 година и отново получих отказ с мотива, че е е възможно да се плащат две заплати за един щат - професията ми е такава, че е наложително да имам заместник. Сега съм подава уведомление по чл. 176 ал. 3, но не съм сигурна дали наистина имам право на това и няма да ме уволнят... Ще ви бъда благодарна, ако ми помогнете, защото детето ми има нужда от грижи - директорката ми предлага да си взема неплатения отпуск за гледане на дете, но аз имам достатъчно платен отпуск / почти колкото неплатения/ и не мога да се примиря с това...
vvvvvvv
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 19 Сеп 2007, 09:48

не можах да разбера как не може да Ви разрешат за 2005г. , защото се плащали две заплати за един щат ? А каква е разликата , ако е за 2006?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот vvvvvvv » 19 Сеп 2007, 13:25

Вижте - ако не желаете да отговорите, не го правете, но няма смисъл да се заяждате. Защото ако и вие имахте подобен проблем на моя незнам как щяхте да реагирате!!!!
Директорката ми разреши отпуск за 2006, защото е през лятото и няма нужда от заместник и защото се хвана за чл. 176 ал. 2, за да ме мога да се възползам от чл. 176 ал. 3
vvvvvvv
Младши потребител

Мнениеот dalila2308 » 19 Сеп 2007, 19:03

Имате право да ползвате отпуска за 2005, 2006 и 2007 година. За 2005 и 2006 г. можете да ползвате във всеки момент, в който решите, на осн. чл. 176 ал.3 КТ.
А това, че не може да се плащат две заплати за един щат е меко казано смешно. Да цитира директорката Ви по кой нормативен документ е това.
За уволнение на майка до 3 годишна възраст на детето се иска разрешение от Инспекция по труда, а обикновено те НЕ дават.
dalila2308
Младши потребител

Мнениеот vvvvvvv » 20 Сеп 2007, 08:21

Аз вече съм правила консултации с няколко адвоката, но те са на противоположни мнения - единия казва, че имам право да се възползвам от чл. 176 ал. 3, но другия че нямам и затова се допитвам и до този форум. Ходила съм и в ИТ - там устно ми отговориха, че имам право, но когато по-късно написах писмен въпрос ми отговориха обратното, че нямам основание да пускам уведовмление, че излизам в отпуск по чл.176 ал. 3, а ползването на отпуска за 2005 г. става по реда на чл. 173.
vvvvvvv
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 20 Сеп 2007, 09:06

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. (доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) от работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;

2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
И според мен не можете да се ползвате от ал. з.Ако прочетете внимателно , ще видите ,че касае случаите, когато работодателят не е разрешил да го ползвате през съответната година. По добре се позовете на чл.174 , като майка на дете до 7г.
А иначе към колегите: не се сърдете на госпожата. Вие ако знаете какви премеждия имах с една директорка на селско училище. Дело за неправомерно уволнение, спечелено от доверителката ми на трите инстанции. Та отива с решението на ВКС и иска да бъде възстановена на работа, така,както е постановил съдът. Отговора на въпросната директорка, начална учителка с полувисше образование е , че тя не е съгласна с решението на съда, защото според нея е неправилно :shock: . Както и да е след някоя и друга санкция на ИТ ,все пак успяхме да постигнем съгласието и с решението на ВКС.
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право