начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем с трудова книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с трудова книжка

Мнениеот paradise » 10 Сеп 2007, 14:36

Колеги, може ли някой да ми каже какво мога да направя в следния случай: Трудовата ми книжка вече няколко месеца стои в работодателя ми, но при всички опити да си я взема непрекъснато увърта...има ли законов начин да я взема от него, при все че това е мое право?!
Благодаря!
paradise
Младши потребител

Трудова книжка

Мнениеот palimsest » 10 Сеп 2007, 15:08

Здравейте ,
работодателят е длъжен да я попълни според правилата и да я връчи веднага на служиеля или работника си . Даже нещо повече ,ако Вие не проявите активност в тая насока да Ви покани да си я вземете и то писмено .

Аз лично се намирам в същата ситуация ,направих нотариална покана до бившия си работодател и го приканих да я върне незабавно .

Ако трудовота Ви книжка ,Вие необходима за започване на ново трудово правоотношение съветвам Ви да изискате писмено Книжката си ,както и УП2 и УП3 ,както и удостоверение за удържаните осигуровки и ДОД до този момент.Работодателят е длъжен по свисъла на чл 5. ал.7 т.2 от КСО в 14 дневен срок да ги изготви и да Ви ги предаде.

В нарочна Наредба № 4 от 1993 г на МТСП е упоменал нужните документи за започване на трудово правоотношение .Трудовата книжка има ролята на единствен удостоверителен документ за трудовия стаж ,който можете да докаже за начало от тези УП2 иУП3 .

Съветвам Ви да направите декларация до новия работодател ,че имате трудова книжка (така той няма да има ангажимента да издава такава за вас ) и ,че тя е неоснователно задържана в предишния работодател и ,че доказвате изискуемия трядав стаж чрез УП2 и УП 3 .

Ако Вашия бивш работодател не удовлетвори молбата Ви в 14 дневен срок ,съветвам Ви да напишете жалба до Инспекцията по труда .Така ще защитите своите правнозначими интереси .

Незабравяйте ,че бившият работодател Ви дължи общетение за това ,че Ви е възпрепятствал започване на новата работа ,за което можете да ги съдите .
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 12 Сеп 2007, 13:02

Често старите предприятия и фирми процедират така, какво се притеснявате.
Колегата е прав за всичко, но какво ще получите като сигнализирате инспекцията-най-много да ви изхвърлят от фирмата.
Какво искате и от какво ви е страх? Че не сте по трудов догово, че не ви осигуряват, че ви осигуряват на по-малка сума? Ходета и попитайте в НАП там по ЕГН си правите справка и никой няма да научи или подпитайте отдела човешки ресурси.
Според мен нищо няма да спечелите ако правите проблеми с работодателя за такива дребни неща, пък и на практика понякога е по-добре да се съхранява от работодателя защото често хората я губят и после трябва да се преиздава-не знам.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот paradise » 13 Сеп 2007, 13:16

pitasht написа:Често старите предприятия и фирми процедират така, какво се притеснявате.
Колегата е прав за всичко, но какво ще получите като сигнализирате инспекцията-най-много да ви изхвърлят от фирмата.
Какво искате и от какво ви е страх? Че не сте по трудов догово, че не ви осигуряват, че ви осигуряват на по-малка сума? Ходета и попитайте в НАП там по ЕГН си правите справка и никой няма да научи или подпитайте отдела човешки ресурси.
Според мен нищо няма да спечелите ако правите проблеми с работодателя за такива дребни неща, пък и на практика понякога е по-добре да се съхранява от работодателя защото често хората я губят и после трябва да се преиздава-не знам.

Що за отговор?!Как така от какво се притеснявам?!Започнах нова работа и не мога да си подготвя сумати време документите за трудовия договор?!Как да го направя без книжката според Вас?
paradise
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 20 Сеп 2007, 10:12

Е това е друга работа. Нямаше такъв проблем, посочен в първия въпрос.
Имате няколко възможности-да сезирате Инспекция по труда и да си водите съдебно дело.
За щетите, които работодателя Ви причинява чрез задържане на трудовата книжка отговаря солидарно с отговорните длъжностни леца до датата на предаване на трудовата книжка.
За Ваша сигурност първо пратете писмо с обратна разписка или нотарилна покана до работодателя да ви предаде книжката и да я оформи надлежно и после сезирайте Инспекцията, но не чакайте дълго отговор от инспекцията ами заведете дело. По мое мнение това ще стрестне най-добре работодателя и ще ви я оформи преди първото заседание по делото. Вие пак може да си търсите щетите, ако такива са налице.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот barri » 20 Сеп 2007, 11:22

paradise написа:
pitasht написа:Често старите предприятия и фирми процедират така, какво се притеснявате.

Що за отговор?!

ами отговор, който получавате безплатно, без да си мръднете пръста и да си изясните какви са ви правата.
barri
Потребител

Мнениеот paradise » 26 Сеп 2007, 14:21

Мога ли да попитам в крайна сметка за какво е този форум?! След като на всеки, осмелил се да попита нещо му отговаряте по един и същи начин..започнахте да ставате банални..?!Измислете нещо ново освен "Това "колеги" започва да ми звучи съмнително..."! Ако толкова ви дразнят хора като мен, моля ви напишете един списък на въпроси, които можем да задаваме и с които няма да ви дразним толкова?!
paradise
Младши потребител

Мнениеот paradise » 27 Сеп 2007, 12:04

Много благодаря за откровеността! За в бъдеще ще го имам предвид!
paradise
Младши потребител

Назад към Трудово право