начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Имат ли основание да ми прекратят трудовото правоотношение?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имат ли основание да ми прекратят трудовото правоотношение?

Мнениеот pibaec » 05 Сеп 2007, 00:00

Учител съм.Бях назначена на трудов договор по чл.68 ал.1 т.3 от КТ на 18.09.2006 г..Условието беше "до завръщане на титуляра" без посочване на конкретна дата за освобождаване.Титулярът беше в неплатен отпуск за 1 година.
Аз бях в редовен платен годишен отпуск до 30.08.2007г. На 31. 08.07 г . трябваше да се явя на работа.По стечение на обсоятелствата на 28.08.07 г. се наложи да постъпя в болница за гледане на дете на 5 г. При изписването ми дадоха болничен лист до 05.09. включително.На 06.09.07г. трябваше да се явя на работа.На 04.09.07 г. отидох в училище да си представя болничният лист, но се оказа , че от днешна дата съм съкратена, въпреки, че съм в болнични..
В същото време научавам, че титулярът, който замествам е напуснал на 03.09.2007 г., и от 04.09.07 г . има назначен друг човек на моето място.
Законно ли е действието на Директора да ме съкрати по време на болничен?
Не оставам ли аз титуляр на работното място, след като титулярът напуска във времето на моето отсъствие поради временна нетрудоспособност за гледане на болно дете, като се има в предвид неупоменаванито на дата , до която да го замествам?
Какви са ми правата в случая и към кого да се обърна за да си ги търся?
pibaec
Нов потребител

Мнениеот nat » 05 Сеп 2007, 10:05

Да. Вашето трудово правоотношение е свързано с това на титуляра като трудовото правоотношение на замествания е водещо. В случай, че той се завърне или прекрати своя трудов договор, то и Вашето трудово правоотношение се прекратява.
В случаите на прекратяване на трудовия договор на заместващия на основание извън случаите на частично закриване на предприятието, съкращение в щата, намаляване на обема работа, липса на качества за ефективно изпълнение на работата, промяна на изискванията за заемане на длъжността и дисциплинарно уволнение т.е. на основание чл.328, ал.1, т.2,3,5,11 и чл.330, ал.2, т.6 КТ работник или служител, започнал да ползва разрешен му отпуск, не ползва защита по чл.333, ал.1, т.4 от Кодекса на труда
nat
Потребител

Назад към Трудово право