начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

А ако няма длъжностни характеристики?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

А ако няма длъжностни характеристики?

Мнениеот ocean » 23 Авг 2007, 09:05

Вчера мой клиент ме "зарадва" с новината, че на служителите в дружеството му не са направени длъжностни характеристики.
В разните формуляри за за НОИ, НАП...... използват кодовете за длъжностите съгласно НКПД, но фактически длъжностин характеристики няма и не са връчвани на служителите.
Помоли ме аз да му ги направя-ще ги правя, то се е видяло (нищо, че съм леко в шок). Само дето му трябват ужасно спешно.

Имам следниете чуденки и ще ми помогнете много, ако ми отговорите, за да не губя време и за това да се ровя:
1. Чл.127, ал.1, т.4 предвижда връчване на екземпляр от трудовата характеристика при сключване на трудовите договори. Само че неговите служители всичките са заварени-от преди времето на НКПД. Самото връчване на екземпляр от ДХ срещу подпис сега достатъчно ли е? Или трябва да се направи с допълнително споразумение към трудовия договор?
2. Има ли санкция за това, че досега не са били изготвени и връчени на служителите ДХ?
3. Досега някои от длъжностите са били озаглавени по начин, различен от наименованията по НКПД. Сега трябва да ги приведем в съответстви с НКПД ли? Това вече няма как да стане без допълнително споразумение. И при това положение трябва ли да се изпратят уведомления в НАП?

Благодаря ви!
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот dalila2308 » 23 Авг 2007, 10:05

1.Ако няма промяна на длъжността, служителите само подписват длъжностните х-ки и освен на лицето, екземпляр се прилага в досието му.
2. Санкции има, ако ИТ е направила проверка и е установила липса на такива.
3. Ако променяте наименованието на длъжността на служител, това става с доп.споразумение и уведомление в НАП.
dalila2308
Младши потребител

Мнениеот sastezatel » 23 Авг 2007, 16:12

Щом длъжностите са подавани с кодовете по НКПД, макар и сключени преди това, следва длъжностните характеристики да са съобразени с тях.
sastezatel
Младши потребител

Мнениеот sastezatel » 23 Авг 2007, 16:12

Щом длъжностите са подавани с кодовете по НКПД, макар и сключени преди това, следва длъжностните характеристики да са съобразени с тях.
sastezatel
Младши потребител

Назад към Трудово право