начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

заместване на директор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

заместване на директор

Мнениеот deizi_ss » 02 Авг 2007, 18:58

Моля да ми помогнете! Имаме спор!
Работя в Дом за деца, лишени от родителски грижи, не съм зам.директор. Директорът ни излезе в отпуск за 1 месец. С издадена Заповед на Кмета на общината, на основание чл.44, ал.2 от Закона за местното самоуправление замествах и изпълнявах функциите Директор на ДДЛРГ за определения период. В заповедта не е споменато нищо друго! Не ми беше разяснено и обяснено, какви са моите права. Изпълнявах най-отговорно и съвестно и моите и на Директора задълженията, без да мисля за законовите положения!
В последствие разбирам, че е трябвало нещата да се уредят с допълнтелно споразумение или друг документ. Сега се оказва, че съм нямала правомощия на директор и не мога да търся правата си по чл.259 от КТ. Какви са моите права в този случай? Не е ли това вътрешно заместване?
Аз не мога да се съглася! Кой е прав?
deizi_ss
Нов потребител

Мнениеот deizi_ss » 03 Авг 2007, 16:09

Може ли някой, да ми даде съвет :!: Имам ли основание да си търся правата или да си мълча! Ей, това не мога да разбера! Ако не съм права да ми се обясни точно и конкретно!
Моля за вашето компетентно мнение! :!: :!:
deizi_ss
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 03 Авг 2007, 16:57

Ако се касае за чл. 259 КТ следва да се има предвид, че заместването се осъществява по писмено съгласие на двете страни, обективирано в договор или допълнително споразумение. Заповедта е едностранно волеизявление на работодателя, а заместване не може да се осъществява само на базата на еднолична заповед на работодателя, защото липсва взаимно съгласие.
От друга страна има и една ал. 3, която гласи, че липсата на писмена форма не е пречка служителят да получава възнаграждение за заместването.
Сумите, които служителят получава за времето на вътрешно заместване по чл. 259 КТ, се включват в базата за изчисляване на обезщетенията по КТ и ако работодателя не изплати доброволно полагащата се разлика между дължимо и изплатено обезщетение служителят може да си търси правата пред съда. Тригодишният давностен срок тече от датата, когато е трябвало да се извърши плащането.
Последна промяна fester1 на 06 Авг 2007, 16:17, променена общо 1 път
fester1
Потребител

Мнениеот deizi_ss » 03 Авг 2007, 17:55

Брагодаря Ви много!
deizi_ss
Нов потребител

Мнениеот deizi_ss » 04 Авг 2007, 20:04

Колко варианта има за заместване на директор!
deizi_ss
Нов потребител

Мнениеот fester1 » 06 Авг 2007, 09:20

Може и по реда на чл. 110 КТ - допълнителен труд при същия работодател.
fester1
Потребител

Назад към Трудово право