начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Управител на фирма vs служител в държавна администрация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Управител на фирма vs служител в държавна администрация

Мнениеот alexmar » 26 Юли 2007, 21:26

Да стана управител на фирма или да си остана служител в държавна администрация - тази дилема ме люлее от 3 дни.
За да си запазя спокойствието и някаквата сигурност (която радва жена ми) обмислям вариант за 6 месечен (1-годишен) неплатен отпуск, в което време без особен риск за службата да проиграя жарианта с частния бизнес.
Не зная обаче допустимо ли е да сключа договор за управление (на ООД) в случай, че съм експерт в държавна администрация (без да съм държавен служител). И във връзка с осигуряването по всички осигурителни рискове, от кога трябва да започне то - след 1-вия месец или от назначаването ми за управител? Ще ми се зачита ли трудов стаж?

Моля за отговор/съвет и ви благодаря!
alexmar
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 26 Юли 2007, 23:56

Аз неразбрах какъв точно съвет искате - дали да станете управител или не? дали можете да станете управител или не, като си запазите държавната служба?

Колкото до осигуряването, плаща се, когато получите възнаграждението ви за управител, а размера му зависи от времето, през което сте управлявали.
Възможно е осигуровки да се плащат дори и да не сте получили възнаграждение като управител, но това вече е работа на счетоводителя ви
prnedev
Активен потребител

Мнениеот alexmar » 27 Юли 2007, 09:51

Благодаря ви за коментара!
А въпросът ми конкретно е: Имам ли право да бъда управител на фирма в периода на ползване на неплатен отпуск от държавна служба?
alexmar
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 27 Юли 2007, 14:24

Пич, няма значение че си в платен отпуск. Трудовото правоотношение си тече и се зачита за стаж, т.е. ще те шитнат кат футболна топка. Само да разберат, де. Докато задейстат процедурата за уволнение, в това време ще регистрираш промяна в Агенцията по вписванията. Но пък си е риск.
А отговорът е НЕ! НЕ МОЖЕШ!
Знайш ли кво - има пропуск в чл.107 а от КТ. Не ти пречи да си органичено отговорен съдружник!
А честито!
Да не забрайш да почерпиш!
genius75
Потребител

Мнениеот alexmar » 27 Юли 2007, 15:20

до колкото знам при неплатен отпуск след 1-вия месец вече не тече стаж...
alexmar
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 27 Юли 2007, 21:36

alexmar написа:до колкото знам при неплатен отпуск след 1-вия месец вече не тече стаж...

За трудов стаж ще се признава времето, през което е осъществявано управлението. Колкото до съвместимостта на държавен служител и управление на търговска дейност...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 08 Авг 2007, 20:59

Човекът май каза, че не е държавен служител.
Gabi1
Потребител

Назад към Трудово право