Здравейте на вси4ки от форума ,имам нужда от малко помощ! Интересува т ме няколко фундаментални въпроса и ако е възможно нормативните текстове, където мога да получа повече информация!
1. Може ли физическо лице(нямам впредвид ЕТ!) да наема на трудов договор други лица
2. На какъв регистрационен режим е .
3. Счетоводна и данъчна отчетност.
4 Какви документи се отчитат за приходите( задължително ли е касов апарат)
Извинявам се за въпросите не съм счетоводител(иползвам паролата на една позната) !
- Дата и час: 24 Ное 2024, 20:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Търговска дейност като физическо лице(нямам впредвид ЕТ!)!!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Тук не е бюро справки и освен това не се пише Впредвид, нито напредвид, нито изнадвпредвид а ПРЕДВИД !!!!!!!!
Не може да наемете лице по трудов договор ако не сте търговец!
А това да сте го писали Вие по друга тема:
"Не се хабя, аз съм счетоводител, млад и не до там опитен, този въпрос ми зададе управителя на дружестото. Искам да разбера за какво става въпрос. Но в СС33 пише за доход от акции и нищо за сч ст-ст." Е, хем сте счетоводител, хем не сте!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Не може да наемете лице по трудов договор ако не сте търговец!
А това да сте го писали Вие по друга тема:
"Не се хабя, аз съм счетоводител, млад и не до там опитен, този въпрос ми зададе управителя на дружестото. Искам да разбера за какво става въпрос. Но в СС33 пише за доход от акции и нищо за сч ст-ст." Е, хем сте счетоводител, хем не сте!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- prof_prof
- Потребител
прф_проф можеше и да не си толкова саркастичен....но това си е твой проблем....Можеше просто да напишеш да се погледне чл.2 от ТЗ , а най-отдолу(не изнапред отпред или където и да е ) пи6е че ползвам паролата на една позната !!!!!! момичето няма нищо общо с този пост.
- bonabonbona
- Нов потребител
prof_prof написа:Тук не е бюро справки и освен това не се пише Впредвид, нито напредвид, нито изнадвпредвид а ПРЕДВИД !!!!!!!!
Не може да наемете лице по трудов договор ако не сте търговец!...
А...къде остана § 1, т.1 от ДР на КТ 1: "По смисъла на този кодекс:
1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) "Работодател" е всяко физическо лице, юридическо лице или негово поделение, както и всяко друго организационно и икономически обособено образувание (предприятие, учреждение, организация, кооперация, стопанство, заведение, домакинство (бел.авт.на постинга - домакинството е съвкупност от физически лица, които не е необходимо да са търговци!), дружество и други подобни), което самостоятелно наема работници или служители по трудово правоотношение."[/b]
Suum cuique.
- gun4eva
- Потребител
Re: Търговска дейност като физическо лице(нямам впредвид ЕТ!
трия дублираното
Последна промяна lunatik на 10 Юли 2007, 15:54, променена общо 1 път
- lunatik
- Потребител
трия дублираното
Последна промяна lunatik на 10 Юли 2007, 15:51, променена общо 1 път
- lunatik
- Потребител
bonabonbona написа:Здравейте на вси4ки от форума ,имам нужда от малко помощ! Интересува т ме няколко фундаментални въпроса и ако е възможно нормативните текстове, където мога да получа повече информация!
1. Може ли физическо лице(нямам впредвид ЕТ!) да наема на трудов договор други лица
Извинявам се за въпросите не съм счетоводител(иползвам паролата на една позната) !
На първият въпрос ти отговори Гун4ева посредством §1 КТ. Значи може.
На вторият ти въпрос - Ф.л. което не е ЕТ може да бъде лице със свободна професия - например адвокат, архитект, проектант. Също така и занаятчиите, и производителите на земеделска продукция извършват дейност и без да са рег. като ЕТ. Вероятно нямаш предвид тези групи, а просто ф. л. което наема домашна помощница например.
Ако е този вариант - то тогава т. 3 и т. 4 от питането са безпредметни. Защото ф. л. - работодател на домашна помощница например не реализира приходи, които да подлежат на данъчна регулация. При него всичко е разходи.
Но ако все пак става дума за лице със свободна професия, наело лице по трудов договор - нещата са както при всяко търговско предприятие.
Косвени изводи за това могат да се направят от ТЗ:
Чл. 2. Не се смятат за търговци:
1. физическите лица, занимаващи се със селскостопанска дейност;
2. занаятчиите, лицата, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия, освен ако тяхната дейност може да се определи като предприятие по смисъла на чл. 1, ал. 3 ;
а пък ал. 3 на чл. 1 казва:
(3) За търговец се смята и всяко лице, образувало предприятие, което по предмет и обем изисква неговите дела да се водят по търговски начин даже ако дейността му не е посочена в ал. 1.
А ако има приходи - нема мърдане от касовия апарат (алтернатива - банкова сметка)
- lunatik
- Потребител
bonabonbona написа:Здравейте на вси4ки от форума ,имам нужда от малко помощ! Интересува т ме няколко фундаментални въпроса и ако е възможно нормативните текстове, където мога да получа повече информация!
1. Може
2. Закон за регистър Булстат - чл.3
3. Счетоводна и данъчна - ЗДДФЛ - чл.26 ал.6 - облагане като едноличен търговец, за момента няма такава практика
Само данъчна - чл.29
4. Документи - чл.9 ЗДДФЛ, за касов апарат, зависи от дейността ви - Наредба Н-18 - чл.4 - дейности за които не е нужен касов апарат.
- prnedev
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|