- Дата и час: 28 Ное 2024, 01:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
УВОЛНЕНИЕ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
УВОЛНЕНИЕ
Работих във фирма, която не ми изплащаше заплата. По съвет на адвокат подадох в дружеството уведомление, че прекратявам тредовия си договор на основание чл.327, т.2 КТ. Месец по-късно си взимам трудовата книжка от бившия работодател, и виждам, че основанието за прекратяване е чл.330, ал.2, т. 6 КТ - дисциплинарно уволнение. Проверих и се оказа, че 4 дни след като подадох молбата си, шефът ме бил уволнил дисциплинарно, като дори ми бил искал писмени обяснения. Аз искам да съда бившият работодател за отмяна на уводлението и за обезщетение от 6 заплати, но един адвокат ми каза, че не мога, тъй като договора ми бил прекратен преди това, и мога единствено да искам поправка на основанието. Вярно ли е това?
- зугейби
Re: УВОЛНЕНИЕ
чл. 327,т. 2 от КТ дава възможност за прекратяване на трудовия договор от страна на работника или служителя без предизвестие. Вие вписахте ли точна дата за прекратяване на ТПО в заявлението?
- михи
както и заведохте ли го в деловодството ,имайте предвид ,че не ви ли връчат заповед за дисциплинарно уволнение значи няма такова ,тя се връчва срещу подпис ,като се отбелязва дата на връчване при невъзможност да се връчи се изпраща по пощата с препоръчено писмо с обратна разписка
- донна2
Донна2 е права!
MONTESKIO
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
все още не е връчена заповед. разбрах за нея от инспекцията по труда. заповедта е издадена 4 дни след моето уведомление
- зугейби
сигурно е права, но аз в крайна сметкане разбрах мога ли да ги съда или не и какви са ми шансовете. благодаря все пак
- зугейби
Мисля, че при подадена молба за напускане не може да ви уволнят ,те така могат да ви уволнят оттогава, откогато не са ви плащали. Според мен сменете адвоката
- чук
Разриба се че можеш да искаш по съдебен път отмяната на дисциплинарното си уволнение , най-малкото защото не е спазена процедурата-не са ти поискани писмени обяснения.Отделен е и въпроса, че явно не е налице дисциплинарно нарушение, което да е основание за налагане на дисциплинарно наказание.
Считам,че имаш големи шансове да успееш да отмениш заповедта , с която си освободен/а и да ти се присъди обезщетение от 6 заплати.
Късмет!зугейби написа:
> Работих във фирма, която не ми изплащаше заплата. По съвет на
> адвокат подадох в дружеството уведомление, че прекратявам
> тредовия си договор на основание чл.327, т.2 КТ. Месец по-късно
> си взимам трудовата книжка от бившия работодател, и виждам, че
> основанието за прекратяване е чл.330, ал.2, т. 6 КТ -
> дисциплинарно уволнение. Проверих и се оказа, че 4 дни след
> като подадох молбата си, шефът ме бил уволнил дисциплинарно,
> като дори ми бил искал писмени обяснения. Аз искам да съда
> бившият работодател за отмяна на уводлението и за обезщетение
> от 6 заплати, но един адвокат ми каза, че не мога, тъй като
> договора ми бил прекратен преди това, и мога единствено да
> искам поправка на основанието. Вярно ли е това?
Считам,че имаш големи шансове да успееш да отмениш заповедта , с която си освободен/а и да ти се присъди обезщетение от 6 заплати.
Късмет!зугейби написа:
> Работих във фирма, която не ми изплащаше заплата. По съвет на
> адвокат подадох в дружеството уведомление, че прекратявам
> тредовия си договор на основание чл.327, т.2 КТ. Месец по-късно
> си взимам трудовата книжка от бившия работодател, и виждам, че
> основанието за прекратяване е чл.330, ал.2, т. 6 КТ -
> дисциплинарно уволнение. Проверих и се оказа, че 4 дни след
> като подадох молбата си, шефът ме бил уволнил дисциплинарно,
> като дори ми бил искал писмени обяснения. Аз искам да съда
> бившият работодател за отмяна на уводлението и за обезщетение
> от 6 заплати, но един адвокат ми каза, че не мога, тъй като
> договора ми бил прекратен преди това, и мога единствено да
> искам поправка на основанието. Вярно ли е това?
- velislava74
Дисциплинарното уволнение е нищожно. Не може да се уволни лице с което работодателят вече не е в никакво правоотношение. Безмислено е по съдебен път да се търси отмяна на нещо което не е възникнало. Може да иска прогласяване на нищожността, а и да се сигнализира Инспекцията по труда за извършване на проверка за спазване на трудовото законодателство. Инспекцията може да наложи на работодателя да извърши поправка на записа в трудовата книжка относно основанието за прекратяване на трудовото правоотношение.
А бившия работник може да предяви иск на основание чл. 226 ал.1 срещу работодателят и виновните длъжностни лица за търсене на отговарност за вредите, причинени на работника поради вписване на неверни данни в издадените документи.
Разбира се, всичко това ще е възможно, ако са налице достоверни доказателства за момента на връчване на уведомлението по чл. 227 КТ (вх. номер и т.н.).
Само да не излезе така, че уволнението е извършено преди депозиране на уведомлението. Но все пак се твърди, че уволнението е извършено 4 дни след депозиране на уведомлението!!!
А бившия работник може да предяви иск на основание чл. 226 ал.1 срещу работодателят и виновните длъжностни лица за търсене на отговарност за вредите, причинени на работника поради вписване на неверни данни в издадените документи.
Разбира се, всичко това ще е възможно, ако са налице достоверни доказателства за момента на връчване на уведомлението по чл. 227 КТ (вх. номер и т.н.).
Само да не излезе така, че уволнението е извършено преди депозиране на уведомлението. Но все пак се твърди, че уволнението е извършено 4 дни след депозиране на уведомлението!!!
- лунатик
Това е така ,само ,че имах случай с мои близки познати -инспекцията труда и по конкретно ОИТ Силистра/няма вече какво да я премълчавам / ги изпрати за зелен хайвер в отговора ,който получиха им беше отговорено ,че трябва да обжалват заповедта ,работодаетял не им беше връчил никаква заповед за уволнение ,а в трудовота им книжка беше записано дисциплинарно уволнение и то съ задна дата , писаха жалба срещу отговора на ОИТ-Силистра до ГИТ и до сега никакъв отговор/историята е тазгодишна /
- донна2
Имате ли екземпляр от молбата за напускане по чл.327 т.2 със заведен
входящ номер и дата? Адвокатът който Ви е "посъветвал" да я подадете
е трябвало да Ви обясни как да постъпите и да предвиди, че има вероятност да
Ви спретнат "купон" във фирмата. Ако нямате такава - ще пиете една студена вода-
даже работодателят може да Ви осъди за обещетение. Ако имате - пак някой
адвокат ще се мъчи да доказва, че работодателят не е вменил на служителя
с длъжностна характеристика или заповед да завежда и приема от негово име
Вашата молба за напускане само и само за да не го осъдите. Всички в този
форум знаят как става това - точене дела до безкрайност, зависи кой плаща по-голям хонорар.
От сърце Ви желая успех. Много добре обмислете кое е по-добре за Вас, за
да не се получи обратния вариант - да загубите много по-вече пари под формата
на адвокатски хонорари. Късмет.
входящ номер и дата? Адвокатът който Ви е "посъветвал" да я подадете
е трябвало да Ви обясни как да постъпите и да предвиди, че има вероятност да
Ви спретнат "купон" във фирмата. Ако нямате такава - ще пиете една студена вода-
даже работодателят може да Ви осъди за обещетение. Ако имате - пак някой
адвокат ще се мъчи да доказва, че работодателят не е вменил на служителя
с длъжностна характеристика или заповед да завежда и приема от негово име
Вашата молба за напускане само и само за да не го осъдите. Всички в този
форум знаят как става това - точене дела до безкрайност, зависи кой плаща по-голям хонорар.
От сърце Ви желая успех. Много добре обмислете кое е по-добре за Вас, за
да не се получи обратния вариант - да загубите много по-вече пари под формата
на адвокатски хонорари. Късмет.
- ДТ
Според мен трябва да си търсите правата до последно. Тезите са две: 1. Ако съществува дисциплинарно уволнение, т. е не сте завели молбата в деловодството на фирмата, можете да съдите фирмата за отмяна на дисциплионарното наказание. Когато не е спазена процедурата за уволнение съдът не гледа спора по същество и отменя заповедта. Фирмата Ви дължи обезщетение в размер на 6 БТВ, ако не сте работил на друго място или разликата между новото и старото БТВ, както и осигурителните вноски за целия перод до възстановяването Ви от съда. 2. Написали сте в заявлението датата на която искате да Ви освободят и сте го завели в деловодството: можете да искате промяна във основанието за освобождаване, т. е. в трудовата книжка да се нанесе чл.327, т.2. Не съм много сигурна, но мисля, че в този случай обезщетение работодателя не Ви дължи. Имате право естествено на граждански иск за нанесени морални щети и порпуснати ползи, но делото ще е дълго и доста скъпо.
Отидете с адвокат при работодателя си и му обяснете двата варианта: или плаща последствията от дисциплинарно наказание уволнение или променя основанието за освобождаване, без да плаща (остава моралното Ви удовлетворение). Акоо не се съгласи с доброто си наемете мастит адвокат и го съдете до дупка.
Отидете с адвокат при работодателя си и му обяснете двата варианта: или плаща последствията от дисциплинарно наказание уволнение или променя основанието за освобождаване, без да плаща (остава моралното Ви удовлетворение). Акоо не се съгласи с доброто си наемете мастит адвокат и го съдете до дупка.
- михи
ako iskate - pi6ete mi na e-mail-a, za da osa6testvim vrazka - mislq 4e moga da Vi pomogna!
- darena
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|