начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Срок за възстановяване на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за възстановяване на работа

Мнениеот radi67 » 18 Юни 2007, 16:45

При спечелено трудово-правно дело и решение на съда в полза на работника, т.е. той да бъде вазстановен, има ли срок за подаване на иск от адвокат за влизане в сила на решение и колко може да бъде този срок? Благодаря
radi67
Нов потребител

Мнениеот ianeva » 18 Юни 2007, 17:02

Здравейте!
Нещо не мога да Ви разбера - иск за влизане в сила на съдебно решение?!?!? На самото съдебно решение, препис от което следва да получите, си е написано - обжалваемо ли е и в какъв срок или е окончателно. Поне до момента не съм срещала такова понятие "иск за влизане в сила на съдебно решение". Да не би да искате да попитате нещо друго - например кога следва да Ви възстановят на работа?
Уточнете въпроса си.
Успех!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот sparklet_law » 18 Юни 2007, 17:08

За да бъде възстановен на работа работникът трябва да са налице следните предпоставки: Предявеният иск по чл.344 ал.1,т.2 КТ да е уважен с влязло в сила съд.решение /като срокът за предяваване на иска за възстановяване на работа е 3 годишен/ или акт /заповед/ на работодателя, с който се отменя уволнението и се разпорежда възстановяването.
sparklet_law
Младши потребител

Мнениеот sparklet_law » 18 Юни 2007, 17:18

Ако имате предвид в какъв срок може да бъдете възстановен на работа след спечелването на делото, то важи следното: трябва да имате изразена готовност за явяване на предишната си работа и започване на възстановените си трудови правоотношения в определения от закона двуседмичен срок от получаване на съобщението /чл.345 ал.1 КТ/.Срокът за явяване на работа се изчислява в календарни дни, като е необходимо да се явите дори само веднъж за изпълняване на трудовите си задължевия в определените работни дни до изтичането на срока.Освен ако нямате основателни причини да не присъствате,например ако се разболеете, което не ви пожелавам...
sparklet_law
Младши потребител

Мнениеот sparklet_law » 18 Юни 2007, 17:23

И още нещо: депозирането на молба до работодателя за изразяване на желанието за връщане на работа не се счита за доказателство за присъствие. Необходимо е действително присъствие.
sparklet_law
Младши потребител

10X

Мнениеот radi67 » 19 Юни 2007, 09:15

Много благодаря и най-вече на sparklet_law. Всъщност ситуацията е следната: Спечелих е дело за възстановяване и работодателят не обжалва. Вече работя на друга работа и искам да остана на нея, но съм по заместване и трябва да изчакам 2-3 месеца , за да е ясно дали ще ме оставят на постоянен договор. В същото време трябва да се върна на първата си работа, където ме възстановява съда. Официално още не съм получила съдебното решение. Адвокатката ми каза че трябва да подаде искане в съда за това решение. Въпросът е има ли срок за подаването на това решение?
radi67
Нов потребител

Назад към Трудово право