начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Съкращаване на щата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращаване на щата

Мнениеот Asking » 27 Май 2007, 11:21

След изтичане на изпитателния ми срок, от 6 м, се оказа че шефа ми иска да се разделим. Беше пусното предложение за непродължаване на договора, но го заведоха със задна дата / и буква до номера /. Отказах да пусна молба за напускане и 3 дни по-късно разбрах че съкращават щатни работни места. На въпроса защо трябва да си тръгна не получих логичен отговор, т.е. не се посочи основателна причина. Но получих устно предложение да се преместя в друг отдел. Съкращението е с обезщетение за неспазено предизвестие и евентуално заплащане на още един допълнителен месец

Бих искала мнение какво евентуално мога да направя, т.е. какви са шансовете ми да ги осъдя, като не искам възстановяване на работа?

Благодаря.
Asking
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 27 Май 2007, 12:07

Първо- какво озночово да "го осъдиш", след като не искаш възстановяване на работа и работодателят ти предлага обезщетение за неспазено предизвестие, както и обезщетение за оставане без работа?
Какво искаш тогава? Какво се надяваш да получиш?
Julyan
Потребител

Мнениеот Asking » 27 Май 2007, 13:04

Благодаря Ви за бързия отговор.

Не знам до колко ясно се изразих, но според мен става въпрос за неправомерно съкращение. Например - не трябва ли функциите на тази длъжност също да са съкратени, т.е. да не се изпълняват от друг, с друга длъжност? Права ли съм? Все пак аз не съм юрист. Ако бях, щях да знам какво може и какво не.

Това, което бих искала да имам повече информация е относно допълнителните обезщетения, ако изобщо се заведе дело.
Asking
Нов потребител

Мнениеот dask » 27 Май 2007, 13:54

За задълженията и функциите на длъжността сте прав-в случай, че съкращението е фиктивно, което е въпрос на доказване, и не искате възстановяване на работа, ползата при спечелено дело е обезщетение в размер на 6 брутни трудови възнаграждения.
dask
Потребител

Мнениеот dask » 27 Май 2007, 13:56

Пропуснах да добавя, че ако не работите за срока на делото, за бившия работодател остават и осигурителните плащания.
dask
Потребител

Мнениеот Asking » 27 Май 2007, 17:56

благодаря много
Asking
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 27 Май 2007, 18:46

Много неясен въпрос задавате, а колегите Ви съветват още по-противоречиво. Ако сте били дори в последния ден на 6-месечния изпитателен срок, то изобщо не е било необходимо да подавате каквато и да е молба за напускане. Дори и изпълняваните от Вас функции да са възложени на друг човек, говорите за три щатни бройки. Това може да е действително съкращаване на щата. Въпросът за доказване на твърдение в процеса ще лежи върху Вас като страна. Т.е. Вие ще трябва да доказвате, че такова съкращаване на щата не е имало - т.е., че на Вашето място има назначен друг човек, който изпълнява функциите по Вашето правоотношение. Ако вашите задължения са "разхвърлени" върху други лица, които са работили и по Ваше време във фирмата, съкращаване на щата има. Това, което не са Ви написали колегите е, че ако загубите делото, върху Вас ще легнат разноските на бившия Ви работодател. Все пак, не съм специалист по трудово право, дано се намеси и по-вещ от мен колега.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот Asking » 27 Май 2007, 23:00

Здравейте отново. Ще опитам да обясня целия случай.
След като изтече изпитателния ми срок / 2 дни по-късно / шефът ми ми каза че трябва да се разделим. Причините които изтъкна бяха пълни глупости, като например не си свършила работата на еди кой си и поиска да си тръгна веднага. Установихме, че това е лично отношоние, за което нямам вина. От там въпроса стигна до човешки ресурси - там колегата също не знаеше за какво става въпрос. Предложи да подам молба за напускане, но аз отказах. Коментирахме начините за моето напускане и аз предложих чл.331 - с обещетение / извинете ме ако греша /, но този вариант за тях не беше приемлив. Говорих и с директора - не направи коментар, но пък ми предложи работа в друг отдел - защо след като шефът ми иска да ме махне, не стана ясно.
Въпроса остана висящ в продължение на още 2 дни, през които разбрах, че има предложение за освобождаването ми от работа, от шефа ми, заведено със стара дата. През тези два дни писах и писмо до директора, в което обяних моята гледна точка, което е заведено с входящ номер.
Относно съкращението - в отдела бяхме трима - аз, колежка, която също напусна и шефа. В края на този месец или началото на другия на работа трябва да постъпи човек на същата позиция като моята - имаше обява от преди месец и предполагам, че ще го назначат на друга длъжност, защото са съкратени 2-те щатни бройки, на една от които бях аз. Разпределение на работата м/у други колеги не може да има, защото е много, специфична е, трябва да е отговорен един защото се води комуникация с друга държава и още повече, че във всяка страна длъжностите са едни и същи / или почти /. Т.е. без такава длъжност или човек, който да изпълнява тези задължения, не може.

Накратко е това. Това което бих искала да знам е дали има смисъл да се завежда дело? Благодаря предварително.
Asking
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 28 Май 2007, 09:55

При положение, че Ви връчат заповед за уволнение поради съкращаване на щата винаги имате шанс да постигнете отмяна на същата заповед като незаконна, при положение, че фактически длъжността не се съкращава, а нейните функции продължават да се изпълняват от друго лице /напр. новоназначения човек, за който споменавате, че щял да започва/. Няма значение как се казва длъжността, от значение е какви са функциите, които следва да бъдат изпълнявани от съответния работник /служител/.Тези факти се установяват в съдебно заседание най- често посредством заключение на вещо лице.
Julyan
Потребител

Мнениеот pitasht » 28 Май 2007, 13:52

Имате големи шансове в 90% от случаите уволненията са незаконни, а доколкото виждам и при вас е така-за повече информация на shisha@gbg.bg Занимавам се предимно с трудови дела, но предварително знайте че делото ще се проточи ако премине през всички инстанции към 3 години, ако сте късметлия.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот dask » 28 Май 2007, 14:18

Достатъчно с усложненията в отговорите. Погледнете това, което съм написал по-горе - именно то е отговора на въпроса, който сте поставили.
А за колегата/колежката с трудовите дела- нито сроковете нито статистиките са верни-в момента пред мен е статистиката за миналата година.
Явно не знаете и кои са другите възможности при трудовите спорове-особено по въпросите за обезщетенията.
Така , че препоръката към питащия е следната-след като получите акта за прекратяване на трудовото правоотношение/предизвестие или заповед, а може и двете/ вземете ги и заедно с трудовия договор и длъжностната характеристика веднага се обърнете към адвокат.
Повече конкретика или смислен отговор в нета няма да получите.
dask
Потребител

Мнениеот Asking » 28 Май 2007, 21:29

благодаря на всички
Asking
Нов потребител

Назад към Трудово право