Имам информация, че ще бъде съкратен отдела в който работя.
В момента съм в болнични, скоро и в майчинство.
Има ли как да ме съкратят при това положение?
Какво се предвижда в закона?
Благодаря за помоща!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 20:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съкращение докато съм в болничен или майчинство?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Докато сте в болничен /това е вид отпуск също/ работодателят ви може да Ви прекрати трудовото правоотношение единствено с поискано и получено индивидуоално разрешение от инспекцията по труда.
Аналогично и след раждането и завръщането Ви на работа,като майка на дете до 3 год.възраст можете да бъдете освободена от работа ,ако Вашия работодател е изискал и съответно получил надлежно писмено разрешение от Областна Инспекция по труда за това.
Това предвижда разпоредбата на чл.333 от КТ.Предоставям и малко съдебна практика по въпроса:
Решение № 503 от 22.03.2001 г. на ВКС по гр. д. № 1514/2000 г., III г. о., докладчик Надя Зяпкова
"Бюлетин на ВКС", бр. 2/2001 г., стр. 27
чл. 333 КТ
Съгласно чл. 333, ал. 5 КТ датата, до настъпване на която предварителната закрила при уволнение трябва да бъде осъществена, е датата на връчване на заповедта за уволнение. За да се извърши уволнението при спазване изискванията на чл. 333 КТ до тази дата съответното предварително разрешение или съгласие трябва да бъде получено от работодателя. Следователно, уволнението трябва да бъде предварително подготвено. Без разрешение или съгласие, получено най-късно до датата на връчване на заповедта за уволнение, уволнението е незаконно само на това основание и в този случай настъпват последиците на чл. 344, ал. 3 КТ .
Аналогично и след раждането и завръщането Ви на работа,като майка на дете до 3 год.възраст можете да бъдете освободена от работа ,ако Вашия работодател е изискал и съответно получил надлежно писмено разрешение от Областна Инспекция по труда за това.
Това предвижда разпоредбата на чл.333 от КТ.Предоставям и малко съдебна практика по въпроса:
Решение № 503 от 22.03.2001 г. на ВКС по гр. д. № 1514/2000 г., III г. о., докладчик Надя Зяпкова
"Бюлетин на ВКС", бр. 2/2001 г., стр. 27
чл. 333 КТ
Съгласно чл. 333, ал. 5 КТ датата, до настъпване на която предварителната закрила при уволнение трябва да бъде осъществена, е датата на връчване на заповедта за уволнение. За да се извърши уволнението при спазване изискванията на чл. 333 КТ до тази дата съответното предварително разрешение или съгласие трябва да бъде получено от работодателя. Следователно, уволнението трябва да бъде предварително подготвено. Без разрешение или съгласие, получено най-късно до датата на връчване на заповедта за уволнение, уволнението е незаконно само на това основание и в този случай настъпват последиците на чл. 344, ал. 3 КТ .
- sarbijanac
- Активен потребител
Само едно допълнение- пишете, че скоро ще излезете в отпуск за бременност и раждане. Ако съкращаването на отдела, в който работите, стане в този момент не е лошо да знаете, че тогава сте по- добре защитена. чл.333, ал.5 от КТ предвижда, че когато сте започнали ползването на този вид отпуск /за бременност и раждане- не друг болничен и не отпуск за гледане на малко дете, точно този вид/ работодатялет Ви не може изобщо да Ви уволни поради съкращаване на щата. Единствено може да Ви осбоводи от работа на основание чл. 328, ал.1, т.1 от КТ- закриване на цялото предприятие.
Желая всичко хубаво на бъдещата майка и здраво бебе.
Желая всичко хубаво на бъдещата майка и здраво бебе.
- Julyan
- Потребител
Имам едно голяма уточнение по този въпрос...........
Печелил съм доста дела срещу работнички..
Погледнете чл.313а от КТ. Ако не уведомите работодател с надлежен документ от личен лекар че сте бременна - забравете за защитата по чл.333 от КТ.
Успех!!!!!!!!!!!!!!
Печелил съм доста дела срещу работнички..
Погледнете чл.313а от КТ. Ако не уведомите работодател с надлежен документ от личен лекар че сте бременна - забравете за защитата по чл.333 от КТ.
Успех!!!!!!!!!!!!!!
- genius75
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|