начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

трудови взаимоотношения

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудови взаимоотношения

Мнениеот Madschen » 15 Май 2007, 19:59

Здравейте,

имам един въпрос и ще се радвам, ако някой ми даде някаква насока.
До сега работих на фиксирано работно време по 8 часа на ден (без почивките) от понеделник до петък. Съобщиха ми, че от следващия месец трябва да минавам на 6-дневна работна седмица (т.е. вече ще работя и събота), но няма да ми увеличават заплатата. Погледнах си трудовия договор - там никъде не стои фиксирана 40-часова работна седмица и не пише, че се полага допълнително възнаграждение за извънреден труд. Въпросът ми е, имам ли право да изисквам увеличение на месечната си заплата?

Благодаря предварително, ако някой реши да вземе отношение по темата.
Madschen
Младши потребител

Re: трудови взаимоотношения

Мнениеот monteskio » 11 Мар 2008, 21:21

Madschen написа:Здравейте,

имам един въпрос и ще се радвам, ако някой ми даде някаква насока.
До сега работих на фиксирано работно време по 8 часа на ден (без почивките) от понеделник до петък. Съобщиха ми, че от следващия месец трябва да минавам на 6-дневна работна седмица (т.е. вече ще работя и събота), но няма да ми увеличават заплатата. Погледнах си трудовия договор - там никъде не стои фиксирана 40-часова работна седмица и не пише, че се полага допълнително възнаграждение за извънреден труд. Въпросът ми е, имам ли право да изисквам увеличение на месечната си заплата?

Благодаря предварително, ако някой реши да вземе отношение по темата.

Здравейте,

В чл.66 КТ / Кодекс на труда/ е указано какво е минималното изискуемо съдържание на всеки един вид трудов договор. В тази връзка би следвало да е уговорено продължителността на работното Ви време - 8 часов работен дел или 4 часов. Съгласно КТ работната седмица е 40 часова - понеделник и петък . Събота и неделя са почивни дни/ изключвам частните хипотези на отработване/. Следователно работа през тези дни се явява извън установеното за Вас работно време, т.е. извънреден труд. Принципно той е забранен, но се допуска по изключение в изчерпателно предвидени от закона случаи. Самото определяне на съботния ден като работен, следва да се извърши с нарочна Заповед от Работодателя, като се води регистър за отчитане на извънредния труд. Нещо повече - за този труд се дължи допълнително възнаграждение в двоен размер, когато съботата е официален празник и в размер на 75 % , когато е само почивен ден.
Освен това Вие имате право да откажете да полагате извънреден труд, ако не са изпълнение условията по сключения трудов договор и други разпоредби на КТ.

Ето защо, ще е необходимо да потърсите компеентна правка помощ от адвокат, практикуващ в тази област, за да бъдат Вашите интереси максимално защитени.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право